OPPO nám priamo na Slovensku ukázalo, že majú funkčný prototyp rolovateľného telefónu. Displej sa pritom zmení z 6,7 palcového displeja na 7,6 palcový a tento displej nemá na sebe žiadny ohyb.

V redakcii aktuálne testujeme Samsung Galaxy Z Fold3 5G aj Z Flip3 5G- Sú to skladacie telefóny už v tretej verzii, dobre pripravené na to, aby slúžili ako skladacie telefóny. Ale minimálne zvlnenie v mieste ohybu tu je, pocítite ho hlavne vtedy, keď po jeho ploche prechádzate prstom.

Zo 6,7 na 7,4 palca za štyri sekundy

OPPO X 2021 na zmenu veľkosti displeja ide inak. Neskladá sa, ale používa dva rotačné motory, ktorá vysúvajú, resp, zasúvajú dve platničky displeja a vzniká úplne rovná plocha pri malom aj veľkom displeji. Nenahmatáte žiadny ohyb. Centrálna rotačná os má pritom priemer 6,8 mm. V základom tvare je to telefón so špičkovou výbavou a vo vyrolovanom stave je to menší tablet.

Vydrží na 5 rokov

Výrobca garantuje 100 000 takýchto otvorení, čo pri roztiahnutí displeja 2 až 3 krát do dňa znamená, že ho môžete používať zhruba 5 rokov. Cieľom je zvýšiť počet garantovaných roztiahnutí na 200 000 pri finálnom produkte. Podstatné je, že väčšinu času používate OPPO X 2021 ako bežný telefón a konštatujeme, že nie je hrubý. Len v situáciách ako je napr. sledovanie videa alebo hranie hier vysuniete väčšiu plochu displeja a užívate si lepší zážitok. Odhad roztiahnutia displeja 2 až 3 krát do dňa preto nie je nerealistický.

Prispôsobená nadstavba aj partnerské aplikácie

Na vlastnosť vyrolovania displeja je pripravená nadstavba ColorOS. Na veľkom displeji pritom môžete umiestniť napr. dve aplikácie a vymieňať medzi nimi informácie. Rovnako je na vyrolovaný displej pripravený YouTube alebo aplikácia na fotografovanie.

V skutočnosti je však OPPO X 2021 momentálne v štádiu projektu, na ktorom výroba ďalej pracuje. Nemáme informácie o tom, či finálna vzorka bude odolávať vode či prachu, ako to bude s cenou opravy za prasknutý displej, resp. ako sa bude riešiť situácia po páde telefónu na zem.

Stránka TOUCHIT.sk na OPPO X 2021 v rozloženom staveZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Stránka TOUCHIT.sk na OPPO X 2021 v rozloženom stave

Jasná vlajková loď

Základom OPPO X 2021 je procesor Snapdragon 888, telefón podporuje 5G. Vo výbave má tri kamery, ich momentálne parametre nie sú podstatné, lebo vo finálnom produkte môže byť situácia iná. operačným systémom je Android 11 a telefón využíva Google služby.

Kvalitné reproduktory

Pri našom zoznámení s týmto telefón sme vyskúšali sledovanie videa a konštatujeme, že aj kvalita reproduktorov je veľmi dobrá. Vyrolovanie a zrolovanie sa realizuje posunom prsta po zapínacom tlačidle, treba sa to naučiť. Podobne funguje aj dvojité potlačenie zapínacieho tlačidla, pričom sa displej buď vysunie alebo zasunie. Materiálovým základom kostry je je vysoko kvalitná oceľ a laminát.

Cena nie je stanovená

Výrobca si aktuálne overí záujem pravdepodobne hlavne na čínskom trhu a v prípade záujmu spotrebiteľov s ním príde aj do Európy. Predaj na slovenskom trhu tak nie je vylúčený. Podľa záujmu sa potom odhadne počet kusov a stanoví sa predajná cena. Čisto náš odhad je niekde medzi 1500 až 2000 eur.

Na tomto telefóne sme vyskúšali aj našu webovú stránku a v rozloženom stave telefónu to vyzerá veľmi dobre. Podobne sa takto pohodlne číta elektronická kniha a vytvárajú dokumenty vo Worde.

Na záver ešte spomeňme, že v súvislosti s týmto telefónom OPPO prihlásilo 122 patentov a z nich 12 sa priamo týka systému na rolovateľného displeja.

Galéria

  • OPPO X 2021Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • OPPO X 2021Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • OPPO X 2021Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • OPPO X 2021Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • OPPO X 2021Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • Stránka TOUCHIT.sk na OPPO X 2021 v rozloženom staveZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • OPPO X 2021Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • OPPO X 2021Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • OPPO X 2021Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.