OPPO Reno 10 Pro je hneď na prvý pohľad zaujímavý telefón. Cenovo je postavený skôr do stredu, možnosťami fotografovania portrétu ale výrazne vyniká.

Telefón sa vyznačuje sklenenou zadnou časťou s jemne vystupujúcim modulom s objektívmi. Rám telefónu je plastový, vyhotovený je odolne. Disponuje výborným AMOLED displejom s uhlopriečkou 6,7 palca s rozlíšením 1080 × 2412 pixelov. Jeho maximálny jas je 950 nitov, farby sú podané presne a obraz sa vyznačuje dobrým kontrastom. Displej podporuje 10-bitové zobrazenie farieb a štandard HDR 10+. Obnovovacia frekvencia 120 Hz umožňuje plynulé prehliadanie stránok a tiež zobrazenie deja aj akčnej hry. Túto frekvenciu je možné nastaviť aj na adaptívnu, a tak šetriť energiu. Snímač odtlačku prsta je pod displejom a funguje bez problémov.

Krásny displej na OPPO Reno 10 ProZdroj: Touchit.sk
Krásny displej na OPPO Reno 10 Pro

Pre Európu je procesorovým základom Qualcomm Snapdragon 778G s podporou 5G komunikácie a k dispozícii je na našom trhu len jedna pamäťová kombinácia 12 GB RAM a 256 GB pre používateľa (typ UFS 2.2). Pamäť nie je možné rozšíriť pamäťovou kartou. Hardvérový základ dáva dobrý predpoklad na svižnú funkciu telefónu.

Softvérovým základom je Android 13 a nad tým firemná nadstavba ColorOS 13.1. V spodnej časti je prepojovací USB-C konektor a otvor pre reproduktor. Ten je na tomto telefóne len jeden. Na druhej strane OPPO Reno 10 Pro je infračervený port a umožňuje tak priamo ovládať rôzne elektronické zariadenia ako je napr. televízor.

Hmotnosť telefónu je príjemných 185 gramov a ide o DualSIM telefón. Kapacita LiPo batérie je 4600 mAh, nabíjanie dosahuje 80 W, príslušnú nabíjačku dostanete v balení. K dispozícii je aj bezdrôtové aj reverzné nabíjanie. Telefón sa takto dá s veľkou rezervou používať celý deň. Za 15 minút sme telefón nabili z 0 % na 58 % kapacity. Plné nabitie batérie nám trvalo 32 minút.

Obsah dodávky tvorí samotný telefón, ale aj príslušný napájací zdroj a prepojovací kábelZdroj: Touchit.sk
Obsah dodávky tvorí samotný telefón, ale aj príslušný napájací zdroj a prepojovací kábel

Fotografovanie

To je špecialita tohto telefónu a venujeme mu aj najväčší priestor. Hlavná kamera OPPO Reno 10 Pro má rozlíšenie až 50 Mpx (f/1.8, 24 mm, 1/1,56“, 1,0 µm) a je vybavená optickou stabilizáciou. Ultraširoká kamera je 8 Mpx (f/2.2, 112°, 1/4,0“, 1,12µm). Špecialitou je 47 mm teleobjektív s rozlíšením až 32 Mpx (f/2.0, 1/2,74“, 0,82 µm) s možnosťou dvojnásobného zoomu a s automatickým zaostrovaním.

Parametre teleobjektívu jasne odpovedajú tomu, že OPPO 10 Pro je špecialista na portrétové fotografie realizované práve týmto objektívom. Podobne ako to robia profesionálni fotografi.

Príklady portrétových fotografií realizovaných pomocou OPPO Reno10 Pro

Hlavný fotoaparát realizuje 12,5 MB zábery s dostatočnou úrovňou detailov a dobrou farebnou vernosťou a dynamickým kontrastom. Nepatrne sú zmäkčené rohy fotografií. Aj portrétové zábery s hlavnou kamerou vyzerajú dobre. Na rozdiel od výsledkov z teleobjektívu ale nemajú tak úžasne rozmazané pozadie. Hlavná kamera realizuje decentné zábery v noci, hlavne ak použijete nočný režim. Pekné je podanie tieňov a tiež farebný gamut.

