Spoločnosť OPPO je výrobcom skladacích telefónov a tejto myšlienke plne dôveruje. Je tu podobná myšlienka, ako v prípade Samsungu – čas na tieto telefóny určite príde a treba byť na túto dobu pripravení.

Hlavné výhody OPPO Find N2 Flip

Find N2 Flip má ambíciu byť absolútne najlepšou skladačkou súčasnosti a cesta k tomu je nulová medzera medzi displejmi v zloženom stave, nízka hmotnosť ako aj hrúbka telefónu tak, aby ste v rozloženom stave vlastne nepoznali, že to skladačka vôbec je. Pripočítajte k tomu dlhú výdrž na batériu, dlhú životnosť skladacieho displeja a máte odpoveď na to, ako urobiť skladačku, ktorú takmer každý chce.

OPPO Find N2 FlipZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N2 Flip

Prečo vlastne skladačka?

Displeje telefónov sa v súčasnosti stávajú čoraz väčšími, v súčasnosti je priemerná hodnota uhlopriečky displeja 6,5 palca. A to znamená, že takto veľké telefóny sa už pomaly ťažko zmestia do vrecka. Požiadavka je teda na kompaktný smartfón, ktorý sa ľahko zmestí do vrecka, ale v rozloženom stave má skutočne veľký displej. Tak aby ste mohli sledovať video, zahrať sa hry, pracovať s webom a pod. Teda fungovať bez obmedzenia.

OPPO Find N2 FlipZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N2 Flip

Kompaktný telefón

Find N2 Flip teraz váži len 191 gramov a jeho hrúbka je v rozloženom stave v najužšom mieste len 7,45 mm. A to sú vlastne parametre súčasného telefónu, ktorý nie je skladací. Pri zloženom stave telefónu uvidíte na hornej strane pántu textúru v podobe vlny. Hrany telefónu sú zaoblené a telefón dokáže stáť na stole pri položení na kratšiu stranu.

OPPO Find N2 FlipZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N2 Flip

Podstatné je ale naozaj to, že v zloženom stave je nulová medzera medzi displejmi, a teda vám sem nezapadne špendlík alebo kancelárska spinka, čo by mohlo znamenať poškodenie displejov. Mikrofón je umiestnený tak, aby ste mohli s telefónom dobre telefonovať aj v zatvorenom strave. Rám telefónu je hliníkový.

Dostupné farby

Na slovenskom trhu bude telefón dostupný v dvoch farbách – elegantnej Astral Black a pútavej Moonlit Purple. V oboch prípadoch je zabezpečené, že na telefóne sa nezachytávajú odtlačky prstov. V Ázii bude k dispozícii aj zlatá farba.

OPPO Find N2 FlipZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N2 Flip

Vonkajší displej

Vonkajší displej má dosť veľkú uhlopriečku – je to 3,26 palcov, jeho jas je 900 nitov a pomer plochy predného displeja k celkovej ploche zatvoreného telefónu je 48,5 %. Tento displej nemá vôbec rámček a pomer strán je 17:9.

Vonkajší displej je pripravený tak, aby ste nemuseli vlastne otvárať telefón pri bežných situáciách – keď vám niekto volá, dostali ste SMS alebo notifikáciu zo sociálnej siete. V prípade SMS vidíte napr. aj jej náhľad. Nemusíte tak otvárať telefón a je to istá forma telekomunikačného detoxu.

OPPO Find N2 FlipZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N2 Flip

To, čo vidíte na prednom displeji sa dá nastavovať pomocou Widgetov. V úvodnej ponuke nájdete widgety na fotografovanie, natáčanie videa, hlasový záznamník, ďalej je tu predpoveď počasia, časovač a podobne. Ďalšie widgety pribudnú pomocou OTG aktualizácie telefónu.

Predný displej môže fungovať aj v režme Alway On Display (AOD), teda vždy vidíte, koľko je hodín a aké máte správy. Mimochodom, dá sa nastaviť AOD aj pre vnútorný displej, ak by ste to potrebovali.

Fotografovanie

Tým, že tu je skladací princíp s predným displejom, dajú sa realizovať selfie fotky so zadným fotoaparátom s tým, že sa pritom vidíte na prednom displeji. Takto vznikajú veľmi kvalitné selfie fotky. Prispieva k tomu aj to, že predný displej je orientovaný vertikálne. V zloženom stave takto môžete realizovať fotky, portréty aj videá. Zadná hlavná kamera má rozlíšenie 50 MPx (Sony IMX890), k tomu je 8 MPx ultraširokouhlý fotoaparát. Keď telefón otvoríte, v hornej časti je 32 MPx selfie kamera. Túto kameru môžete použiť aj tak, že telefón zložíte do pravého uhla a položíte na stôl. Takto vlastne nahradzujete statív na realizáciu super zaostrených fotografií a videí. Telefón máte takto položený na stole a vznikajú veľmi pekné selfie fotky. Je to aj jednoduchý spôsob na realizáciu video mítingov.

OPPO Find N2 FlipZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N2 Flip

Vonkajší displej pritom nemusí zaujímať len pravý uhol, dá sa nastaviť do širokého rozsahu od 45 do 110°. Ideálne je, ak máte smartfón na úrovni pásu a takto vznikajú efektné zábery. Pre video používa OPPO Find N2 Flip rozlíšenie 4K Ultra HDR a 4K Ultra Night. Nočné zábery spracováva telefón pomocou grafiky MariSilicon X. OPPO pokračuje aj v spolupráci s firmou Hasselblad a prejavuje sa to pri filtroch, ktoré prinášajú typické prirodzené Hasselblad farby. V PRO režime sa dá fotiť aj do formátu RAW a tieto dáta prinášajú farby Hasselblad.

