Prinášame špeciálny duel, aký tu ešte nebol. Porovnali sme nový a renovovaný notebook rovnakej cenovej kategórie. Nový pritom dostal jasnú „nakladačku“. Ale všetko v poriadku, chápeme skupinu používateľov, ktorí skrátka chcú nové veci aj za cenu nižšieho výkonu.

Teraz sme to urobili trochu inak a išli sme ešte viac na telo. Zobrali sme si na test priamo dva renovované notebooky. Oba modely sú určené na časté prenášanie. Boli sme teda zvedaví na to, ako vyzerajú. Značka Refurbished, ktorá sa o renováciu stará, im dáva hodnotenie podľa písmen. Naše mali priemerné hodnotenie. Preto sme na ne boli zvedaví.

V oboch prípadoch sme testovali biznis notebooky. V čase ich vrcholnej slávy to boli počítače pre firemných zákazníkov alebo používateľov, ktorí hľadali niečo drahšie na pracovné využitie.

Triedy a označenia produktov

Pri kúpe takéhoto notebooku bude mnoho z vás opatrnejších. Budete chcieť o notebooku vedieť viac a tiež aj to, prečo je tak „podozrivo lacný“. Refurbished pri každom modeli zobrazuje hodnotenie pre notebook samotný a separátne pre batériu. Má celkovo 5 stupňov. V niektorých notebookoch nájdete novú batériu a je na ňu najdlhšia záruka, až 12 mesiacov. Teda tak, ako keby ste si kúpili nový notebook. Posledný stupeň znamená, že v notebooku je batéria, ale nefunguje. Medzistupne majú potom garantovaný beh notebooku v desiatkach minút a tiež 30, 60 alebo 90 dní udávanej záruky.

Navýšenie parametrov pri kúpe modelu Dell Latitude E7240

„Aj tentoraz dostávajú nové notebooky nakladačku. Veteráni ich knokautovali.“
V našom hodnotení uvádzame aj to, ako na nás vplýval dizajn notebooku. Tu sa vždy sústredíme na opotrebenie. Je fakt, že notebooky sú renovované, no nikto nechce vyslovene zničený notebook. Na to, aby ste získali čo najlepší obraz o tom, čo si vo výsledku kúpite, je tu 5 tried. Žiadna z týchto tried nemá vplyv na technickú stránku produktu. Vždy si kupujete notebook, ktorý funguje. Trieda A charakterizuje notebook, ktorý nemá kozmetické vady. Druhá trieda, ktorá je označená ako A+ má len minimálne kozmetické vady. Je to ako keď si vybalíte nový notebook a po niekoľkých týždňoch je na ňom vidieť, že ste ho už stihli používať.

Oba naše notebooky boli v triede B. To znamená, že majú viditeľnejšie kozmetické vady na plastoch a na displeji. Refurbished hovorí o tom, že stav je stopercentný. To sme si preverili v našom teste a nemáme námietky. Vlastne jednu máme. Ich hodnotenie sa nám javí ako príliš prísne. Minimálne HP EliteBook 840 G2 by sme posunuli do vyššej triedy.

Ocenili sme to, že pri každom notebooku bola v e-shope jasná ikona o jeho triede ako aj batérii samotnej. To znamená, že nemusíte zisťovať manuálne, čo daná ikona znamená. Podržte na nej myš a dozviete sa, čo daná trieda znamená.

Tento test je rozdelený do troch častí:

1. Dell Latitude E7240
2. HP EliteBook 840 G2
3. Technické parametre, benchmarky a verdikt

Značky:
1 2 3 4

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.