Čínska spoločnosť bola v posledných rokoch na čele vývoja technológií rýchleho nabíjania.

Oppo dnes predstavilo najvýkonnejšiu nabíjačku pre smartfóny s výkon až 125 W. Na podujatí v Číne bolo možné vidieť tri nové riešenia s ultrarýchlym nabíjaním – 65 W bezdrôtové nabíjanie AirVOOC, 50 W mini nabíjačku SuperVOOC a malú rýchlu nabíjačku s výkonom 110 W.

Oppo Super Vooc 125 W

Zdroj: Oppo

Technológia 125 W rýchleho nabíjania dokáže nabiť 4 000 mAh batériu na 41 % už za päť minút, pričom na dosiahnutie 100 % bude potrebných celkovo iba 20 minút. V záujme ochrany napájacej bunky a smartfónu sa v rámci tejto technológie používajú tri paralelné nabíjacie okruhy, ktoré rozdeľujú energiu. Pre ešte väčšiu bezpečnosť Oppo implementovalo ďalších 10 teplotných senzorov.

Bezdrôtová nabíjačka AirVOOC má kruhový dizajn pre lepšie chladenie, sklenený panel na odvádzanie tepla a samostatne vyvinutú technológiu s paralelným dizajnom s dvojitou cievkou na zvýšenie účinnosti bezdrôtového nabíjania.

Oppo Super Vooc 125 W

Zdroj: Oppo

Funguje na rovnakej úrovni ako káblové 65W SuperVOOC 2.0. Plné nabitie 4 000 mAh batérie by nemalo trvať dlhšie ako 30 minút. V súčasnosti je nabíjačka vo fáze konceptu, pretože neexistujú žiadne smartfóny Oppo, ktoré by podporovali tento štandard. 

50 W mini nabíjačka SuperVOOC nie je väčšia ako prenosný 4G modem. Je kompatibilná s protokolmi VOOC a tiež pracuje s 27 W a 50 W PPS.

Oppo Super Vooc 125 W

Zdroj: Oppo

Aby sa zabezpečil správny prúd, mini nabíjačka sa dodáva s tzv. „pulzným nabíjaním“ – Oppo odstránilo elektrolytický kondenzátor a umožnilo nabíjačke doslova pumpovať obrovské množstvá energie v rovnakých časových intervaloch 40 ms.

110 W mini flash nabíjačka používa rovnakú myšlienku ako jej slabšia verzia – je o niečo väčšia, ale pracuje na rovnakom princípe. Bude kompatibilná so všetkými štandardami – SuperVOOC do 65 W, VOOC do 30 W, poskytuje konštantný výkon PD pri 65 W a rýchle nabíjanie pri 36 W.

Oppo Super Vooc 125 W

Zdroj: Oppo

Oppo dokonca uviedlo, že môže nabíjať konkurenčné zariadenia, aj keď s určitými obmedzeniami – Huawei P40 Pro pri 18 W, namiesto 40 W, Xiaomi Mi 10 Pro pri 30 W, namiesto 65 W a MacBook Pro pri 65 W – vo všetkých uvedených prípadoch sa nabíjanie musí vykonávať s originálnym káblom z balenia.

V súčasnosti existuje na celom svete viac ako 157 miliónov používateľov rôznych technológií VOOC a spoločnosť Oppo sľubuje, že bude naďalej poskytovať riešenia s rýchlym nabíjaním a s aplikovaním viac ako 2 800 globálnych patentov rýchleho nabíjania.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Oplatí sa počítač či inú elektroniku vypínať „na noc“ zo zásuvky?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.