Možno najlepší poznámkový blok, aký na počítači môžete mať.

Microsoft pripravuje jeho vylepšenie, no treba zároveň dodať, že si dáva na čas. V minulosti totiž jeho vývoj mierne stagnoval. Resp. pribúdali isté vylepšenia v UWP aplikácii (tá z Microsoft Store) a dokonca výrobca oznamoval, aby používatelia uprednostnili práve verziu z aplikačného obchodu. Windows Latest prichádza s najnovšími informáciami o vývoj OneNote.

To sa ale mení a s príchodom Office 2019 sa začal výraznejší vývoj aj verzie Win32. Teda tej, ktorá sa dá stiahnuť z Office.com alebo bola súčasťou inštalácie Office 365. Microsoft dokonca vydal stanovisko, že používatelia by mali začať využívať verziu pre Office, nie z aplikačného obchodu. Teda obrátil pôvodné plány a chystá inovácie v takpovediac hybridnej aplikácii. Tá má podľa vizuálov kombinovať funkcie a dizajn oboch doterajších verzií.

Ešte k názvosloviu. Aktuálne je možné, že vidíte v systéme dve aplikácie. Jedna s názvom OneNote for Windows 10. To je aplikácia z aplikačného obchodu. Druhá s názvom OneNote je aplikácia typu Win32 a inštaluje sa v rámci Microsoft 365.

Aktuálnych vylepšení nie je mnoho. Okno sa vizuálne prispôsobilo Windows 11 a zmenou prešiel aj bočný panel a nové preusporiadanie sekcií poznámkového bloku. Tieto zmeny ale nie sú finálne, nakoľko stále ide len o mix doterajšieho dizajnu oboch aplikácií. A tak buď bude platiť jeden alebo druhý. Podľa Microsoftu je tiež zlepšená synchronizácia. V tomto smere ale musíme podotknúť, že za mnohé roky používania OneNote sme so synchronizáciou nezaznamenali žiadne ťažkosti.

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.