Ťažiť Bitcoiny je fajn. Horšie však je, ak niekto cez prehliadač ťaží Bitcoiny na vašom počítači bez vášho vedomia.

Opera bola vždy dobrou alternatívou k najpoužívanejším internetovým prehliadačom. V posledných rokoch sa snaží diferencovať pridávaním rôznych zaujímavých funkcií – najvýraznejšie sú nepochybne zabudovaný blokovač reklám a zabudovaná VPN. Novinkou je, zatiaľ aspoň v beta verzii, blokovač skriptov, ktoré zneužívajú počítače používateľov internetu na dolovanie kryptomeny.

Viacero pochybných stránok už obsahuje zabudované skripty, ktoré bez vedomia používateľov používajú ich systémové zdroje na ťaženie Bitcoinov a inej kryptomeny. Procesor je z ničoho nič vyťažený na 100%, ventilátor hučí ako vysávač a niekto iný na tom profituje. Rôzni hackeri integrujú takéto skripty na slabo zabezpečené stránky. Niektorí používajú aj vyskakovacie okná – a keď ich odkliknete, povolíte dolovanie kryptomeny aj po opustení stránky.

Presne proti takýmto praktikám je zameraná nová funkcia Opery s názvom NoCoin. V najnovšej beta verzii prehliadača je táto funkcia zapnutá automaticky, a je súčasťou zabudovaného blokovača reklám. Funguje to na podobnom princípe – pokiaľ Opera odhalí na stránke skripty tohoto typu, stránku jednoducho nezobrazí.

Zdroj: ZDNet

Opera ponúka zabudovanú VPN sieť