Nočná fotografia realizovaná pomocou hlavného objektívuZdroj: Touchit.sk
Nočná fotografia realizovaná pomocou hlavného objektívu

Hlavná kamera zachytáva 4K video s frekvenciou 30 fps a zábery sú pekné, s dostatočným kontrastom a farebnou vernosťou. Nájdete tu aj veľa detailov. Optická stabilizácia pracuje len pri 1080P a tu funguje perfektne. Pri 4K sa musíte spoľahnúť na stabilné držanie telefónu (napr. gimbal). Video v 4K rozlíšení sa dá dobre zachytávať aj v noci, počítajte ale s istou úrovňou šumu.

Odfotil OPPO Reno 10 Pro
Odfotil OPPO Reno 10 Pro

Spomínaná telekamera produkuje veľmi dobré výsledky. Produkuje 8 MB fotografie, ktoré sú plné detailov. Vo fotografiách je výborný dynamický kontrast aj rozsah farieb. Kráľovnou krásy je portrétová fotografia s teleobjektívom. Tieto výsledky sú podľa nášho názoru možno aj lepšie ako z bežného fotoaparátu. Prispieva k tomu aj veľmi dobré spracovanie obrazu. S teleobjektívom si môžete dovoliť fotiť aj v noci, jemne sú tu zmäkčené rohy fotografie. Dobré výsledky získate hlavne s použitím špeciálneho nočného režimu, ktorý je tu dostupný. S telekamerou ale nie je možné natáčať 4K video. Pri rozlíšení 1080P prináša video dostatok detailov aj pri dvojnásobnom priblížení a tiež presné farby.

Detaily zachytené pomocou teleobjektívu OPPO Reno10 ProZdroj: Touchit.sk
Detaily zachytené pomocou teleobjektívu OPPO Reno10 Pro

Ultraširokouhlá kamera sa s výhodou využije hlavne počas dňa na naozaj široké zábery. Fotografie z tohto objektívu vyzerajú trochu inak ako z predchádzajúcich dvoch objektívov. Majú o niečo viac šumu a sú menej ostré. Fotky v noci s týmto objektívom sú už celkom iný príbeh, je tu menej detailov a fotografie sú aj menej ostré. Trochu pomôže nočný režim, ale excelentné výsledky ako z predchádzajúcich dvoch kamier nedosiahnete. Zábery z ultraširokouhlej kamery sú však použiteľné. Aj tu máte k dispozícii video len v rozlíšení 1080P.

Záber realizovaný pomocou ultraširokouhlej kamery počas slnečného dňaZdroj: Touchit.sk
Záber realizovaný pomocou ultraširokouhlej kamery počas slnečného dňa

Selfie môžete realizovať pomocou 32 Mpx kamery a táto kamera prináša veľmi dobré výsledky. Selfie kamera má automatické zaostrovanie a prináša dostatok detailov v zábere. Spracovanie obrazu má tendenciu vylepšovať podanie tváre a je to vidieť.

Selfie fotografia realizovaná uprostred uliceZdroj: Touchit.sk
Selfie fotografia realizovaná uprostred ulice

Celkovo je OPPO Reno 10 Pro dizajnovo efektný telefón s veľmi dobrým displejom. Poteší kvalita hlavnej kamery a najspokojnejší sme boli s portrétovými fotografiami realizovanými teleobjektívom. Rýchlo sa nabíja a má dosť výkonu na bežnú prácu. Za nevýhodu považujeme len jeden použitý reproduktor. Za predajnú cenu je to ale mimoriadny pomer výkon/cena.

Zdroje: Vlastné

Cena: 599 €

Zapožičal: OPPO

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.