Otázka čitateľa: Snažím sa znížiť platby za elektrinu a kúpil som si niekoľko kvalitnejších predlžovačiek s prepäťovou ochranou, aby som niektoré zariadenia mohol ľahko odpájať od elektriny bez vyťahovania zo zásuvky. Viem, že mnohé zariadenia odoberajú dosť prúdu aj v čase, keď sú vypnuté, takže ich chcem v noci takto úplne vypínať, stlačením vypínača na predlžovačke. Ide hlavne o stolný počítač a TV, ale chcem sa opýtať, u akej elektroniky to dáva najväčší zmysel a ktoré zariadenia sú v tomto najväčším vinníkom, na ktorého by som sa mal najviac zamerať. Kde sa to najviac oplatí?

Skutočná realita vás zrejme v tejto súvislosti asi príliš nepoteší. Peniaze, ktoré ste utratili za nákup nových predlžovačiek s vypínačmi, sa vám nestihnú na účtoch za elektrinu vrátiť ani do konca života a je možné, že sa nestihnú vrátiť ani ak ich po vás zdedia vaši vnuci.

Je pravdou, že vo vzdialenejšej minulosti bol parazitický, alebo „upírsky odber“ vypnutej elektroniky veľkým problémom a mnohé zariadenia zo siete odoberali aj vo vypnutom stave mnoho wattov.

Známe sú prípady s 10 až 15 W odberom, čo pri veľkom počte elektronických zariadení v domácnostiach nebola veru zanedbateľná záťaž. Dôvodom boli hlavne veľmi nekvalitné napájacie sústavy a zdroje, ktoré boli často použité z dôvodu nízkej ceny a prakticky nulových regulácií v tejto oblasti.

Všetko sa ale zmenilo v roku 2010. Poďakovať sa za to môžeme hlavne Európskej únii, ktorá v januári 2010 zaviedla do plnej platnosti nové dôležité nariadenia a regulácie práve v tejto súvislosti (No. 1275/2008). Podľa nich novopredávaná elektronika určená pre domácnosť a kancelárie nesmie vo vypnutom stave presahovať odber 1 W.

V roku 2013 boli tieto nariadenia ešte viac sprísnené a limit bol ešte o polovicu zredukovaný. Dnes predávané zariadenia teda nesmú vo vypnutom stave presahovať odber 0,5 W. Aj keď EÚ nebola v týchto obmedzeniach úplne prvá na svete, vzhľadom na veľkosť jej trhu mali kompletne celosvetový dopad (ide o tzv. Brusel efekt, pri ktorom sa výrobcom skrátka neoplatí dodržovať regulácie iba v EÚ a zmenia výrobu pre celý svet).

/Ilustrácia: bluedesign/

Pozrime sa teda na to, koľko vám odpájanie elektroniky zo siete v noci, alebo počas jej nepoužívania ušetrí.

Priemerná cena elektriny v SR pre koncového používateľa je 15 centov za 1 KWh. To znamená, že ak nejaké vypnuté zariadenie odoberá zo siete 1 Watt, za tisíc hodín tohto ničnerobenia zaplatíte 15 centov. Keďže podľa nariadení EU z roku 2013 už je táto hodnota polovičná, elektronika ktorá bola v predaji po tomto roku túto sumu „utratí“ za 2000 hodín.

Ale pozor! Toto zákonmi povolené 0,5 W maximum dosahuje len mizivé množstvo zariadení. Drvivá väčšina elektroniky vo vypnutom stave odoberá zo siete dnes už omnoho menej. Čo sa týka desktopu, tak súčasné kvalitné zdroje počítačov majú tieto hodnoty zhruba na úrovni 0,1 W. Dostávame sa tak k cene 15 centov za 10 000 hodín.

Nuž a jeden rok má dohromady 8760 hodín…

Vo výsledku tak odpájaním počítača od siete zmenšíte svoju mesačnú faktúru za elektrinu zhruba o 1 cent. Lenže na základnej doske je CMOS batéria, ktorá drží nastavenia BIOS-u. Štandardne vydrží aj 10 rokov, ale ak počítač odpájate každý deň od prúdu, vybije sa pokojne aj za 1 až 2 roky. Nová stojí zhruba 1 euro.

Takže odpoveď na vašu otázku, či sa počítač či inú elektroniku vyplatí na noc vypínať zo zásuvky, je nie – neoplatí. V niektorých prípadoch, ako je práve váš desktop, budete po týchto krokoch dokonca ešte aj finančne stratový.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.