Spoločnosti OnePlus sa tento rok podaril husársky kúsok.

Hneď na úvod sa priznám, že pre túto značku mám slabosť. Už od modelu One mi rukami prešiel takmer každý jeden model tohto výrobcu a s napätím som aj teraz čakal, s čím opäť prekvapí. Pokým pri vzniku značky išlo predovšetkým o emócie, rokmi už nebolo možné odpustiť viaceré kompromisy “budget vlajkových lodí”, pretože ceny akosi začali výrazne stúpať. 

Dokonca som mal miestami pocit, že OnePlus “dochádza para” a namiesto skutkov sme iba počúvali obhajobu, prečo sa niektoré funkcie opäť nedostali do výbavy dotknutých modelov. Po predstavení série OnePlus 8 už bolo jasné, že spoločnosť predstavila aj skutočnú vlajkovú loď – model Pro, pričom to malo za následok aj jedno negatívum, s ktorým už bolo treba počítať. Bola ním cena. 

Keďže cena sa vyšplhala až na 1000 eur, OnePlus sa zrazu ocitol v nebezpečnej kategórii, kedy sa nič neodpúšťa. A predsalen tu bola oblasť, ktorá bola oproti konkurencii akosi pozadu. Pokiaľ aj vy tipujete fotoaparát, tak máte pravdu. 

OnePlus 9 Pro a 9 Pro

OnePlus 9 a 9 Pro

OnePlus si bolo tohto faktu vedomé a pre rok 2021 vsadilo na istotu. Prizvalo si legendu z oblasti fotoaparátov, spoločnosť Hasselblad. Pred samotným predstavením série 9 by sa mohlo zdať, že marketingové oddelenie spoločnosti zabralo na plné obrátky, no našťastie tvrdenia nezostali iba na papieri. Do redakcie sa nám tak dostal smartfón, ktorý sa nebojím označiť za extratriedu. Ale pekne poporiadku. 

Pri iných TOP značkách je badať trend zmenšujúcich sa a čoraz prázdnejších predajných balení. OnePlus je verné tradícii a balenie je poriadne veľké. Nájdete v ňom okrem smartfónu aj základný ochranný kryt (v nepeknej šedej farbe) a poriadne veľký 65 W nabíjací adaptér s tradičným hrubým červeným káblom so svorkami, “povinným čítaním” a ihlou. Telefón má navyše z výroby aplikovanú kvalitnú fóliu.

Dizajn

Po dizajnovej stránke som sa neubránil dojmu, že dizajnéri OnePlus sa výrazne inšpirovali Samsungom. To však nie je vôbec na škodu. Pri pohľade z bočnej strany je vidieť príkladne tenký hliníkový rámik, ktorý je členený a miestami predelený anténami.

Rozloženie tlačidiel je už tradičné OnePlus. Na pravej strane sa nachádza tlačidlo napájania, nad ktorým je umiestnený mechanický volič zvukových režimov. Tieto tlačidlá sú vhodne umiestnené, len škoda, že volič režimov sa nachádza napravo a tlačidlá na ovládanie hlasitosti sú naľavo. Hneď by som ich vymenil.

Zariadenie sa veľmi príjemne drží a pôsobí prémiovým až industriálnym dojmom. Pri rozmeroch 163,2 × 73,6 × 8,7 mm a hmotnosti 197 gramov ide o smartfón, ktorý rozmerovo a hmotnostne považujem za zlatú strednú cestu. Pre pohodlné držanie je smerodajná šírka, ktorá v tomto prípade nepresahuje 75 mm. Nie je to pritom tak dávno, čo aj 5,5-palcové smartfóny túto šírku hravo presahovali.

Displej

Pokiaľ sa pozrieme na vlastnosť, ktorá ako prvá udrie do očí, tak musím vyzdvihnúť displej. Jedna miliarda farieb sa v smartfóne nevidí každý deň a vo výsledku dodáva obrazu hĺbku a živé farby, ktoré je možné prispôsobiť v bohatých nastaveniach po stranách zakriveného 6,7-palcového LTPO Fluid2 Amoled displeja (WQHD, 120 Hz, HDR10+). V displeji je zabudovaná optická čítačka odtlačkov prstov. Je tradične rýchla a spoľahlivá. To však neplatí pri odomykaní pomocou tváre. To telefón otvorí aj pri nasmerovaní na “balíček čipsov”. Je síce rýchle, ale veľmi benevolentné.

