Rýchlejšie blokovanie reklamy nie je jedinou novinkou, je tu aj viacnásobný výber kariet.

V posledných aktualizáciách Opera prináša čoraz viac naozaj užitočných noviniek. Nejde len o to, aby chrlila nejaké vylepšenia. Tie možno veľakrát ani nevyužijete alebo nie sú také podstatné. Verzia 52 pokračuje v nastupujúcom trende som zameraním na užitočné vylepšenia, ktoré sa dajú používať neustále. Netreba sa ich učiť alebo nezistíte po pár týždňoch, že ste ich prestali používať.

Opera berie svoje vyhlásenie o rýchlejšom blokovaní a teda aj načítaní stránok vážne a spravila testy na 15-tich populárnych spravodajských stránkach. Každú stránku nechala načítať desaťkrát a zmerala výsledok. Porovnanie prebiehalo medzi Opera 52 a Chrome 64. Výsledky nájdete na grafe nižšie. Premenené na percentá – Opera 52 je o 11 % rýchlejšia ako Opera 51 a o 44 % rýchlejšia ako Chrome 64.

Druhá novinka sa týka možnosti výberu viacerých kariet. Stačí na ne kliknúť myšou a mať stlačený kláves Ctrl. Super funkcia. Otázka praktického využitia? Napríklad ich môžete neskôr takto vybraté zavrieť, duplikovať alebo z nich skopírovať WWW adresy.

Z kontextového menu vybraných kariet vyberiete možnosť na skopírovanie URL adries a potom sa všetky skopírujú do schránky. Vkladanie do poznámkového bloku nefungovalo správne a boli za sebou. V programe Microsoft Word fungovalo všetko správne a znak pre ukončenie riadka bol rozpoznaný. Adresy teda boli pod sebou.

Toto vám uľahčí skopírovanie všetkých adries prípadne pre neskoršie zdieľanie s inými používateľmi. Veľmi dobré, keď chcete poslať kamarátom linky e-shopov a tovaru, ktorý im dávate do pozornosti.

Drobnosť navyše, karty sa teraz dajú zatvoriť kliknutím na ne a podržaním klávesu Alt. Nahrádza tak kláves Shift z minulosti. Posledná novinka, mení animácie o chybách alebo varovaniach. Sú pekné a nápadité a pevne veríme, že ich uvidíte v čo najmenšom počte.

Odmietnutie prístupu do siete

Internet nedostupný

Nepodarilo sa pripojiť na server

Chyba DNS

Pozor, podvod!

Pozor, malvér

Zdroj: Opera Blog

Prečítajte si aj:

Prehliadač Microsoft Edge porazil Firefox a Chrome

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.