Doplnené 7. 3. 2018: Existenciu režimu S Mode oficiálne potvrdil Joe Belfiore z Microsoftu.

Pôvodný článok 5. 2. 2018: S Mode by mal byť súčasťou každého nového zariadenia s Windows 10.

Microsoft minulý rok predstavil novú verziu operačného systému Windows 10. Nazýva sa Windows 10 S a v jadre ide o odľahčený operačný systém, ktorý umožňuje spúšťať iba aplikácie z Microsoft Obchodu. Klasický softvér nepodporuje. Windows 10 S sa objavil ako predinštalovaný systém vo vybraných notebookoch a tabletoch. Z pohľadu Microsoftu išlo o samostatnú edíciu ktorá dopĺňala ďalšie edície ako Windows 10 Home, Windows 10 Pro atď.

To by sa však malo čoskoro zmeniť. Webové stránky Thurrott a Neowin informujú o plánoch Microsoftu zrušiť Windows 10 S ako samostatný produkt a nahradiť ho novým režimom S Mode, ktorý je už dostupný pre podnikových používateľov a čoskoro by mal byť súčasťou notebookov a iných Windows zariadení pre koncových používateľov.

Režim S Mode bude v jadre fungovať totožne ako operačný systém Windows 10 S. Nepôjde však o samostatný produkt, ale o predinštalovanú verziu edícií Windows 10 Home, Windows 10 Pro a ďalších. Používateľ sa bude môcť rozhodnúť, či chce operačný systém používať v režime S Mode alebo si ho vylepší na plnohodnotnú verziu. V prípade verzie Home S bude prechod na Home dostupný zadarmo, Pro verzia bude spoplatnená poplatkom 49 dolárov.

Podľa dostupných informácií by malo dôjsť k uvedeniu režimu S Mode už čoskoro. A hoci by sa mohlo zdať, že zrušenie systému Windows 10 S je niečo negatívne, čo poukazuje na neúspech tejto verzie systému, uvedenie režimu S Mode je praktickejšie riešenie. Microsoft tvrdí, že 60% používateľov s predinštalovaným systémom Windows 10 S sa rozhodlo ho používať. S uvedením režimu S Mode bude mať Microsoft viac možností, ako používateľom sprístupniť svoj ekosystém aplikácií a služieb. Používatelia pomalších zariadení zároveň budú mať jednoduchší prístup k odľahčenej verzii systému, ktorá by mala fungovať lepšie a rýchlejšie.

Zdroj: Engadget, Thurrott

Prečítajte si aj:

Windows 10 S oficiálne. Odľahčený Windows, na ktorom fungujú iba aplikácie a klasický softvér nie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit