Predstavený bude už o pár týždňov, potvrdila spoločnosť.

OnePlus bude aj tento rok jednou z prvých značiek, ktorá uvedie svoj nový vlajkový smartfón s pripravovaným najvýkonnejším čipsetom spoločnosti Qualcomm. Čipová sada Snapdragon 8 Gen 4 bude predstavená počas konferencie Snapdragon Tech Summit 2024, ktorá sa uskutoční od 21. do 23. októbra na Havaji. Už staršie správy naznačovali, že OnePlus 13 bude jedným z prvých smartfónov s novým vlajkovým čipsetom Snapdragon 8 Gen 4 na trhu, pričom najnovšie správy z prostredia spoločnosti toto tvrdenie oficiálne potvrdzujú. Prezident OnePlus China, Louis Lee, totižto na sociálnej sieti Weibo uviedol, že OnePlus 13 bude uvedený na trh už budúci mesiac (október).

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4Zdroj: SmartPrix
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4

Uvedenie OnePlus 13

Podľa príspevku Louisa Leeho na Weibo bude nový OnePlus 13 vybavený špeciálnou technológiou, ktorá zlepší jeho výkon. Bude mať najnovší čip, ktorý navrhol známy tím odborníkov na počítačové čipy. Tento nový čip sa bude spoliehať na dvojjadrovú architektúru, čo znamená, že telefón bude oveľa rýchlejší a výkonnejší. To naznačuje, aj keď je to jasné, že OnePlus 13 bude vybavený čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 4. Jednoznačným prínosom novej sady budú jadrá Oryon. Tieto jadrá sú navrhnuté tak, aby poskytovali vysoký výkon a efektivitu, čo znamená, že zariadenia s týmto čipom budú extrémne výkonné a energeticky úsporné.

Hoci sa v predchádzajúcich týždňoch objavilo niekoľko špekulácií, že niektoré vlajkové smartfóny s čipsetom Snapdragon 8 Gen 4 by mohli byť predstavené ešte pred jeho oficiálnym predstavením, tak skôr sa očakáva, že tieto vlajkové smartfóny sa na trhu objavia až koncom októbra. Toto tvrdenie je pri OnePlus 13 založené na logickom základe, keďže nový Snapdragon 8 Gen 4 bude predstavený až 21. októbra. Predaj OnePlus 13 by mal byť spustený (pravdepodobne zatiaľ iba v Číne) už počas nákupného festivalu Singles’ Day (11. novembra).

OnePlus 13 na prvom obrázku: Zásadná zmena dizajnuZdroj: OnePlusClub
Možný dizajn OnePlus 13

Očakávaná výbava OnePlus 13

OnePlus 13 by mal byť vybavený 6,8-palcovým displejom s rozlíšením 1440 × 3168 pixelov a jemným zakrivením na všetkých štyroch stranách. Displej bude mať aj vysokú svietivosť, rozlíšenie 2K, 120 Hz obnovovaciu frekvenciu a zabudovaný ultrazvukový senzor odtlačkov prstov. Pri troche šťastia by mohol mať OnePlus 13 nainštalovaný aj Android 15 s ColorOS pre čínsky trh a OxygenOS pre zvyšok sveta.

Očakáva sa, že OnePlus 13 bude mať okrem vyššie spomenutých prvkov výbavy aj 12 GB RAM a 256 GB vnútorného úložiska, pričom vrcholová verzia by mohla mať až 16 GB RAM alebo 18 GB a 1 TB úložisko. Batéria by mala mať nadštandardných 6000 mAh s podporou 100 W rýchleho káblového nabíjania. Na zadnej strane by sa mala nachádzať zostava troch fotoaparátov v zložení 50 Mpx + 50 Mpx + 50 Mpx, pričom selfie kamera bude mať taktiež 50 Mpx. Nebude chýbať podpora 5G, Wi-Fi, NFC a IR Blaster.

Zdroj: OnePlus

Prečítajte si aj

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.