Čoraz viac výrobcov sa začína zaoberať vývojom vlastných čipových sád.

Predstavením horúcich noviniek série Google Pixel 6 sme sa oficiálne dočkali ďalších smartfónov, ktoré používajú čipové sady z “vlastnej kuchyne”.

Nie je vôbec prekvapením že aj ďalší z veľkých výrobcov chce byť sebestačnejší aj v tejto oblasti. Portál GSMArena tvrdí, že aj čínske Oppo plánuje uviesť vlastnú čipovú sadu, ktorá by mala byť prvýkrát použitá vo vlajkových lodiach značky už v roku 2023. Spoločnosť chce údajne využiť 3nm výrobný proces spoločnosti TSMC. 

V každom prípade sa Oppo doteraz spoliehalo pri dodávkach čipových sád na Qualcomm alebo MediaTek. Pri pohľade na tieto dve spoločnosti je zrejmé, že aj Oppo má v pláne obísť týchto “tradičných” dodávateľov a chce vstúpiť do skupiny výrobcov, ktorí si navrhujú vlastné čipy.

Google Tensor
Google Tensor. Zdroj: Sundar Pichai / Twitter

Podobne tak už dlhodobo robia spoločnosti Samsung, Apple a teraz sa k nim pridal aj Google. Avšak donedávna sme pritom v tejto skupine výrobcov mohli vidieť aj spoločnosť Huawei a jej čipy Kirin. Ambície výrobcu výrazne pribrzdili sankcie zo strany USA.

Keďže Oppo je súčasťou konglomerátu BBK Electronics, ktorý zdieľa dodávateľský reťazec so spoločnosťami vivo, OnePlus a Realme, môže to vo výsledku znamenať, že novú čipovú sadu od Oppo v budúcnosti uvidíme aj v niektorom zo smartfónov týchto značiek.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.