Zaujímavá funkcia, ktorá má veľký zmysel najmä v kryptomenovom svete.

Opera Paste Protection je funkcia, ktorá má zachovať integritu kopírovaných dát. O novinke informoval web ghacks.net. Nateraz je funkcia dostupná vo vývojovej verzii označenej ako Opera 84.0.4274.0. Podľa webu rozpoznáva bankové účty v tvare IBAN a hovorí sa tiež o kryptomenových adresách. Tie hoci sa to zdá príliš neuveriteľne, sú unifikované. Už na pohľad budú viac zbehlý používatelia vedieť, o aký typ adresy ide.

Ako to funguje? Skopírovaním IBAN do schránky zapnutý prehliadač rozpozná o aký typ obsahu ide a zabezpečí to, aby nebol modifikovaný malvérom. Ten by mohol na pozadí zmeniť IBAN a vy by ste si to pri posielaní peňazí nemuseli všimnúť. Podľa vyššie spomínaného webu zatiaľ nefunguje rozpoznanie, ak IBAN obsahuje medzery alebo pomlčky.

Je to logické, Opera ako prehliadač nemusí zachytiť vyslovene špecifické dáta. V praxi pravdepodobne nepotrebujete chrániť úplne všetky dáta. To by mohol za vás robiť aj antivírusový softvér. Je ale pravda, že základná ochrana v podobe stráženia čísiel bankových účtov a krypto adries, bude prínosom.

Zdroj: ghacks.net

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.