OneDrive aktivuje automatické zálohovanie predčasne.

Nie každý používateľ chce aktivovať zálohovanie, respektíve zálohovanie s preddefinovanými priečinkami podľa názoru Microsoftu. Podľa magazínu Neowin sa to deje po čerstvej inštalácii Windows 11. Bez akéhokoľvek upozornenia sa zmenili nastavenia tejto služby a počas procesu prihlasovania do online účtu sa nastaví automatická záloha. Môže to byť problém najmä pre používateľov, ktorí majú veľké súbory nielen na Pracovnej ploche, ale aj v adresároch, ktoré zálohovať nechcú.

Typicky ide o príklad Pracovnej plochy, s ktorou bežne pracujete a môžete sem sťahovať súbory z internetu. To je treba zmeniť, keďže všetky prehliadače štandardne ukladajú dáta do priečinka Stiahnuté súbory. Znamenalo by to, že akékoľvek uloženie veľkého súboru na plochu, sa začne automaticky kopírovať do cloudu. Našťastie je možné nastavenia vypnúť v službe OneDrive. Používatelia majú možnosť využívať aj konkurenčné služby ako napríklad Google Disk alebo Proton Drive.

Microsoft už niekoľko mesiacov upozorňoval používateľov na možnosť zálohovania. Táto výzva dnes nie je taká obťažujúca ako v minulosti. Tá sa zobrazovala takmer pri každom zatvorení dokumentu aplikácie Microsoft Office. Zálohovanie je užitočná vec, no je lepšie, ak máte možnosť si vybrať konkrétne adresáre s vaším vedomím.

Ako vypnúť zálohovanie na OneDrive?

Kliknite pravým tlačidlom na ikonu OneDrive na Paneli úloh a z menu vyberte možnosť Nastavenia. V sekcii Synchronizácia a zálohovanie kliknite na tlačidlo Spravovať zálohovanie. V zobrazenom okne odškrtnite políčka, ktoré sú aktivované a obsah z konkrétnych adresárov sa prestane zálohovať.

onedrive zalohovanie 2024Zdroj: TOUCHIT

Zdroj: Neowin, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.