Na a ako vyzerajú fotografie v praxi? Vyskúšali sme režim Noc

Nasledovala selfie fotky pri nízkej úrovni svetla

OPPO Find N2 Flip
Selfie fotografia zadným fotoaparátom v režime portrét

A ešte pár fotografií počas šera

Vnútorný displej

Vnútorný displej má uhlopriečku 6,8 palca, je to 120 Hz displej s adaptívnou obnovovacou frekvenciou a špičkovým jasom 1600 nitov. Pomer strán displeja je 21:9, podporuje štandard HDR10+. Záhyb na displeji je minimalistický, voči populárnym Flip telefónom je to zmenšenie o 60 %. To je vďaka novo vyvinutému pántu, ktorý je rozmerovo menší, ľahší a pritom robustný. Podľa TUV Rheinland je počet kompletných otvorení a zatvorení garantovaný na úrovni 400 000. Podčiarkuje to dlhodobú udržateľnosť tohto telefónu. Ak otvoríte a zatvoríte OPPO Find N 2 Flip z nejakého dôvodu až 100 krát každý deň, vydrží vám displej v takomto režime na viac ako 10 rokov. Telefón bol tiež testovaný až na 100 000 ohnutí pri 50 °C a 95% vlhkosti vzduchu a pri -20 °C.

OPPO Find N2 FlipZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N2 Flip

Ďalšia výhoda je naozaj veľká batéria, Tá má kapacitu až 4300 mAh, pričom umožňuje rýchle nabíjanie SuperVOOC na úrovni 44 W. S týmto SUPERVOOC nabíjaním sa batéria z takmer vybitého stavu dobije na 50 % len za 23 minút a na 100 % za menej ako hodinu. S touto batériou potom vydrží telefón na 11,08 hodín prehrávania videa, 6,71 videomítingu alebo natočenie 9,46 hodín video klipu.

Revolučný pánt v OPPO Find N2 Flip
Revolučný pánt v OPPO Find N2 Flip

Kapacita batérie takejto veľkosti je možná práve z dôvodu zmenšenia pántu, ale aj zmeny usporiadania komponentov či použitia batérie s vysokou hustotou energie. Napr. zmena umiestnenia šachty pre SIM kartu znamenala možné zvýšenie kapacity batérie o 100 mAh. Z tohto dôvodu však napr. chýba bezdrôtové nabíjanie.

Procesorová základňa

Procesorovým základom je mobilná platforma Mediatek Density 9000+5G. Ide o 4 nm procesor s vysokým výkonom a je to aktuálna vlajková loď z ponuky Mediatek. Tento procesor bol prispôsobený práve na telefón Find N2 Flip a objavuje sa v ňom po prvý krát. Kapacita RAM je 8 GB s ďalším možným navýšením a pamäť pre používateľa je 256 GB. Ďalšou výhodou je, že je to Dual SIM telefón, pričom na oboch SIM kartách je podporované pripojenie 5G. Telefón podporuje aj eSIM. Čip NFC je 360°, pri platení môže byť telefón umiestnený k čítačke ľubovoľnou stranou, tiež môže byť otvorený alebo zatvorený. Po novom sú umiestnené aj tri antény na príjem signálu a to pre 5G, GSM ale aj Wi-Fi.

OPPO Find N2 FlipZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N2 Flip

Softvér a reproduktory

Z hľadiska hudby sú tu stereo reproduktory s podporou Dolby Atmos. Snímač odtlačku prsta je na pravej hrane telefónu, dá sa otvárať aj pomocou rozpoznania tváre. Displej je chránený sklom Corning Gorilla Glass 5. Operačným systémom je Android 13 s nadstavbou ColorOS 13. Výrobca po novom sľubuje 4 aktualizácie operačného systému a 5 rokov bezpečnostných aktualizácií. OPPO pri tomto telefóne neuvádza stupeň IP ochrany, ale overili sme si, že sa dá používať aj v daždi. Rovnako potvrdzujeme, že telefón sa pri žiadnej činnosti neprehrieva, testovali sme ho však ale v zimnom období.

OPPO Find N2 FlipZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N2 Flip

V celkovom hodnotení je to veľmi zaujímavý telefón, ktorý zaujme svojím vzhľadom a tiež kapacitou batérie. Jednoznačne je to telefón, ktorý zaujme a v predaji bude aj na Slovensku.

Batéria v telefóne OPPO FInd N2 Flip
Batéria v telefóne OPPO FInd N2 Flip

OPPO Find N2 Flip bude od 20. februára 2023 dostupný na našom trhu v čiernej farbe a o týždeň neskôr, teda 27. februára, vo fialovej variante u autorizovaných predajcov O2 a Orange za cenu 1 099 eur.  V priebehu marca spustia predaj tohto telefónu aj ďalší predajcovia.

OPPO Find N2 Flip v ružovej farbe
OPPO Find N2 Flip v ružovej farbe

Cena pre slovenský trh: 1099 eur

Zdroje: vlastné, OPPO

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.