OPPO predstavilo nový operačný systém ColorOS 14, ktorý je založený na Androide 14. Prichádza s optimalizovaným prostredím Aquamorphic Design, inteligentnými funkciami s umelou inteligenciou, vysokým výkonom a ľahko použiteľnými nástrojmi na zvýšenie zabezpečenia a ochrany súkromia

Od uvedenia pôvodného systému ColorOS v roku 2013 má dnes tento systém po celom svete viac ako 600 miliónov aktívnych používateľov.

Prehľadnejšie a intuitívnejšie používateľské rozhranie

V systéme ColorOS 13 prestavilo OPPO vodou inšpirovaný dizajnový jazyk Aquamorphic Design, ktorý vytvára spojenie medzi človekom a technológiou. ColorOS 14 optimalizuje Aquamorphic Design s novými zvukovými efektami, systémami farieb, interakciami a ďalšími prvkami. Ovládanie smartfónu má byť takto rýchlejšie a intuitívnejšie.

Zvuk hrá kľúčovú úlohu pri poskytovaní intuitívneho zážitku. OPPO v spolupráci s profesionálnymi akadémiami skúmalo zvukové preferencie používateľov a spolupracovalo so špecialistami, aby do systému ColorOS 14 prinieslo nové zvukové efekty. To zahŕňa desať súborov vyzváňacích tónov vytvorených na základe akvamorfného motívu pre hovory, budíky a oznámenia a taktiež sedem globálnych zvukových dizajnov používateľského rozhrania.

ColorOS 14 obsahuje vylepšený Aquamorphic Colouring systém, ktorý sa dokáže inteligentne prispôsobiť stavu smartfónu, dennej dobe aj obsahu na obrazovke. Tento dynamický systém inteligentne prispôsobuje farby kontextu na efektívnejšie a intuitívnejšie pochopenie informácií.

Nový Aqua Dynamics design v systéme ColorOS 14 umožňuje intuitívnejšiu interakciu. Táto funkcia integruje bežné formy interakcie do bublín, kapslí a panelov, ktoré sa otvárajú zo stavového riadka a prezentujú informácie prirodzeným spôsobom.

Nový Always-On Display zobrazuje výjavy divokých zvierat v prírode a ColorOS 14 túto vlastnosť ďalej vylepšuje zavedením novej funkcie GO Green Always-On Display. Tá zvyšuje povedomie o klimatickej zmene a nutnosti ochrany životného prostredia. Go Green AOD obsahuje tri súpravy stránok Environment Vision, pričom každá obsahuje päť animácií týkajúcich sa životného prostredia. Tie sa môžu meniť na základe denného počtu krokov a ukazujú zníženie emisií oxidu uhličitého vďaka chôdzi namiesto využitia iných foriem dopravy.

Efektivita a umelá inteligencia

ColorOS 14 je vybavený umelou inteligenciou a pomáha tak zvýšiť efektivitu každodenných úloh.

Funkcia Smart Touch s umelou inteligenciou umožňuje vyberať obsah, ako sú texty, obrázky a videá, zo systému aj aplikácií tretích strán a dokonca jednoduchými gestami ich zlúčiť do jednej poznámky.

Nový File Dock na inteligentnom postrannom paneli umožňuje jednoduchšie zdieľať obsah medzi aplikáciami prostredníctvom rozdelenej obrazovky, plávajúcich okien alebo samotného doku. Obsah možno automaticky ukladať do File Docku a na zvýšenie produktivity ho synchronizovať s rôznymi zariadeniami, ako sú inteligentné telefóny a tablety.

Funkcia Smart Image Matting umožňuje na akomkoľvek inteligentnom telefóne vyrezať z jednej snímky alebo pozastaveného videa viac objektov, ako sú osoby a zvieratá. Výrezy si môžete upravovať v aplikáciách File Pocket, File Dock aj v režime rozdelenej obrazovky. Dajú sa tiež zdieľať s priateľmi alebo ich použiť na vytvorenie tapety.

