Téma, ktorá čím ďalej tým viac rezonuje nielen v kruhu vášnivých motoristov.

Vymeniť vozidlo so spaľovacím motorom za elektromobil už teraz alebo ešte pár rokov počkať? Nie je to tak dávno, čo svetlo sveta uzreli prvé masovo vyrábané elektromobily, ktoré rozdelili spoločnosť na dva tábory. Jedni sa nevedeli dočkať éry elektromobilov, zatiaľ čo druhá skupina bola zásadne proti. Zdá sa však, že ľady sa pohli vďaka čoraz dostupnejšej elektromobilite, ktorá si každým dňom získava na svoju stranu viac a viac ľudí. 

Zdroj: Pexels

Značné úspory na prevádzku

Nezáleží na tom, v ktorej krajine využívate elektromobil, pretože nabíjanie vás vyjde podstatne lacnejšie ako bežné pohonné hmoty. Aj napriek zvyšujúcej sa cene elektriny v poslednom období sú elektromobily v rámci mesačných prevádzkových nákladov úspornejšie. Mesačné úspory sa môžu pohybovať v stovkách eur ročne, v závislosti od rôznych faktorov, napríklad od štýlu jazdy, dĺžky trás a pravidelnosti využívania vozidla.

Údržba šetrnejšia k vašej peňaženke

Okrem ušetrených nákladov na pohonné hmoty dokážu elektromobily šetriť aj náklady spojené s opravami a údržbou vozidla. Vďaka tomu, že majú menej pohyblivých častí, sú aj menej náchylné na poruchy. Motory, ktoré sú v elektromobiloch, sú prakticky bezúdržbové.

Výmena oleja, sviečok či rozvodových remeňov vás pri kúpe elektromobilu môže strašiť už len v spomienkach. Náklady na tieto drobné či väčšie opravy, ktoré pri využívaní elektromobilov úplne absentujú, sa za celý životný cyklus vozidla so spaľovacím motorom môžu vyšplhať v závislosti od cenovej triedy až na niekoľko tisíc eur.

Zdroj: Pexels

Zelený pohon = čistejšie ovzdušie

Úroveň smogu a nečistôt v ovzduší dosahuje v mnohých mestách hraničné, ba až prevyšujúce normy. Vedie to k vzniku rôznych ochorení a skracovaniu dĺžky života populácie. Výfukové plyny, ktoré sa používaním spaľovacích motorov dostávajú do ovzdušia, prispievajú významným dielom k tvorbe skleníkových plynov. Na druhej strane elektromobil v plne elektrickom režime neprodukuje žiadne výfukové emisie. Je tak ideálnym riešením pre dopravu 21. storočia, keďže dokáže efektívne znížiť emisie CO2 a znečistenie ovzdušia.

Nie všetko je zelené, ako sa zdá

Výroba batérií do elektromobilu je náročný proces, pri ktorom sa spotrebuje množstvo energie. Pri výrobe elektromobilov sa teda do ovzdušia dostane viac emisií ako pri výrobe konvenčných vozidiel. Najväčším postrachom je ekologická záťaž vznikajúca práve produkciou batérií, ktorú berú odporcovia elektromobilov na pranier najčastejšie. Vývoj a výskum však napreduje a výrobcovia predikujú postupné zlepšenie. Ak ale vezmeme do úvahy celý životný cyklus vozidla, o zásadnom a pozitívnom vplyve elektromobilov na životné prostredie nemôžeme pochybovať.

Zdroj: Pexels

Pozitívna vidina budúcnosti

Jedným z dôvodov, ktorý hral do karát fanúšikom spaľovacích motorov, bol krátky dojazd elektromobilov a slabo rozvinutá sieť nabíjacích staníc. Na oboch problémov sa však aktívne pracuje. Dojazd sa rok čo rok predlžuje a nabíjacie stanice pribúdajú pomaly aj v tých najmenších mestečkách naprieč svetom. Všetko tak nasvedčuje, že svet pomaly speje do novej éry dopravy a elektromobily jedného dňa vytlačia z cesty svoje dymiace náprotivky. Či na tento vlak inovácie naskočíte už teraz, je len a len na vás.

Článok je platenou spoluprácou.

Prečítajte si aj: