Skladacie telefóny s ohybným displejom sa stali na Slovensku celkom populárne. Potenciálni záujemcovia sa obávajú okrem iného aj toho, že im telefón spadne a displej sa poškodí. Otázkou je, čo potom, ak sa niečo takéto stane.

Ono sa to občas stane a telefón spadne na tvrdú podložku

A nám sa to aj stalo a displej na telefóne Galaxy Z Fold4 naozaj v mieste ohybu praskol. Rozhodli sme tak, že telefón necháme opraviť v autorizovanom servise a v zozname servisov sme našli firmu ESC so sídlom v Moste pri Bratislave. Nie je to ďaleko, zašli sme tam teda osobne, ale vy pri podobných problémom môžete využiť napr. zaslanie telefónu do opravy kuriérom, prípadne využiť možnosti odovzdania zariadenia na niektorom zbernom mieste.

Zoznam servisných stredísk pre zariadenia Samsung

V servise

Po zanesení telefónu do firmy ESC na recepcii zistili, či ide o záručnú alebo mimozáručnú opravu, zadali sme meno, telefonický kontakt a prípadne údaje o firme. Následne sme sa dohodli, že budeme proces opravy sledovať a celý postup sme pre vás aj zaznamenali na našu reportážnu kameru.

Náhradné diely

V prípade prasknutého displeja u Galaxy Z Fold4 sa mení samotný displej, ale aj rám a telo celého telefónu. Tento diel musí byť k dispozícii a ak nie je, treba ho objednať. To by potom celý proces opravy predĺžilo. Bežne trvá oprava do 3 dní. V našom prípade sme mali šťastie a príslušný diel bol na sklade. Oprava tak mohla začať ihneď.

Proces opravy

Celý proces opravy začína skontrolovaním celého telefónu pripojením k servisnému zariadeniu cez USB-C port. Preverí sa IMEI kód, stav telefónu a podobne. Aj samotný výrobca je takto informovaný o tom, že tento telefón sa aktuálne nachádza v servise. Následne sa prikročí k otvoreniu telefónu, čo je v prípade skladacieho telefónu s ohybným displejom o niečo komplikovanejšie ako pri bežnom zariadení. Používa sa na to stroj, ktorý jednak príslušné časti s displejom nahreje a následne sa s podtlakom vzduchu telefón otvára. Celý proces sa priebežne kontroluje, aby boli splnené podmienky na bezpečné otvorenie telefónu.

Samsung Galaxy Z Fold4 po otvorení krytu
Samsung Galaxy Z Fold4 po otvorení krytu

Následne technik vybral z tela telefónu prakticky celú elektroniku. Pri tejto oprave nám vymenil oba moduly batérie, čo je po dvoch rokoch náročnej prevádzky tohto telefónu viac ako žiadúce. Lisovanie batérií detailne ukazujeme v našom videu. Využíva sa na to momentov kľúč.

Kontrola stavu

Do nového tela s dvoma displejmi sa vloží predtým vybratá elektronika a telefón sa zatvorí. Opäť je na to použitý špeciálny stroj, ktorý navyše aj skontroluje odolnosť telefónu voči prenikaniu vody. V skutočnosti sa to kontroluje tlakom vzduchu a preverí sa takto, či je správne umiestnené tesnenie na spojovacích častiach telefónu. Prácu s lepidlom detailne ukazujeme v našom videu.

Vybratá elektronika z telefónu Galaxy Z Fold4
Vybratá elektronika z telefónu Galaxy Z Fold4

Na záver sa ešte detailne preverí, či je skutočne všetko v poriadku a tento proces zaberie dosť veľa času. Ako uvidíte vo videu, testuje sa, ako tento telefón fotografuje, ako reaguje na dotyky prsta, ako sa zobrazujú farby a pod. Tiež sa testuje NFC snímač a snímač odtlačku prsta. Až po kompletných testoch sa telefón zabalí a pripraví na odovzdanie zákazníkovi.

Dáta si určite zálohujte

Pred odovzdaním telefónu do opravy by ste si určite mali uložiť všetky vaše dáta z telefónu. Ich zachovanie nie je pri oprave garantované, telefón obyčajne dostanete v stave, ako ste ho kupovali. Teda s výrobnými nastaveniami.

Finalizácia opravy Galaxy Z Fold4
Finalizácia opravy Galaxy Z Fold4

Výhodnejšie je poistenie

V našom prípade bola oprava pomerne drahá, vyjde vás to na zhruba 700 eur. Oveľa lepšie je vybaviť si pre skladací telefón s ohybným displejom poistenie. V rámci neho vám Samsung poskytne opravu telefónu v autorizovanom servise a väčšiu časť opravy aj zaplatí. Vy platíte len spoluúčasť a pre tento telefón je to suma 130 eur. Poistenie sa vzťahuje na jednu opravu počas roka. Dá sa objednať zadarmo a platí v prvom roku po nákupe telefónu.

Viac informácií: Samsung oprava

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.