Počas výročnej akcie INNO DAY predstavila spoločnosť OPPO svoj skladací smartfón OPPO Find N.

Dlhý vývoj a množstvo prototypov

Skladací telefón OPPO Find N je výsledkom štyroch rokov výskumu a šiestich generácií prototypov. Svojou konštrukciou sa podobá na Samsung Galaxy Z Fold3 5G. OPPO chce tomtu gigantovi konkurovať hlavne cenovo a určite to tak aj urobí. Na novinársku otázku, koľko bude stáť tento telefón na akcii INNO DAY pre strednú a východnú Európu však predstavitelia OPPO jasne neodpovedali. Dozvedeli sme sa len to, že Find N bude určený širokým skupinám používateľov a cena pozitívne prekvapí…

OPPO Find NZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
OPPO Find N ako skladací telefón

Super presný pánt

Najkomplikovanejším prvkom telefónu je pánt, ktorý má umožňovať až 200 000 otvorení (5 rokov intenzívneho používania). Výskumníci OPPO experimentovali s rôznymi tvarovými faktormi, konštrukciami pántov, materiálmi displeja a pomermi strán pokým našli finálne riešenie.

OPPO Find NZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
OPPO Find N s prepracovaným pántom

Samotný pánt Flexion sa skladá zo 136 komponentov vyrobených s presnosťou 0,01 mm. Funguje rovnako hladko ako kĺby v mladom ľudskom tele. Konštrukcia pántu dokonca používa aj kvapku vody, ktorá rieši niektoré z najväčších bolestí skladacích zariadení tým, že rozširuje uhol ohybu displeja a ponúka nárazník pri skladaní displeja. Po našich skúškach potvrdzujeme, že záhyb v časti s pántom nie je hmatovo rozpoznateľný. Použitý dizajn zároveň eliminuje medzeru medzi oboma časťami displeja pri skladaní, čo je dôležité pri ochrane pred poškrabaním.

OPPO Find NZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
OPPO Find N v rozloženom stave

Dizajn

OPPO Find N využíva 3D zakrivený dizajn na oboch vonkajších okrajoch zariadenia. Zlepšuje tým pocit v ruke a pôsobí to celé elegantne. Zadný kryt a modul zadného fotoaparátu pokračujú v zakriveniach. Plynulé krivky pritom opticky znižujú výšku modulu fotoaparátu, zadný panel je zo skla Gorilla Glass Victus a doska fotoaparátu je keramická. OPPO Find N príde na trh v troch výrazných farbách: čiernej, bielej a fialovej.

OPPO Find NZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Dizajn telefónu OPPO Find N

V rámci novinárskych otázok sme sa pýtali na odolnosť voči vode a prachu. Odpoveď bola taká čínska – telefón je v určitej miere odolný voči vode a prachu a konkrétne IP normy sme netestovali.

OPPO Find NZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zadná strana telefónu OPPO Find N

Režim FlexForm

Vačková a pružinová štruktúra vnútri pántu Flexion umožňuje, aby zariadenie voľne stálo pri rozložení displeja v ľubovoľnom uhle v rozmedzí od 50 do 120°. Spolu s radom softvérových funkcií, ktoré využívajú výhody sklápateľného displeja, poskytuje OPPO Find N nové scenáre použitia.

OPPO Find NZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
OPPO Find N v režime Flex

Používateľské rozhranie bolo prispôsobené tak, aby fungovalo spolu s ohybom. Týka sa to napr. aplikácie Hudba, Poznámky a Fotoaparát. Napríklad v aplikácii Poznámky sa Find N premení na maličký notebook. Takto môžete robiť poznámky oboma rukami, pričom píšete na prispôsobiteľnej virtuálnej klávesnici na spodnom displeji a výsledok vidíte na hornom displeji. Keďže Find N môže voľne stáť v rôznych uhloch, zariadenie slúži aj ako samonosný statív, vďaka čomu je jednoduché napr. časozberné snímanie, videohovory a online stretnutia. Nemusíte pritom hľadať žiadne doplňujúce zariadenia, aby telefón stál v stabilnej polohe.

OPPO Find NZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
OPPO Find N v našich rukách

OPPO Find N ponúka v zloženom stave plnohodnotný zážitok z telefónu a nie je nevyhnutné ho zakaždým otvárať. V zloženom stave je uhlopriečka displeja 5,49 palca s pomerom strán 18:9. Telefón sa vtedy dá dobre obsluhovať aj jednou rukou.

Ak ho otvoríte, dostávate prístup k veľkému displeju. Vtedy je jeho šírka väčšia ako výška a to je výhodou pre používanie špecifických aplikácií ako je napr. sledovanie videa, hry alebo čítanie kníh. Otvorený displej má uhlopriečku 7,1 palca, pomer strán je 8,4:9.

