Značka Oppo oficiálne vstúpila na slovenský trh.

Jedným zo smartfónov, s ktorým sa Oppo chce na Slovensku presadiť, je Reno5 5G. Keďže ide o zariadenie vyššej strednej triedy, nebude to mať pri silnej konkurencii ľahké. Vieme však, že Oppo má v rukáve niekoľko tromfov, ktorými chce zaujať. Bude to však stačiť?

Balenie

Predajné balenie testovaného smartfónu je tradične bohaté. Okrem telefónu sa v ňom nachádza 65 W napájací adaptér, kábel, “kôstkové” slúchadlá, silikónový ochranný kryt, nástroj na vyberanie SIM kariet a potrebné dokumenty. Na displeji je od výroby aplikovaná kvalitná fólia.

Konštrukcia a dizajn

Hneď po uchopení smartfónu Oppo Reno5 5G ma zaujal drsný plastový chrbát. Aj vďaka použitému materiálu je zariadenie ľahké, nešmýka sa a nie je ani magnetom na mastnotu a iné nečistoty. Plast je takisto oproti sklu aj odolnejší. Reno5 5G nie je však odolný voči vode a prachu. Konštrukcia je pevná, pričom je vidieť, že výrobca si dal záležať na každom detaile.

Oppo Reno5 5G

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT

Vo výbave ma potešila prítomnosť 3,5 mm audio jacku. Tlačidlo napájania je na pravej strane a delené tlačidlá na ovládanie hlasitosti na ľavej. Sú umiestnené v primeranej výške, takže nie je potrebné sa k nim načahovať. Osobne však preferujem umiestnenie tlačidiel vpravo.

Slot pre SIM karty sa nachádza v ľavej bočnej stene. Nie je pritom možné používať obidva sloty v 5G sieti. Pre 5G je možné používať iba slot 1, pričom slot 2 je určený pre 4G.

Displej

Počas niekoľkých rokov sme si zvykli, že kompaktných smartfónov je čoraz menej. Je preto zaujímavé, že už aj model Reno5 5G považujem za to menšie, čo sa dnes na trhu nachádza. Napríklad šírka, hrúbka a aj hmotnosť sú takmer identické s najmenším modelom série Galaxy S21. Iba na výšku je Reno5 5G o 7,4 mm vyšší.

Zariadenie sa veľmi dobre drží a ku všetkému potrebnému je okamžitý prístup. K pohodlnému ovládaniu plochého 6,4-palcového displeja budete však potrebovať obe ruky. Ide o 90 Hz Amoled panel, ktorý vyniká sýtymi farbami a pomerne dobrým maximálnym jasom (750 nitov). Regulácia jasu by však mohla byť niečo rýchlejšia a presnejšia.

S displejom úzko súvisí aj v ňom zabudovaná čítačka odtlačkov prstov. Je optická a funguje vynikajúco. Je rýchla a spoľahlivá.

Oppo Reno5 5G

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT

Hardvér

Testovaná verzia Oppo Reno5 5G je vybavená 8 GB pamäte RAM a 128 GB vnútornej pamäte. Kapacitu úložného priestoru síce nerozšírite, ale RAM áno. “Rozšírenie RAM” je funkcia, ktorá na zväčšenie veľkosti použije časť ukladacieho priestoru úložiska. Takto je možné pamäť zväčšiť o 2 až 5 GB. O plynulý chod sa stará Snapdragon 765G, ktorý si poradí aj s náročnejšími úlohami.

Batéria a nabíjanie

Oppo patrí v oblasti rýchleho nabíjania medzi popredné spoločnosti, čo dokazuje prítomnosťou 65 W technológie aj v zariadení vyššej strednej triedy. Celkom vybitý telefón sa dokázal nabiť za približne 37 minút, čo je vynikajúce. Je však potrebné počítať s tým, že nabíjací adaptér je o niečo väčší.

