Predinštalované aplikácie sa rozmohli už v časoch Windows Vista, je čas s nimi skoncovať.

Môžete to robiť postupne a po prihlásení do čistej kópie Windows 10 alebo 11 začať klikať pravým tlačidlom na aplikáciu v ponuke Štart a každú odinštalovať. O&O AppBuster vám pomôže zbaviť sa aplikácií, ktoré ste nechceli alebo nevedeli, že existujú.

Aplikáciu si môžete stiahnuť tu. Zobrazí nielen tie, ktoré sú vo formáte Win32, teda tradičné aplikácie bez inštalácie z Microsoft Store, ale aj tie z obchodu Microsoft. Tie sa v možnosti odinštalovať programy v Ovládacom paneli nezobrazujú. Niektoré nemáte možnosť priamo odinštalovať, nakoľko nejde o aplikácie ale iba o odkazy na webové stránky.

Tip: Na zachovanie čo najväčšieho súkromia odporúčame aplikáciu O&O ShutUp10++, ktorou môžete vypnúť sledovanie zo strany Windows 10 a 11.

Prečo sa to deje?

Kto rozhodol, že budete mať nejaké zbieranie diamantov, karty alebo iné aplikácie priamo ako súčasť operačného systému? Je to politika výrobcov notebookov. Windows ako operačný systém je pripravený na distribúciu a výrobcovia majú možnosť modifikovať jeho inštalačný proces. Presne tak, ako sme to popisovali v článkoch zameraných na inštaláciu Windows.

Výrobca si necháva zaplatiť za to, že máte v systéme antivírus Norton alebo McAfee, prípadne WinZip. Mali ste už niekedy predinštalovaný WinRAR? Nie. Je to náhoda? Nie. Je to spôsob zobchodovania notebooku ako celku. Aj vďaka tomu máte možnosť mať niektoré značky lacnejšie. Treba ale počítať s aplikáciami navyše. Dajú sa odstraňovať, no pridá vám to robotu navyše.

Aplikácia O&O AppBuster

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.