OPPO Find NZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
OPPO Find N pri bežnej práci v zatvorenom stave

Softvérové inovácie

Vnútorný 7,1-palcový displej telefónu Find N ponúka o 60 % väčšiu vizuálnu plochu ako štandardný 6,5-palcový displej. Z toho vychádzajú aj základné softvérové úpravy a nové scenáre použitia.

OPPO Find N podporuje nové gestá, ktoré umožňujú lepší multitasking viacerých aplikácií. Pri používaní kompatibilnej aplikácie stačí dvomi prstami potiahnuť prstom nadol v strede zariadenia a obrazovka sa rozdelí na polovicu. Stlačením štyrmi prstami sa dá zmeniť aplikácia na celej obrazovka na aplikáciu v plávajúcom okne. OPPO Find N podporuje aj tradičné gestá rozdelenia obrazovky, ako je dlhé stlačenie a ťahanie kompatibilných ikon. Najčastejšie používané kombinácie rozdelenia obrazovky sa dajú uložiť a rýchlo použiť.

OPPO Find NZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
OPPO Find N s nulovou medzerou medzi displejmi

Pri rozkladaní telefónu sa obsah plynule prenáša z vonkajšej obrazovky na hlavný vnútorný displej. A pri skladaní zariadenia môžete potiahnuť prstom nahor v danej aplikácii a pokračovať v jej využívaní po zatvorení telefónu na vonkajšom displeji. Veľa zmien umožňuje aj spomenutá virtuálna klávesnica, napr. si môžete prehodiť aj písmeno y a z na slovenskej klávesnici.

Fotografovanie

OPPO Find N je vzadu vybavený trojitým fotoaparátom, ako je to bežné pri vlajkových lodiach. Zahŕňa 50 MPix hlavný snímač Sony IMX 766, 16 MPix ultraširokouhlý objektív a 13 MPix teleobjektív. Tiež je tu selfie kamera na vnútornom displeji. Selfie fotky si ale môžete urobiť aj pomocou zadného fotoaparátu, pričom sa vidíte na prednom displeji. Selfie môžete snímať aj pomocou gest rukou, takže môžete ľahko zostať v zábere bez toho, aby ste museli stlačiť tlačidlo spúšte.

Form faktor telefónu OPPO Find N umožňuje využiť ho aj vlastný statív. V spomenutom režime FlexForm sú k dispozícii tri šablóny v rámci režimu časozberného snímania (svetelné stopy, nočná obloha, slnko a mraky). Pritom sa optimalizujú nastavenia fotografovania a videa len jednoduchým kliknutím. Keď je displej naklonený pod uhlom menším ako 60°, obrazovka automaticky presunie náhľad snímky na spodný displej, čo vám uľahčí fotografovanie.

Displej

Displej má označenie Serene a pozostáva z 12 vrstiev. Ponúka vysokú ochranu a odolnosť a priamo spolupracuje s pántom Flexion. Displej obsahuje aj 0,03 mm sklenenú vrstvu Flexion UTG, preto sa sklo veľmi ľahko ohýba a nepraskne. Bežné telefóny pritom používajú hrúbku skla 0,6 mm.

OPPO Find NZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
OPPO Find N a jeho 7,1-palcový displej

Displej má dynamickú obnovovaciu frekvenciu v rozsahu od 1 do 120 Hz a to na základe zobrazovaného obrazu. Dotyk rozpoznáva pomocou vzorkovacej frekvencie do 1 000 Hz.

Oba displeje majú maximálny jas 1000 nitov a pre dobrý zážitok používajú automatické nastavenie jasu podľa vonkajšieho osvetlenie s možnosťou nastavenia až 10 240 úrovní jasu.

OPPO Find NZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
OPPO Find N v rozloženom stave

Technické parametre

Základom tohto skladacieho telefónu je procesor Qualcomm Snapdragon 888 spolu s 12 GB pamäte LPDDR5 RAM a 512 GB úložiskom UFS 3.1. Kapacita batérie 4500 mAh ponúka celodennú výdrž, zatiaľ čo 33 W nabíjanie (SUPERVOOC Flash Charge) nabije telefón z 0 na 55 % za 30 minút a na plnú kapacitu za 70 minút. Vo výbave je aj 15 W bezdrôtové nabíjanie (AIRVOOC/Qi) a 10 W reverzné bezdrôtové nabíjanie. OPPO Find N obsahuje bočný skener odtlačkov prstov, ktorý je umiestnený v tlačidle napájania. K dispozícii je stereofónny zvuk a podpora Dolby Atmos na zabezpečenie realistickejšieho zvuku. Ide o dualSIM telefón a jediným hardvérovým portom je USB-C.

Na záver ešte posledná aktualizačná informácia – skladací telefón pripomínajúci Samsung Galaxy Flip3 5G aj spoločnosť TCL. Projektové meno je Chicago a uvidíme ho na trhu v budúcom roku. Je evidentné, že so skladacími telefónmi sa roztrhlo vrece.

Zdroje: vlastné, OPPO

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.