V segmente telefónov strednej triedy to však nebude mať jednoduché.

Spoločnosť OnePlus na začiatku svojho pôsobenia spravila pomerne veľký rozruch, ktorý sprevádzali lacné telefóny s vysokým výkonom. Táto stratégia nebola však dlhodobo udržateľná, a tak spoločnosť začala vyrábať čoraz drahšie a lepšie telefóny, ktorých aktuálnym zástupcom je OnePlus 11.

OnePlus však nezanevrelo ani na lacnejšie telefóny, ktoré sú už niekoľko rokov uvádzané pod sériou Nord. Tá prináša lacné a dobre vybavené telefóny, čo aspoň sčasti pripomína začiatky fungovania tejto čínskej spoločnosti. OnePlus iba pred pár hodinami obohatilo sériu Nord o ďalší model, ktorý si budú môcť kúpiť aj záujemcovia zo Slovenska. 

OnePlus Nord CE 3 Lite 5GZdroj: OnePlus
OnePlus Nord CE 3 Lite 5G

Najnovší OnePlus Nord CE 3 Lite je klasickým zástupcom série Nord, takže ponúka iba dôležité prvky výbavy. Spoločnosť tiež predstavila pokračovanie svojich slúchadiel Nord Buds s podporou ANC.

Nový smartfón sa bude snažiť presadiť 108 Mpx fotoaparátom (ISOCELL HM6), ktorý dokáže pixely spájať v pomere 9 ku 1 pre výsledné 12 Mpx fotografie. Parametre senzora fotoaparátu umožňujú vytvárať fotografie s 3-násobným bezstratovým zoomom. Na druhej strane tu „hlavná“ fotovýbava aj končí. Ostatné dva fotoaparáty sú iba pomocné, čo znamená, že prvý 2 Mpx je makro a druhý 2 Mpx je fotoaparát na meranie hĺbky. 

Vo výbave OnePlus Nord CE 3 Lite sa nachádza Snapdragon 695, čo však v prípade telefonu spoločnosti OnePlus nie je žiadna prekážka. Určite aj tento model bude rýchly a vyladený, čo na bežné používania a hranie hier bude stačiť veľkému množstvu používateľov. Je však pravdou, že čipset série Snapdragon 7 by tomuto telefónu určite hodil viac. Pravdepodobne najväčším obmedzením je možnosť nahrávania videa v rozlíšení iba 1080p/30 fps, čo pri parametroch 108 Mpx fotoaparátu vyzerá veľmi zvláštne.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5GZdroj: OnePlus
OnePlus Nord CE 3 Lite 5G

Zdá sa však, že v ďalších oblastiach sa spoločnosť OnePlus zmohla na lepšie parametre a telefón vybavila až 8 GB RAM. Nord CE 3 Lite má predinštalovaný Android 13 so systémom OxygenOS 13.1. V prípade pamäte RAM je možné jej základnú hodnotu zvýšiť o ďalších 8 GB. Novinka ponúka 128 GB alebo 256 GB úložisko UFS 2.2 a hybridný slot pre microSD.

Telefón ponúka 6,72-palcový LCD displej s rozlíšením FHD+. Má 120 Hz obnovovaciu frekvenciu a 240 Hz vzorkovaciu frekvenciu dotyku s maximálnym jasom 680 nitov. Telefón pri rozmeroch 165,5 × 76 × 8,3 mm má hmotnosť 195 gramov. V ponuke sú dve farby: Pastel Lime a Chromatic Gray.

Batérie a nabíjanie boli vždy silnou stránkou telefónov spoločnosť OnePlus. Inak tomu nie je ani pri modeli Nord CE 3 Lite. Telefón do výbavy dostal 5000 mAh batériu, ktorú je možné nabíjať až 67 W.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5GZdroj: OnePlus
OnePlus Nord CE 3 Lite 5G

Vo výbave sa dokonca nachádza aj funkcia, ktorá zabraňuje prebíjaniu a spomaľuje starnutie batérie. Takto chránená batéria by mala vydržať až 4 roky každodenného používania. Okrem vyššie spomenutých prvkov výbavy sa nezabudlo ani na stereo reproduktory a 3,5 mm jack. Priamo v predajnom balení sa nachádza aj nabíjací adaptér a USB-C kábel. Určite poteší už aplikovaná fólia na displeji.

Priamo na stránkach spoločnosti OnePlus sa uvádza, že telefón sa začne predávať od 25. apríla. Aj napriek tomu, že sú už v ponuke obidve farby, kombinácia pamätí pre Európu je zatiaľ iba jedna. V každom prípade cena verzie 8 / 128 GB je 329 eur.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5GZdroj: OnePlus
OnePlus Nord CE 3 Lite 5G

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.