S príchodom One UI 6.1 do Samsung smartfónov odchádzajú ich vlastné navigačné gestá.

Pri ovládaní smartfónov majú používatelia na výber z dvoch možností, buď využijú riadok ovládania so systémovými tlačidlami alebo vsadia na navigačné gestá. Tieto gestá ponúka automaticky operačný systém Android, pričom sú vo väčšine smartfónov úplne rovnaké. Tým sa zabezpečuje akýsi štandard a pohodlie pre používateľov, ktorí vedia automaticky ovládať akékoľvek zariadenie s operačným systémom Android.

Smartfóny od spoločnosti Samsung však ponúkali aj vlastné ovládanie gestami, ktoré spoločnosť predstavila ešte s nadstavbou Samsung Experience postavenej na operačnom systéme Android 8.0 Oreo. Rozšírenie vlastného ovládania gestami sa však udialo až s príchodom Androidu 9.0 Pie. Vlastným gestám Samsungu je však koniec, čo nastáva s príchodom aktualizácie na nadstavbu One UI 6.1.

Gestá Samsungu končia s One UI 6.1

Verzia nadstavby One UI 6.1 prišla s predstavením novej série vlajkových lodí Samsung Galaxy S24. Pri predstavení si to však málokto všimol, no gestá ovládania špecifické len pre Samsung smartfóny v nej chýbajú. Zatiaľ je známe, že sa to týka série Samsung Galaxy S24, no nevylučuje sa, že aj v iných modeloch budú chýbať. Okrem príchodu nových AI funkcií tak Samsung z nadstavby jednu z funkcií odstránil, pričom šlo práve o navigačné gestá špecifické pre ich smartfóny.

Samsung Galaxy S24 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S24 Ultra

Používatelia telefónov od Samsungu tak budú mať na výber medzi navigačnými tlačidlami v riadku alebo navigačnými gestami, ktoré spadajú pod operačný systém Android. Samsung sa teda už nebude vyznačovať vlastnými gestami, teda nie po aktualizácii na nadstavbu One UI 6.1.

Samsung však nie je jedinou spoločnosťou, ktorá vzdala vývoj vlastných navigačných gest v smartfónoch. Viacerí výrobcovia sa tak uspokojili s gestami, ktoré ponúka operačný systém Android. Samsungu sa však podarilo udržať vlastné gestá pomerne dlho, no s nadstavbou One UI 6.1 si budú musieť používatelia smartfónov zvykať na tie, ktoré patria k systému Android.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.