Softvér

Silnou stránkou OnePlus 9 Pro (OnePlus všeobecne) je rýchlosť prostredia. Všetky operácie sú vykonané v okamihu a bez zaváhania. Prostredie Oxygen OS pripomína akúsi fúziu medzi čistým Androidom a Nova launcherom. Samozrejme nechýbajú ani viaceré vychytávky a bohatá podpora nastavenia a personalizácie gest priamo z “domácej kuchyne”. 

Od domovskej obrazovky naľavo sa nachádza informačný kanál Google, ktorý nahradil tradičnú bočnú obrazovku – Shelf. Tú je teraz možné vyvolať potiahnutím zo stredu domovskej obrazovky nadol. Chvíľu som túto možnosť používal, ale z praktického hľadiska je táto funkcia nepohodlná, pretože pre rýchle nastavenia a notifikácie je potrebné lištu sťahovať až z hornej časti displeja, čo som počas dňa využíval nepomerne viackrát, ako funkcie obsiahnuté v Shelfe. 

Páčia sa mi aj bohaté možnosti prispôsobenia prostredia a ikon, ktoré podporujú obsah dostupný v Obchode Play. Rozhodne však vyskúšajte funkciu Canvas, ktorá z klasickej fotografie spraví bielu skicu na čiernom podklade a výsledok môžete použiť ako tapetu.

Hardvér

Aktuálne vlajkové lode sú vybavená čipsetom Snapdragon 888, ktorý v prípade mnou testovanej verzie dopĺňa 12 GB RAM a 256 GB internej pamäte, takže už len pohľad na tieto parametre vysiela jasný signál, že v prípade OnePlus 9 Pro ide o top zariadenie minimálne prvej polovice roka 2021. Ani tento rok už vlajkovej lodi od OnePlus nechýba odolnosť voči vode a prachu podľa IP68, bezdrôtové nabíjanie alebo reverzné USB nabíjanie.

Po zvukovej stránke sa nekoná žiadne prekvapenie. Stereo reproduktory hrajú na vlajkovú loď úplne “normálne” a ničím nevybočujú z nastoleného trendu. Keďže mám mierne audiofilné sklony, so zvukom do slúchadiel som nebol úplne spokojný (24-bit/192kHz). Dokonca to nezachránil ani ekvalizér. Zvuk nie je zlý, ale konkurencia je ďalej. 

Batéria a nabíjanie

Spoločnosť OnePlus už pred rokmi patrila k popularizátorom rýchleho nabíjania. Tento rok je jej snaha korunovaná 65 W nabíjaním, ktoré 4500 mAh batériu káblovo nabije za menej ako 30 minút a bezdrôtovo za približne 45 minút. Pokiaľ zabudnete telefón nabiť, pred odchodom z domu telefónu postačí iba pár minút „na kábli“ a vydrží niekoľko hodín bezproblémovo fungovať. Počas testovania som pritom nijako smartfón nešetril. Rozlíšenie displeja bolo nastavené na 1440p/120 Hz a všetky možnosti konektivity boli neustále zapnuté. 

Telefón bol používaný zo 100 na 25 % nasledovne – 4:32 zapnutá obrazovka + 9:57 vypnutá obrazovka + 8:38 v hlbokom spánku (87% vypnutej obrazovky).

Aj z týchto hodnôt sa dá vyčítať, že ide o jednodňový smartfón, ktorý ten deň dotiahne do konca s dostatočnou rezervou. Dva dni bez nabíjačky poruke by som už neriskoval.

Fotoaparát

Každý výrobca pristupuje k fotoaparátom a fotografiám “po svojom”. V oblasti hardvéru sú určité obmedzenia, ale vo výsledku je dôležitý aj softvér – vytvára dojem z výslednej fotografie. Ako som na začiatku naznačil, spojenie OnePlus a spoločnosti Hasselblad prinieslo želané ovocie. Aj keď tradičný “podpis” si OnePlus zachovalo, Hasselblad prináša nový rozmer (kalibráciu farieb) a fotografie doslova ožívajú. Prednosťou výsledných fotografií je ich prirodzené podanie, hĺbka farieb a bohaté detaily.

