OPPO Reno 10 Pro je telefón, s ktorým tento výrobca prichádza na slovenský trh. My sme sa rozprávali aj s vedením tejto spoločnosti a zisťovali sme ako to bude ďalej.

OPPO Reno 10 a Reno 10 Pro v našich rukáchZdroj: Touchit.sk
OPPO Reno 10 Pro je špecialista na portréty

OPPO na globálnom a slovenskom trhu

OPPO patrí v Číne k najpredávanejším telefónom, reálne tu bojuje so spoločnosťou Apple o najpredávanejšiu značku.

OPPO Reno 10Zdroj: Touchit.sk
Pri našom rozhovore o OPPO Reno 10

Na globálnom trhu OPPO utrpelo z Android telefónov najmenší pokles – je to len 8 %. Pripomeňme, že napr. Samsung predal menej o 18 %, Xiaomi až o 22 % menej. Apple pritom predal o 3 % telefónov viac. OPPO má globálne podiel na trhu okolo 10 %, tento výrobca má pritom spoluprácu napr. s legendárnou foto-spoločnosťou Hasselblad. OPPO sa pritom uplatňuje aj v prípade skladacích telefónov, model OPPO Find N2 Flip je najmenším Flip telefónom na trhu. Darilo sa mu aj na slovenskom trhu. Tieto informácie sme zisťovali pri našom rozhovore s vedením spoločnosti OPPO, ktorú zastupoval Felix Wang.

OPPO Reno 10Zdroj: Touchit.sk
Felix Wang sa práve vyjadruje k budúcnosti značky OPPO na Slovensku

Samozrejme sme sa pýtali na budúcnosť tejto značky. Určite si spomínate na problémy s patentami, ktoré vlastní spoločnosť Nokia a pri predaji telefónov značky OPPO (a iných v rámci skupiny BBK) by to znamenalo výrazné zvýšenie ceny telefónov. Je to dané príliš vysokými požiadavkami na platbu za patenty. Zatiaľ ale je slovenský trh pre OPPO otvorený a modely série Reno 10 práve prichádzajú na trh. Hlavnými tromfami v boji s konkurenciou je kvalita portrétových fotiek a tiež výborná výdrž na batériu.

Telefóny OPPO Reno 10 a Reno 10 Pro vyzerajú prakticky rovnakoZdroj: Touchit.sk
Telefóny OPPO Reno 10 a Reno 10 Pro vyzerajú prakticky rovnako

Ako sme sa dozvedeli, na slovenskom trhu sa predalo už desaťtisíce smartfónov tejto značky od leta 2021. Ide o sériu A, Reno a Find. Výhodou je tiež najnižšia poruchovosť telefónov tejto značky.

Telefóny OPPO Reno 10 a Reno 10 Pro vyzerajú prakticky rovnakoZdroj: Touchit.sk
Telefóny OPPO Reno 10 (vľavo) a Reno 10 Pro (vpravo) vyzerajú prakticky rovnako

Reno séria 10

Táto séria sa zameriava na kvalitu portrétových fotiek a to za každého počasia a svetla. Séria Reno 10 je tak vybavená portrétovým teleobjektívom a to je pri cene tohto telefónu celkom zvláštnosť. Pripomeňme, že až 80 % všetkých portrétových fotografov používa práve teleobjektív na fotenie skvelých portrétov.

Dizajn OPPO série Reno 10Zdroj: Touchit.sk
Dizajn OPPO série Reno 10

Fotografická výbava

Reno 10 je telefón vybavený 64 MPix fotoaparátom s 1/2-palcovým snímačom. Tiež je tu 32 MPix teleobjektív s možnosťou 2-násobného zoomu a zároveň je tu 8 MPix ultraširokouhlý fotoaparát. Pripočítajte k tomu aj 32 MPix selfie fotoaparát.

