Optické disky sú vhodné na zálohovanie dát, resp. viac na ich archiváciu. Verbatim M-Disc je špeciálna edícia DVD a Blu-ray diskov, ktoré umožňujú zachovať dáta niekoľko sto rokov. Podľa prieskumu spoločnosti Millenniata sa udáva životnosť 1332 rokov. Z analýz vychádza, že 5 % diskov vykazuje chybovosť v podobe straty dát po 667 rokoch. Pre bežného používateľa to znamená nielen jeho celú životnosť ale aj ďalšie generácie.

43827-43827-global-flat_vyd2016_2_nowat

Disky sú zo spodnej strany na pohľad iné ako bežné „DeVéDečka“ a je to vďaka špeciálnej vrstve odolnej svetlu, vysokým teplotám a vlhkosti. Preto sú tieto špeciálne disky vhodné na zálohovanie dát, o ktoré nechcete prísť. Môžete síce použiť externé disky alebo pamäťové karty, ale tam je stálosť záznamu radovo nižšia a bolo by treba dáta nanovo prepisovať. Navyše, tu sa chránite proti náhodnému vymazaniu. V redakcii sme mali oba typy optických diskov a vykonali sme na nich archiváciu vlastných dát. Teda takých, o ktoré skutočne nechceme prísť a chceme ich mať ako železnú zálohu.

43826-43826-global-flat_vyd2016_2_nowat

Reálne nedokážeme posúdiť, či vydržia 500 rokov, no ak vydržia čo i len 10, bude to niekoľkonásobne viac, ako bežné médiá. Tie totiž vykazujú chybovosť pri nevhodnom uskladnení už po roku od ich napálenia.

Navyše ide o štandard, ktorý podporujú výrobcovia optických mechaník. Napaľovať ich môžete bežnými mechanikami. My sme využili notebookovú mechaniku v jednom z aktuálne testovaných modelov prenosných počítačov. Softvér na napaľovanie automaticky rozpoznal, že ide o typ M-Disc. Disky sú drahšie ako obyčajné. Kto potrebuje seriózne zálohovať fotografie alebo akýkoľvek iný obsah, mal by popri externých diskoch a cloudových službách využiť aj toto médium.

Cena balenia po 3 kusy: DVD-R – 7,90 EUR; BD-R – 11,90 EUR
Zapožičal: Verbatim

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.