Porovnanie hlavných fotoaparátov

Porovnanie ultraširokouhlých fotoaparátov

Fotografie z Note20 Ultra (naľavo), z OnePlus 9 Pro (napravo)

HDR nie je všeobecne tak agresívne ako pri Samsungoch a scénu upravuje veľmi vkusne. To platí aj pri AI. V postprocesingu je vidieť podobný prístup, aký používa Sony, avšak OnePlus je ďalej – hlavne v detailoch. Je pritom na škodu, že celkovo vynikajúci dojem z fotoaparátu mierne kazí (na vlajkovú loď) nie až tak dobrý nočný režim, ktorý scénu ladí do žltých tónov (v niektorých prípadoch) a ani ju nedokáže výraznejšie presvetliť. Napríklad práca s bleskom je už prepracovaná. Záblesky sú presné a vystihujú presne to, čo snímaná scéna potrebuje. Chválim aj automatický makro režim, ktorý dokáže skutočne vytiahnuť aj ten posledný detail. 

Pri videu je možné nastaviť dokonca pri rozlíšení 4K až 120 fps, čo je vo výsledku vynikajúce. Video má veľmi dobrú stabilizáciu a rýchle a presné ostrenie, čo platí aj pri fotografiách. Je potrebné poznamenať, že počas testovania OnePlus 9 Pro obdržal niekoľko aktualizácií, ktoré boli zamerané aj na fotoaparáty.

Ukážkové fotografie

Prvá až piata fotografia – ultraširokouhlý objektív – hlavný objektív – teleobjektív 3,3× optický zoom – 10× digitálny zoom – 30× digitálny zoom

thumbs-up-icon

Výhody

  • Fotoaparát – foto aj video
  • Prémiové vyhotovenie
  • Displej a jeho možnosti
  • Rýchle 65 W nabíjanie
  • Rýchlosť a možnosti Oxygen OS
  • Nekompromisný výkon

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nočný režim fotoaparátu
  • Oproti priamej konkurencii menej kvalitný audio výstup

Verdikt

Oneplus aj tento rok potvrdzuje, že to medzi skutočnými vlajkovými loďami myslí vážne. Model OnePlus 9 Pro dáva jasne najavo, že je potrebné s ním počítať aj v tejto cenovej kategórii. Hardvér a výbava tohto smartfónu sú nekompromisné a tento rok sa k nim konečne pripojil aj fotoaparát. Má síce malé nedostatky (dokáže opraviť aktualizácia), ale určite patrí k tomu najlepšiemu, čo sa dá aktuálne na trhu zadovážiť. Testovaná TOP verzia to ani pri cene 1000 eur nebude mať ťažké sa na trhu presadiť. Tento smartfón sa OnePlus jednoducho podaril. 

OnePlus 9 Pro a 9 Pro

Technické parametre

Model telefónuOnePlus 9 Pro
Operačný systémAndroid 11, aktualizácia 3/2021
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / úložisko12 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 888 8-jadrový, 2,84 GHz
Displej, frekvencia, HDRLTPO Fluid2 AMOLED, 1 miliarda farieb, 120Hz, HDR10+, 1300 nitov maximálny jas
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1440 × 3216, 20:9, 525 ppi
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, A2DP, LE, aptX HD / 802.11 a,b,g,n,ac,6 / ÁNO / NIE / NIE
Fotoaparáty, max. rozlíšenie, možnosti48 Mpx, f/1.88 (hlavný), 8 Mpx, f/2.4, 77 mm (teleobjektív), 1.0µm, PDAF, OIS, 3,3× optický zoom, max. 30× digitálny
50 Mpx, f/2.2, 14mm (ultraširokouhlý), 1/1.56″, 1.0µm
2 Mpx, f/2.4, (hĺbkový)
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie16 Mpx f/2.4
Batéria a vlastnosti4500 mAh, 65 W káblové nabíjanie
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163,2 × 73,6 × 8,7 mm / 197 gramov
VodoodolnosťIP68
Bezdrôtové nabíjanie50 W bezdrôtové nabíjanie
KonektorUSB-C 3.1, OTG

Cena: verzia 8/128 GB má cenu stanovenú na 929 eur, verzia 12/256 GB sa predáva za 999 eur

Zapožičal: OnePlus

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

OnePlus 9 a 9 Pro predstavené: Horúce novinky s revolučným fotoaparátom a skvelým výkonom

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.