Odfotilk OPPO Reno 10 Pro v PompejachZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Odfotilk OPPO Reno 10 Pro v Pompejach

Reno 10 Pro je potom vybavený fotografickou výbavou výhradne od firmy Sony, Jeho špecialitou je ultra-čistý teleobjektív. Je tu 32 MPix Selfie fotoaparát IMX709, ďalej 50 MPix hlavný fotoaparát s optickou stabilizáciou, 32 MPix teleobjektív s 2-násobným zoomom a 8 MPix ultraširokouhlým fotoaparátom.

Fotografická výbava v prípade OPPO Reno 10 ProZdroj: Touchit.sk
Fotografická výbava v prípade OPPO Reno 10 Pro

Výborný je hlavne špeciálny teleobjektív s ohniskovou vzdialenosťou 47 mm. Clona pri fotení je tu 2,8 a po vyfotografovaní sa clona dá neskôr meniť. Plocha snímacieho prvku je 1/2,74 palca a výsledné fotky vylepšuje aj umelá inteligencia. S hlavným fotoaparátom sa dá pritom dobre fotiť aj v noci.

Odfotil OPPO Reno 10 ProZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Odfotil OPPO Reno 10 Pro hlavným objektívom

OPPO Reno 10 Pro využíva nový procesor Snapdragon 778G 5G a RAM sa dá z 12 GB virtuálne zvýšiť až na 24 GB. Znamená to bezproblémové spustenie viacerých aplikácií naraz a zaistenie plynulého behu aplikácií. Pamäť pre používateľa je 256 GB a dá sa ďalej zvýšiť pomocou microSD karty. Ide o dualSIM telefón.

OPPO Reno 10 spolieha na procesor MediaTek Density 7050, kapacita RAM je tu 8 GB s virtuálnym zvýšením na 16 GB.

Selfie fotky s OOPO Reno 10 ProZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Selfie fotky s OOPO Reno 10 Pro

Displej

Displej Reno 10 aj Reno 10 Pro má uhlopriečku 6,7 palca s frekvenciou 120 Hz. Hmotnosť oboch telefónov je 185 gramov. Reno 10 Pro má hrúbku 7,89 mm, Reno 10 je hrubý 7,99 mm.

Technické parametre OPPO Reno 10 a Reno 10 ProZdroj: Touchit.sk
Technické parametre OPPO Reno 10 a Reno 10 Pro

Nabíjanie a batéria

Batéria má v prípade modelu OPPO Reno 10 kapacitu 5000 mAh a umožňuje nabíjanie 67 W výkonom. Z úplne vybitého stavu sa batéria nabije naplno za 47 minút. Za 20 minút sa nabije na 53 %. Výborné je vybavenie stereo reproduktormi a vysokou hlasitosťou. Reno séria 10 obsahuje aj infra snímačom, pričom telefón je pripravený na ovládanie bežných zariadení ako je televízor alebo soundbar. Priama podpora je pre 15 typov zariadení a OPPO pokrýva viac ako 90 % značiek.

OPPO Reno 10 a Reno 10 Pro v našich rukáchZdroj: Touchit.sk
OPPO Reno 10 a Reno 10 Pro v našich rukách

OPPO 10 Pro umožňuje až 80 W nabíjanie a ide o batériu s kapacitou 4600 mAh a technológiou SUPERVOOC S. Znamená to veľmi rýchle nabíjanie a aj zvýšenú efektivitu vybíjania batérie. Reno 10 Pro sa na slovenskom trhu objaví v ružovej a šedej farbe.

Ceny

OPPO Reno 10 je dostupný za cenu 499 eur a dostanete ho u operátorov Orange a O2. V otvorenom predaji je to napr. Alza.sk. OPPO Reno 10 Pro stojí 649 eur a kúpite ho u operátora Orange a v Alza.sk. Pripomeňme, že súčasťou dodávky je len telefón a kábel, samotný napájací zdroj je treba dokúpiť.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.