Batéria má kapacitu 4300 mAh, pričom vďaka dobrej optimalizácii nie je problém dosiahnuť až dva dni používania. Počas testovania som smartfón vôbec nešetril. Neustále som fotografoval, nahrával videá, počúval hudbu a hral hry. Aj po takto náročnom dni batéria Reno5 5G sa zastavila na 24 %, pričom čas zapnutej obrazovky bol 5:40 a nabíjanie prebehlo takmer pred 23 hodinami. Pokiaľ vezmem v úvahu aj to, že smartfón opäť doplna nabijem iba za pár minút, ide tak o jednu z hlavných predností, ktorá tento model posúva pred konkurenciu.

Oppo Reno5 5G

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT

Softvér

Oppo (rovnako ako OnePlus) ma prekvapilo odladeným softvérom. Na nič nie je potrebné pri používaní telefónu čakať, všetko ide hladko a bez akéhokoľvek zaváhania. V zariadení sa samozrejme nachádza Android 11 s júnovou bezpečnostnou aktualizáciou.

V nastaveniach je možné vykonať detailné prispôsobenie prostredia podľa požiadaviek používateľa. Je tak možné si vybrať nový vzhľad motívu, tapety a Always On displeja. Pre ešte lepšiu personalizáciu je možné si zmeniť aj štýl ikon, rozloženie aplikácií, animáciu odtlačkov prstov, dominantnú farbu a ďalšie.

Ovládanie gestami je plynulé a presné. Nestalo sa, že by gesto nebolo správne rozpoznané. Celkovo je používanie Oppo Reno5 5G veľmi intuitívne a komfortné. K tomuto účelu je možné na domovskej obrazovke vyvolať ponuky skratiek – tzv. Inteligentný bočný panel, ktorý slúži na spustenie rýchlych nástrojov alebo aplikácií, ktoré sa zobrazia v plávajúcom okne alebo na celej obrazovke.

Fotoaparát a zvuk

Pri fotoaparáte som sa stretol so všetkými očakávanými a potrebnými funkciami. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 64 Mpx. Dopĺňa ho ešte ďalšia trojica objektívov, medzi ktorými sa nachádza ultraširokouhlý objektív, makro objektív a objektív na meranie hĺbky. Ide tak o tradičnú zostavu objektívov, ktorú nájdeme v tejto cenovej kategórii aj pri smartfónoch iných výrobcov.

Počas fotenia ma prekvapila rýchlosť zaostrovania, presné vyváženie bielej farby a prekvapivo dobre fungujúca umelá inteligencia, ktorá decentne scénu upravila. Výsledné fotografie sú ladené do teplejších tónov a oproti skutočnosti sú jemne prifarbené a svetlejšie. Celkovo je ich podanie veľmi pekné s dobrými detailami. HDR nie vždy dokáže scénu upraviť podľa predstáv, ale je vkusné.

Pri videu ide takisto o veľmi dobré výsledky. Maximálne rozlíšenie videa je až 4K / 30 fps, ale z hľadiska denného používania oceňujem možnosť nahrávania videí v rozlíšení 1080p pri 60fps.

Denné ukážkové fotografie:

Fotoaparát ponúka počas nahrávania videa aj možnosť superstabilizácie Ultra Steady, ktorá funguje spoľahlivo a odporúčam ju používať pri dynamickejších scénach. Pokiaľ v nastavení 1080p/60fps budete chcieť používať ultraširokouhlý režim, tak gyro-elektronickú stabilizáciu Ultra Steady je potrebné vypnúť.

Pri fotografovaní je možné využívať maximálny digitálny zoom na úrovni 20× a pri nahrávaní videí na 10×. Rozhranie aplikácie fotoaparátu má intuitívne rozložené ovládacie prvky, za čo si Oppo zaslúži pochvalu.

Pri režime Extra HD nie je do fotografie dopočítaná scéna pozadia, čo je škoda. Výpočtová fotografia v klasickom režime funguje dobre. Pravdepodobne tu už celkový výkon naráža na svoje limity.

Denné ukážkové fotografie:

Oproti hlavnému fotoaparátu nezaostáva ani selfie kamera s rozlíšením 32 Mpx. Okrem toho, že produkuje veľmi kvalitné fotografie, nebojí sa ani náročných scén, pri ktorých zapojí spoľahlivé HDR.

Prekvapil ma nočný režim, ktorý funguje zaujímavým spôsobom. Pri väčšine smartfónov je počas snímania v nočnom režime potrebné držať smartfón nehybne niekoľko sekúnd, pričom Oppo Reno5 5G fotografiu v tomto režime odfotí okamžite a ďalšie sekundy snímku iba „upravuje„. Je to rozhodne komfortný spôsob fotenie v tomto režime. Čo je podstatnejšie, takto zhotovené fotografie sú aj kvalitné.

Nočné ukážkové fotografie:

Pri testovaní smartfónov sa zameriavam aj na “zvukovú výbavu”. Vo výbave Oppo Reno 5 5G nechýba známy Dolby Atmos. Viac ako jeho prítomnosť ma zaujíma zvukový prejav. Aj keď oceňujem prítomnosť 3,5 mm jacku, testoval som prevažne bezdrôtovo. Okrem prednastavených profilov Dolby Atmos je zvuk možné doladiť 10 pásmovým ekvalizérom, ktorý dokáže dodať zvuku tú správnu šťavu. Zvukové „presety“ ma opäť nepresvedčili a tradične som ich nepoužil.

Telefón má iba jeden reproduktor. Zvuk je hlasný, ale považujem ho skôr za priemer.

thumbs-up-icon

Výhody

  • 65 W rýchle nabíjanie SuperVOOC 2.0
  • Rýchle prostredie
  • Kvalitná konštrukcia
  • 90 Hz Amoled displej
  • Aktuálny softvér
  • Denné fotografie
  • Nočný režim fotoaparátu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Žiadna odolnosť voči vode a prachu
  • Chýbajúce bezdrôtové nabíjanie
  • Jeden reproduktor

Verdikt

Oppo Reno 5 5G a jeho debut na slovenskom trhu vyšiel na výbornú. Za hlavné prednosti tohto smartfónu považujem kvalitný hardvér a primerané rozmery a hmotnosť, ktoré budú vyhovovať veľkému množstvu používateľov. Všetkému dodáva správnu šťavu odladené a rýchle prostredie, kvalitný fotoaparát a rôzne šikovné doplnky, ktoré spríjemnia používanie tohto smartfónu. Čerešničkou na torte je už iba rýchle nabíjanie SuperVOOC 2.0, ktorému stačí iba zopár minút, aby telefón mal dostatok šťavy na celý deň používania.

Cena a dostupnosť

OPPO Reno 5 5G bude na slovenskom trhu k dispozícii od 1. júla a to u operátorov O2, Orange a Telekom. V priebehu júla potom taktiež u viacerých maloobchodných predajcov.

Vybrať si budete môcť z farieb Starry Black a Astral Blue za cenu 449 eur. Navyše ako darček potom OPPO ku každému zakúpenému Reno5 5G pribalí slúchadlá OPPO Enco Air v hodnote 79 eur. Táto akcia bude prebiehať u všetkých oficiálnych predajcov značky počas prvých 14 dní predaja alebo do vypredania zásob.

Model telefónuOppo Reno5 5G
Operačný systémAndroid 11, aktualizácia 06/2021
Podpora 5G sietíáno pre SIM 1, nie pre SIM 2
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / úložisko8 / 128 GB
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 765G 8-jadrový, 7nm, 2,4 GHz
Displej, frekvencia, HDRAMOLED, 90Hz, HDR10, 750 nitov maximálny jas
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,43 / 1080 × 2400, 20:9, 409 ppi
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, A2DP, LE, aptX HD / 802.11 a,b,g,n,ac / ÁNO / NIE / ÁNO
Fotoaparáty, max. rozlíšenie, možnosti64 Mpx, f/1.7 (hlavný), 8 Mpx, f/2.2 (ultraširokouhlý), 20× digitálny zoom,
2 Mpx, f/2.4, (hĺbkový), 2 Mpx, f/2.4, (makro)
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx f/2.4
Batéria a vlastnosti4300mAh, 65W SuperVOOC 2.0 káblové nabíjanie, 100% za 35 min, reverzné nabíjanie
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]159,1 × 73,4 × 7,9 mm / 172 gramov
VodoodolnosťNIE
BenchmarkAnTuTu: 317771 (8)
GeekBench: 1802 (5.1)
KonektorUSB-C 3.1, OTG

Zapožičal: Oppo

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.