Vysoký výkon vďaka vylepšenému Trinity Enginu

Plynulý výkon je pre používateľa vždy základnou požiadavkou. Trinity Engine v ColorOS 14 zvyšuje plynulosť a stabilitu smartfónu tým, že spravuje výpočtové zdroje, pamäť a úložisko. Medzi tri kľúčové funkcie Trinity Enginu patrí ROM Vitalization, RAM Vitalization a CPU Vitalization.

ROM Vitalization môže uvoľniť miesto v pamäti skomprimovaním dát aplikácií a súborov prostredníctvom funkcií App Compression a File Compression v nastavení Phone Manager. Inteligentné telefóny vybavené funkciou ROM Vitalization môžu ušetriť až 20 GB úložného priestoru.

RAM Vitalization môže zrýchliť výkon operačnej pamäte a zvýšiť tak efektivitu pri súčasnom používaní viacerých aplikácií a udržať viac aplikácií bežiacich na pozadí. Rekonštrukciou základného mechanizmu práce s operačnou pamäťou v systéme Android a využitím vlastných technológií spoločnosti OPPO dokáže funkcia RAM Vitalization zvýšiť plynulosť používania až o 10 %. Takto môžete plynulejšie prepínať medzi aplikáciami bez oneskorenia.

CPU Vitalization je špičková technológia rezervovania výpočtového výkonu na úrovni systému. Dokáže presne naplánovať výkonové zdroje a zároveň určiť najlepšiu rovnováhu medzi výkonom a spotrebou energie. Prejavuje sa to aj na dlhšej dobe práce na batériu.

ColorOS 14 je vybavený funkciou Smart Charging, čo je algoritmus umelej inteligencie, ktorý dokáže automaticky upraviť nabíjací prúd na základe stavu používania smartfónu. Zabráni sa tak zbytočnému opotrebeniu batérie. Arctic Mode má dve možnosti, z ktorých si môžete vybrať podľa rôznych scenárov.

Ochrana bezpečnosti aj súkromia a ďalšie funkcie

Vo všetkých aspektoch nového systému je zohľadnená bezpečnosť aj súkromie. Bezpečnosť systému ColorOS bola overená organizáciami ako ISO, ePrivacy, TrustArc a ďalšími. ColorOS 14 integruje základné funkcie ochrany súkromia systému Android 14 a zavádza novú funkciu Picture Keeper. Táto funkcia má zabrániť aplikáciám v zneužívaní oprávnenia k vašim osobným fotografiám alebo videám. Akonáhle povolíte novú správu oprávnení, musia aplikácie zakaždým získať oprávnenie k prístupu k vybraným fotografiám alebo videám.

V minulom roku OPPO v spolupráci so Snapchatom uviedlo v systéme ColorOS 13 aplikáciu Bitmoji AOD.  Tento inteligentný Always-On displej je plne prispôsobený Bitmoji a dokáže zobrazovať nálepky založené na scenároch počas dňa, vrátane počasia, fyzickej aktivity a mnohých ďalších.

V systéme ColorOS 14 je teraz Snapchat dostupný prostredníctvom dvoch nových funkcií: zástupca Snapchatu na uzamykacej obrazovke a widget Snapchatu. Môžete si zmeniť zástupcu na uzamykacej obrazovke na Snapchat, aby ste k nemu mali ešte rýchlejší prístup. Nová karta Snapchatu tiež umožňuje používateľom v okamihu vidieť aktualizáciu správ, stav a polohu najbližších priateľov.

Plán uvoľňovania systému ColorOS 14

Globálna beta verzia systému ColorOS 14 sa šíri v niektorých regiónoch už od októbra. Oficiálna globálna verzia sa najskôr objaví vo vybraných regiónoch pre smartfón Find N2 Flip.

Zdroje: OPPO

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.