Nová éra tejto aplikácie má názov One.

Po krátkom období testovania beta verzie je tu plnohodnotná Opera One a dopĺňa tak zostavu niekoľkých špecializovaných prehliadačov pod hlavičkou tohto vývojára. Aktuálny browser je zameraný na umelú inteligenciu a prináša priamu podporu v jej rozhraní. Vývojári nazvali nástroj ako Aria a vychádza z modulu ChatGPT od OpenAI.

Noviniek je viacero a mal by sa stať primárnym prehliadačom, keď sa povie Opera. Okrem tejto existuje ešte verzia GX pre hráčov alebo napríklad Opera Crypto Browser pre nadšencov kryptomien. Informáciu o novinke priniesol server ghacks.net

Vydanie Opera One je dostupné pre operačné systémy Windows, Linux a macOS. V budúcnosti plánuje výrobca uvoľniť prehliadač aj pre mobilné platformy. Aria bude sídliť v ľavom paneli, ktorý výrobca používa na integrovanie služieb ako napríklad Messenger, Telegram alebo WhatsApp. Už v minulosti totiž priniesol spôsob, akým chcel zjednotiť používanie webových aplikácií pod svoju strechu. Nastaviť sa musia rovnako a do každej sa treba prihlásiť, no nie je potrebné otvárať samostatnú kartu. Konverzácie budú dostupné v bočnom paneli, čo môže byť pre niekoho užitočné a rýchlejšie riešenie.

opera one rozhranieZdroj: Opera
Aria AI v Opera One

Vyskúšali sme umelú inteligenciu, ktorá by mala byť sprievodcom nielen v rámci prehliadača a jeho použitia, ale mala by dokázať zodpovedať aj akékoľvek iné otázky, ktoré bežne zodpovie spomínaný nástroj ChatGPT. Nástroj je zadarmo, ale musíte sa registrovať so svojím účtom Opera. Je to logické a služby umelej inteligencie v súčasnosti vyžadujú registráciu, pravdepodobne z bezpečnostných dôvodov.

Na otázku, či obsahuje emailovú podporu sme dostali odpoveď smerujúcu na technickú podporu vývojárov. Následne sme teda preformulovali otázku tak, aby bolo jasné, či má aplikácia aj emailového klienta, ako to bolo v minulosti, alebo ako má napríklad túto súčasť zabudovanú aj prehliadač Vivaldi. Na naše prekvapenie sme dostali odpoveď, že Opera obsahuje emailového klienta a zobrazil sa aj postup ako ho spustiť. Bohužiaľ tento postup nefungoval, nakoľko položky, na ktoré sa umelá inteligencia odkazovala, v našom menu chýbali.

Ďalšou novinkou, ktorá sa nedá prehliadnuť a je to jedna z najlepšie spracovaných verzií používania kariet, sú takzvané Ostrovy kariet. Funkcia spája súvisiace karty dohromady a používateľ ich môže kliknutím na uško skryť alebo rozbaliť. Z nášho pohľadu ide o veľmi dobre využiteľnú záležitosť, najmä pri otvorení viacerých kariet jednej domény. Ostatní výrobcovia prehliadačov by sa spracovaním v podaní Opery mohli inšpirovať.

Celkovo pôsobí rozhranie plynulo a jednotlivé animácie sú rýchle. Dôvodom toho bude pravdepodobne nová funkcia, ktorú výrobca prezentuje a tou je modulárny dizajn prehliadača. Tvrdí, že nová architektúra má viacvláknový kompozitor a to zlepšuje plynulosť navigácie.

opera one rozhranieZdroj: Opera
Ostrovy kariet v Opera One

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Komentáre sú uzavreté