Konkurencia v Európe sa zase zmenší.

Značky Oppo a OnePlus nepatria v našich končinách k tým najrozšírenejším, ale určite si našli nezanedbateľný okruh priaznivcov. Podľa viacerých správ však mobilné zariadenia s týmto označením z Európy zmiznú.

Informuje o tom napríklad twitterovský „leaker“ Max Jambor. Tvrdí, že značky Oppo a OnePlus, ktoré obe patria spoločnosti BBK Electronics, sa z Európy postupne stiahnu. Ako prvé európske krajiny opustia Nemecko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Holandsko. Zotrvanie na zvyšných európskych trhoch zatiaľ podľa Jambora nie je jasné, ale hovorí, že obe firmy čoskoro poskytnú oficiálne vyhlásenie k tejto veci.

Dôvody na odchod z Európy nie sú nateraz jasné, ale zrejme majú súvis s poklesom celosvetového trhu so smartfónmi, ktorý po viac ako desaťročí rastu začal nielen stagnovať, ale aj mierne padať. Spoločnosti OnePlus a Oppo navyše v Nemecku prehrali patentový spor s Nokiou, pričom Oppo si práve túto krajinu vybralo za svoju európsku centrálu.

Pre spotrebiteľov ide každopádne o zlú správu, keďže sa zmenší konkurencia, ktorá utrpela už vynúteným odchodom Huawei z čelným pozícií, keď táto čínska firma pre americké sankcie stratila prístup k niektorým technológiám.

Hoci na európske trhy prichádzajú nové značky, ako napríklad realme či Infinix, skutočné vlajkové lode ponúka len pár výrobcov ako Samsung, Apple či v obmedzenej miere vivo a Xiaomi, ktoré ale na našom kontinente neponúka všetky svoje špičkové telefóny.

Vlajkové lode v Európe ponúka aj Honor či Huawei, v prípade tejto posledne menovanej značky ale chýbajú Google služby a na ne naviazané aplikácie, čo môže niektorým používateľom prekážať.

DOPLNENÉ 15:50: Spoločnosti OnePlus aj Oppo vo svojich vyhláseniach tvrdia, že z Európy neodchádzajú a sú pripravené v jej regiónoch naďalej predávať svoje produkty a investovať. Na rozuzlenie celej záležitosti si teda budeme musieť počkať.

Zdroj: Twitter.com, AndroidPolice.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.