Značka Optoma je ľuďom, ktorí robia v oblasti projektorov veľmi dobre známa. Je to firma, ktorá sa dlhé roky zaoberá ich výrobou a je známa výborným pomerom výkon/cena.

V bratislavskom hoteli Devín zorganizovala stretnutie partnerov a my sme sa boli pozrieť na najnovšie produkty.

Prvý z nich bol projektor Optoma WU1500 s jasom 11 000 ANSI lumenov. Dá sa stohovať, teda viacero takýchto projektorov môžete postaviť na seba a dosiahnuť tak jas 22 000 lumenov a vyššie. Cena tohto projektora je pri porovnaní konkurencie s podobnými technickými špecifikáciami výrazne nižšia.

optoma

A môžete si pozrieť ako potom vyzeral výsledný obraz na ozaj veľkom projekčnom plátne.

optoma-2

Ďalej nás zaujal projektor Optoma ZU650 v cene okolo 8000 Eur bez objektívu (jeho cena je od 400 Eur vyššie). Má totiž laserovú technológiu a výsledný obraz bol mimoriadne presný, kontrastný a farebne verný.

optoma-3

Jas tohto projektora je 5500 ANSI lumenov, životnosť svetelného zdroja je 20 000 hodín.

optoma-4

Projekcia prebiehala na kvalitnej ploche s výrazne reflexnými vlastnosťami. Veríme, že obraz veľkej kvality sa dosiahne aj pri projekcii na bežnú bielu plochu.

optoma-5

Prezreli sme si aj prezentáciu projektorov s krátkou projekčnou vzdialenosťou Optoma X320UST. Tie dosahujú jas 4000 ANSI lumenov, rozlíšenie je 1024 × 768 bodov.

optoma-7

V tomto prípade boli pomocou špeciálneho zariadenia prepojené dva takéto projektory, a tak sa dosiahol obraz s väčšou šírkou (tzv. blendin projekcia).

optoma-8

Zariadenie potom umožňovalo aj presne nastaviť zoradenie projektorov tak, aby obraz jedného a druhého projektora na seba presne nadväzoval. Takéto usporiadanie je výhodné napr. pri prezentácii v režime filmu 21:9.

optoma-12

Pre domáce kino je vhodný projektor Optoma HD91+ s kontrastom 1300 ANSI lumenov.

optoma-9

Ide o LED projektor pre domáce použitia s výhodnou cenou.

optoma-10

Pozreli sme sa aj na projektory, ktoré sú veľmi výhodné na prenášanie a realizáciu prezentácii v mierne upravených priestoroch (menej okolitého svetla). Príkladom je Optoma ML750ST s jasom 800 ANSI lumenov, zdrojom svetla je LED.

optoma-13

Hmotnosť je len 420 gramov a Optoma ponúka viac takýchto vyhotovení.

optoma-14

Výhodou je, že takýto typ projektora si veľmi ľahko prenesiete, keďže ho kúpite aj s prenosnou taškou a všetkým potrebným v balení.

optoma-15

Zaujímali sme sa aj o to, ako čo najjednoduchšie vybaviť prepojenie rôznych zariadení na projektor. To je obyčajne najčastejší problém pri tom, keď sa na prezentácii podieľajú viacerí účastníci so svojimi zariadeniami. Zariadenie od spoločnosti Kramer VIA Campus umožňuje pripojiť Android, iOS mobilné zariadenia a tiež notebooky s operačným systémom Windows 10 bezdrôtovo, ale aj drôtovo, a to veľmi jednoducho.

optoma-19

Pozreli sme si aj mobilnú aplikáciu na pripojenie Android zariadení.

optoma-20

A vyskúšali takéto zapojenie.

optoma-18

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.