Spoločnosť OPPO uviedla svoj obrazový procesor s názvom MariSilicon X.

MariSilicon X je postavený na 6 nm technológii a kombinuje pokročilý grafický a signálový procesor a viacúrovňovú pamäťovú architektúru. Jeho určením je spracovať fotografie v RAW formáte v reálnom čase a dosiahnuť tiež realizáciu videa v nočnom režime v 4K rozlíšení s využitím umelej inteligencie. MariSilicon X sa objaví v 1. štvrťroku 2022 v rade smarttfónov Find X.

Štruktúra procesore MariSiliconZdroj: OPPO
Štruktúra procesore MariSilicon X

Kombinácie rýchlosti a účinnosti

MariSiclicon X má kombinovať to najlepšie z oboch svetov: rýchlosť a efektivita. Nový procesor poskytuje 18 trilión operácií za sekundu (TOPS), čo je viac než dostatočný výpočtový výkon na podporu algoritmov umelej inteligencie. Vďaka energetickej účinnosti 11,6 TOPS na Watt poskytuje NPU špičkový výkon bez zvýšeného vybíjania batérie.

MariSilicon X má vyhradenú pamäť DDR so šírkou pásma až 8,5 GB/s. Jeho viacúrovňová pamäťová architektúra výrazne minimalizuje oneskorenia a znižuje spotrebu energie spôsobenú opakovanými cyklami čítania a zápisu.

Oveľa lepšie fotky a videá ihneď

Pri spustení algoritmu na redukcie šumu v obraze môže MariSilicon X dosiahnuť až 20x vyšší výkon v porovnaní so súčasnou generáciou telefónov OPPO Find X3 Pro.

Hlavné vlastnosti MariSilicon X
Hlavné vlastnosti MariSilicon X

Ako špecializovaný obrazový NPU predstavuje MariSilicon X novú éru vo výpočtovej fotografii. Vďaka vysokému skoku vo výkone aj energetickej účinnosti uvoľňuje silu algoritmov AI na redukciu šumu a vytvára jasnejšie a ostrejšie videá. Vyznačuje sa tiež väčším dynamickým rozsahom a lepšou reprodukciou farieb. Je to po prvýkrát, čo je na telefónoch so systémom Android možné zachytiť nočné video 4K AI HDR.

Zdroje: OPPO, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.