Technologickým svetom pred pár dňami zarezonovala správa o pozastavení predaja produktov spoločností OPPO a OnePlus v Nemecku.

K vzniknutej situácii sme obdržali aj oficiálne vyjadrenie spoločnosti OPPO, ktoré do tejto problematiky vnieslo o niečo viac svetla. Z neho sme sa dozvedeli, že rozhodnutie nemeckého súdu nemá vplyv na ostatné trhy. Súdny príkaz sa obmedzuje na pozastavenie predaja a marketingu príslušných výrobkov prostredníctvom kanálov vlastnených spoločnosťou OPPO a v prípade niektorých výrobkov len na nemeckom trhu.

Celá situácia vznikla v dôsledku patentového sporu so spoločnosťou Nokia, ktorá údajne požadovala neprimerane vysoký poplatok za obnovenie 4G licencie. Hoci OPPO nemá v úmysle opustiť nemecký trh a spolupracuje so všetkými zúčastnenými stranami na vyriešení problému, na scéne sa objavila aj spoločnosť Nokia, ktorá prichádza so svojou “verziou príbehu”.

Všetko to začalo ešte 21. júna, kedy spoločnosť Nokia vyhrala prvý súdny spor s OPPO. Ten 5. augusta potvrdil aj súd v Mníchove, čoho výsledkom bolo pozastavenie predaja produktov spoločnosti OPPO v Nemecku.

Súdy spoločnosť OPPO uznali vinnou z nezákonného používania patentovaných technológií spoločnosti Nokia. Nokia uviedla, že najjednoduchším spôsobom, ako môže OPPO vyriešiť celú záležitosť, je obnoviť licenciu za “férových podmienok”. Tie boli aj napriek otvorenému dialógu zo strany Nokie spoločnosťou OPPO odmietnuté.

Oppo Oneplus
Zdroj: MakeUsOf

Dodajme, že OPPO v Nemecku každoročne predá približne 2 milióny smartfónov, čo predstavuje 1% z celkovej produkcie telefónov tejto značky. Nokia pritom od spoločnosti OPPO požadovala, aby OPPO za každý predaný smartfón zaplatilo licenčný poplatok vo výške 2,50 eur.

Zdroj dodáva, že na dodržanie nemeckých zákonov by všetky spoločnosti vlastnené BBK Electronics (napr. OPPO, OnePlus, vivo, Realme) museli so spoločnosťou Nokia uzavrieť celosvetovú dohodu a platiť licenčné poplatky za smartfóny predané po celom svete

To znamená, že ak by sa OPPO rozhodlo, že v Nemecký trh spoločnosti stojí aj za 2 milióny predaných telefónov, muselo by buď znížiť svoje hospodárske výsledky, alebo zvýšiť ceny svojich výrobkov na celom svete.

Portál AndroidPolice na záver dodáva, že Nokia podniká právne kroky proti spoločnosti OPPO a BBK aj vo Francúzsku, Spojenom kráľovstve, Švédsku, Fínsku, Holandsku, Španielsku a Indii. 

Z vymenovaných krajín najväčšie riziko predstavuje práve India, pretože pre značky Realme, OnePlus a OPPO je tento trh kľúčový. 

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.