Zatiaľ nie je jasné, kedy a či vôbec príde na trh a koľko bude stáť.

Oppo predstavilo svoj prvý rolovateľný smartfón a pravdepodobne aj celkovo jeden z prvých telefónov tohto typu na svete. Nazýva sa Oppo X 2021 a v štandardnom režime ponúka 6,7-palcový displej. Ten sa však dokáže natiahnuť do šírky a to až do uhlopriečky 7,4 palca. Oppo X 2021 funguje v tomto režime ako malý tablet.

Na nový telefón upozornil portál gsmarena. Výhoda rolovateľného telefónu spočíva v tom, že si môžete prispôsobiť uhlopriečku v rozmedzí už spomenutého 6,7 až 7,4 palca. Veľkosť displeja si môžete upraviť manuálne, Oppo však tvrdí, že je možné tento proces zautomatizovať – pokiaľ napríklad ťuknete na odkaz s videom, telefón sa automaticky roztiahne pre lepší zážitok z jeho sledovania.

Pozrite si oficiálne video, ktoré zobrazuje, ako funguje Oppo X 2021

Oppo X 2021 využíva OLED panel s laminátovou časťou, ktorá je hrubá iba 0,1 mm a v kombinácii s dvoma motorčekmi zabezpečuje samotné rolovanie displeja. Ďalšie detaily výrobca zatiaľ nezverejnil.

Rovnako nie sú známe ani informácie, aké rozlíšenie displej ponúka a ani to, aký procesor či ďalšie komponenty sa v telefóne nachádzajú. Otázne je aj to, či sa telefón dostane niekedy do predaja. Je možné, že Oppo ho oficiálne predstavilo iba kvôli tomu, aby ukázalo možnosti technológie a že do predaja uvedie až jeho nástupcu, keď odstráni prípadné kľúčové nedostatky.

Koncept rolovateľného telefónu sme videli aj na stánku spoločnosti TCL. Tá svoj telefón oficiálne nepredstavila a ani ho neprezentovala. Ukázala nám však jeden z konceptov smartfónov budúcnosti a ten bol založený na podobnom rolovateľnom displeji, ako je tomu v prípade Oppo X 2021.

TCL rolovateľný smartfón

TCL rolovateľný smartfón

Zdroj: gsmarena

Prečítajte si aj:

Na Slovensko prichádzajú telefóny TCL vo veľkom štýle. Budúcnosť vidí TCL v skladacích telefónoch pod 1000 eur

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit