Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Orange dosiahol ďalší významný míľnik pri rozširovaní pokrytia slovenských domácností svojou optickou sieťou.

Optické pripojenie prináša pre ľudí okrem vysokorýchlostného internetu, zábavy a televízie vo vysokej kvalite aj nové možnosti pre prácu a štúdium, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj digitálnej ekonomiky. Orange za viac ako 12 rokov preinvestoval do rozširovania pokrytia optickou sieťou desiatky miliónov eur.

 Optická FTTH sieť Orangeu v číslach:

  • 2 249 kilometrov položených optických káblov
  • 740 km je celková dĺžka optickej FTTH siete Orangeu
  • 500 000 domácností pokrytých optikou Orangeu

Orange bol prvým telekomunikačným operátorom na Slovensku, ktorý spustil najmodernejšiu pevnú sieť novej generácie na báze FTTH (Fiber To The Home). Internetové, telefónne a televízne služby cez optiku Orangeu si ako prví mohli v roku 2006 pilotne vyskúšať obyvatelia Petržalky, Trnavy a Piešťan. V prvej fáze boli služby dostupné pre len 3-tisíc domácností, do konca roka 2006 ich počet stúpol na 5-tisíc. Slovensko sa tak vďaka spusteniu technológie FTTH zaradilo medzi svetovú technologickú špičku. Užívateľom optika od Orangeu priniesla podstatne vyššie prenosové rýchlosti a stabilnejšie pripojenie, na aké boli dovtedy zvyknutí.

 Počet domácností s optikou každým rokom rástol

V roku 2007 Orange začal poskytovať svoju optiku komerčne a ešte masívnejšie rozšíril dostupnosť svojej optickej siete viac ako miliardovou investíciou vo vtedajších slovenských korunách. Za jeden rok tak boli optické linky od Orangeu dostupné pre viac ako 143-tisíc slovenských domácností v 11 mestách. Rozširovanie pokrytia malo za následok aj medziročný rast počtu pripojených domácností. Ku koncu roka 2010 sa pokrytie najmodernejšou pevnou sieťou na báze FTTH vyšplhalo už na 308-tisíc domácností v 17 mestách na Slovensku.

Optika dostupná aj v menších mestách

V ďalších rokoch sa optika Orangeu rozširovala do čoraz menších miest, preto bol aj rast počtu pokrytých domácností pomalší. V roku 2015 malo optiku od Orangeu 342-tisíc domácností. V druhej polovici roka 2016 Orange oznámil veľkú investíciu do optického pokrytia vo výške 36 miliónov eur. Vďaka nej v nasledujúcich dvoch rokoch pripojil k svojej optike desiatky ďalších slovenských miest. Z pôvodnej približne dvadsiatky pokrytých miest (na konci 2016) vzrástol tento počet ku koncu roka 2018 na celkových 56 a optické pripojenie od Orangeu bolo k 31.12.2018 k dispozícii už pre 466-tisíc slovenských domácností.

„Priniesť zákazníkom na Slovensku optickú sieť bolo našim dlhoročným cieľom. Som veľmi rád, že sme dosiahli ďalší míľnik a aktuálne má prístup k týmto moderným digitálnym službám už pol milióna slovenských domácností. Výrazne sme prispeli k rozvoju a rozšíreniu optickej siete v našej krajine a zároveň napĺňame našu konvergentnú stratégiu,“ hovorí Federico Colom, CEO of Orange Slovensko.

Penetrácia optiky do domu neustále rastie

Za viac ako 12 rokov investícií a rozširovania modernej optickej siete Orange zákazníkom priniesol vysokorýchlostný internet či kvalitný televízny obsah vo vysokom rozlíšení.

Značky: