Spoločnosť Oral-B pozvala vybraných novinárov, zubárov a ústnych hygienikov, aby im ukázala ako sa vlastne vyvíja zubná kefka. Boli sme tak v európskej centrále firmy P&G neďaleko nemeckého Frankfurtu.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
V múzeu firmy Baun

Trochu z histórie

Oral-B je značkou koncernu P&G, podobne ako u nás známe produkty Braun. Na Slovensku predstavuje Braun hlavne holiace strojčeky. Počas našej návštevy sme však boli aj v múzeu tejto firmy a našli tam aj prvú elektrickú zubnú kefku, ktorá bola na trh uvedená v roku 1963 a to pod značkou Braun. Vtedy pracovala na sonickom princípe.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prvá elektrická zubná kefka od firmy Baun ešte z roku 1963

Neskôr prešli zubné kefky pod značku Oral-B a najnovšie modely elektrických zubných kefiek pracujú na rotačnom princípe s guľatou hlavou.

V centre výskumu

Výskumno-vývojové centrum P&G je obrovská budova s viacerými poschodiami. Pracujú tu vedci, modelári, mechanici, administratíva a podporný personál. Ako obyčajne, v tých častiach, kde prebieha vývoj sa fotiť nesmelo a zostáva teda náš slovný popis.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Vývojová centrála PG a príslušných značiek

Vlajková loď Oral-B iO

Aktuálna vlajková loď Oral-B iO prináša zatiaľ najlepšie čistenie od tejto značky. Revolučnou novinkou je magnetická iO technológia. Výsledkom je pocit čistoty a šetrný spôsob čistenia, ktorý využíva aj umelú inteligenciu.

Oral-B iOZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zubná kefka Oral-B iO vo viacerých vyhotoveniach

Čistenie zubov je inak veľmi komplikovaná záležitosť. Zuby sú individuálne pre každého človeka, ich povrch nie je hladký. Zuby treba čistiť zo všetkých strán a to s presne definovaným rozsahom tlaku. Nemôžete pritlačiť silnejšie, lebo si môžete poškodiť ďasná, ktoré začnú krvácať. Rovnako nemôžete tlačiť málo, lebo efekt očistenia zubov od povlaku nečistôt, zubného kameňa a plaku nebude efektívny.

Oral-B iOZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Odstraňovanie nečistôt je mechanická záležitosť

Veľkú rolu v tom zohráva aj zubná pasta, Tá pôsobí ako mechanický čistič – doslova brúsna pasta, ale nemala by sa peniť pri čistení zubov elektrickou zubnou kefkou. Pena spôsobuje zníženie efektívnosti čistenia a poškodzuje hlavu. Zubnú kefku by ste do puzdra mali odkladať dokonale suchú.

Umelá inteligencia a analýza správania sa zákazníkov

Spomenutá iO technológia kombinuje rôzne dlhé vláka na čistiacej hlave s jej mikrovibráciami. Guľatú hlavu navrhli v Oral-B spolu so zubnými lekármi. Boli sme aj v špeciálnej miestnosti, kde prebieha sledovanie bežných ľudí počas otvárania škatule so zubnou kefkou, jej prvého nastavenia a samotného čistenia zubov. Analýza správania sa prebieha so súhlasom aktérov, ktorí za to aj dostávajú finančnú odmenu. V miestnostiach sú polopriehľadné zrkadlá a ako sme sa dozvedeli, ľudia sú o tom informovaní, ale po pár minútach sa správajú úplne normálne ako u seba doma.

Oral-B iOZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Takto sa na protéze testuje zubná kefka, celé čistenie ale realizuje robot kvôli opakovaným pohybom

Celkovo trval vývoj zubnej kefky Oral-B iO až 6 rokov a najcennejšie boli práve dáta od používateľov. Aktuálne firma pracuje na najnovšom modeli, ktorý ukáže na výstave CES v Las Vegas.

Ako sme sa dozvedeli, ľudia majú zhruba po týždni používania zubnej kefky Oral-B iO hmatateľný pocit, že ich ústa sú čistejšie a zdravšie.

Interaktívny displej a meranie tlaku

Kefka Oral-B iO je vybavená interaktívnym displejom, ktorý pomocou smajlíkov zobrazuje, či ste si zuby vyčistili dobre alebo nie. Rovnako je tu snímač tlaku, ktorý farebne zobrazuje úroveň aktuálneho tlaku. Znamená to, že pri čistení zubov priamo na rukoviatke kefky vidíte, ako tlačíte a vaše chyby môžete hneď opraviť. Signalizácia je v dosahu očí, aj keď si zuby nečistíte pred zrkadlom.

Oral-B iOZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Jednotlivé štádiá vývoja zubnej kefky

Mobilná aplikácia

Pomocou tlačidla si nastavíte jeden zo 7 dostupných režimov. Samozrejme, Oral-B má aj mobilnú aplikáciu, ktorou sa dajú nastaviť detailné voľby ako napr. farby pri meraní tlaku. Rovnako tu máte aj analýzu čistenia vašich zubov. Kefka je s aplikáciou spojená cez Bluetooth pripojenie. Mobilná aplikácia neodosiela žiadne analytické údaje, celá analýza zostáva vo vašom smartfóne.

Meranie doby čistenia zubov

Jedna z najšikovnejších funkcií je meranie doby čistenia konkrétneho segmentu zubov – sú štyri segmenty ako je hore vpravo a vľavo a dole vpravo a vľavo. Po 20 sekundách čistenia segmentu sa vibračnou spätnou väzbou dá vedieť, že je čas prejsť na ďalší segment. Takýto signál príde aj po skončení celého čistiaceho procesu. Aplikácia pritom sleduje aj dobu používania konkrétnej čistiacej hlavice a po 90 dňoch vás upozorní na jej výmenu.

Oral-B iOZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Porovnanie efektivity čistenia zubov rotačkou kefkou a ručnou kefkou

Testovanie v laboratóriu

Samotné testovanie zubnej kefky (a dostupnej konkurencie) prebieha v laboratóriu, kde je umiestnený veľký robot. Ten čistí zubnú protézu, na ktorej sú nanesené nečistoty. Ako sme videli, veľmi dobre simuluje pohyby ľudskej ruky pri čistení zubov. Výsledok čistenia sa skúma pod mikroskopom a mení sa takto spôsob práce kefky. Aktualizácia firmware kefky sa realizuje cez mobilnú aplikáciu.

Oral-B iOZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Takto sa menil tvar rukoväte zubnej kefky Oral-B iO pri jej návrhu

Všetko v dodávke

Súčasťou dodávky kefky je nabíjací adaptér, stojan a cestovné puzdro. Nabíjanie trvá okolo 3 hodín, kefka potom vydrží pracovať na viac ako dva týždne. Jednotlivé režimy sú zamerané napr. na každodenné umývanie zubov. čistenie ďasna, jazyka, bielenie zubov, svieži dych a pod.

Oral-B iOZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Hlavné výhody zubnej kefky Oral-B iO

Kefku Oral-B iO sme začali systematicky používať a prinesieme vám naše skúsenosti.

Zdroje: vlastné, Oral-B

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.