Chce ponúknuť najlepšiu 5G sieť na Slovensku.

Orange oznámil spustenie 5G siete v Petržalke a niektorých častiach Banskej Bystrice. Označuje ju ako prvú skutočne vysokorýchlostnú 5G sieť na Slovensku, avšak na rozdiel od ostatných slovenských operátorov prístup do svojej najmodernejšej siete podmienil aktiváciou nového dátového balíka.

Pýtali sme sa za vás na 5G sieť Orange

Orange prevádzkuje svoju 5G sieť cez 3,5 GHz pásmo a bez využitia technológie DSS, ktorá umožňuje na rovnakej frekvencii využívať 4G aj 5G sieť. Orange vďaka použitiu tejto technológie sľubuje aktuálne najlepšiu 5G sieť na Slovensku, ktorá dosiahne teoretické prenosové rýchlosti na úrovni 1300 Mbps pre sťahovanie a 130 Mbps pre upload.

Takéto prenosové rýchlosti však zatiaľ v praxi nedosiahnete. Aktuálne je k dispozícii reálna rýchlosť na úrovni 600 Mbps pre sťahovanie a 70 až 80 Mbps pre upload. Následne počas najbližších týždňov až mesiacov dôjde k navýšeniu prenosovej rýchlosti na 800 Mbps pre sťahovanie. O pár rokov, keď sieť a technológia dospeje, bude k dispozícii aj reálne dosiahnuteľná rýchlosť na úrovni až 1300 Mbps a 1 ms odozva.

Orange 5G na Slovensku
Orange 5G na Slovensku. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Za prístup do 5G siete si zaplatíte (DOPLNENÉ)

Na rozdiel od ostatných slovenských operátorov, ktorí vás do ich 5G sietí pustia, pokiaľ máte 4G SIM kartu a kompatibilný 5G telefón, Orange vyžaduje, aby ste si pre prístup do 5G siete aktivovali nový dátový balík Extra dáta. Ten síce prináša extra dáta, v tomto smere nový balíček oceňujeme, avšak je trochu nešťastné, že je aj nevyhnutnou podmienkou, aby ste si vyskúšali 5G sieť Orangeu.

Balík Extra dáta stojí 5 eur mesačne a dáta navyše je možné využívať vo všetkých sieťach Orangeu. Dostupný je pre paušály Go 20 €, Go 30 € a Go 40 €, pričom jeho aktiváciou získate 3, 7 alebo 20 GB extra dát. Používatelia s neobmedzeným programom Go 65 € majú prístup do 5G siete automatický. Rovnaká filozofia platí aj pri paušáloch Go Bizinis.

Pripomeňme, že Orange aktuálne svojou 4G sieťou pokrýva 99 % populácie Slovenska a má 2,51 milióna mobilných zákazníkov.

Balík Extra dátaGo 20 Go 30 €Go 40 €Go 65 €
Dáta navyše3 GB7 GB20 GBNeobmedzené dáta
Prístup do 5G sieteÁNOÁNOÁNOÁNO
Mesačný poplatok5 €5 €5 €0 €

Porovnanie parametrov 4G a 5G siete Orangeu k 12. 5. 2021:

Orange 5G na Slovensku
Porovnanie parametrov 4G siete Orangeu a aktuálnych parametrov 5G siete, ktorá je dostupná v Petržalke a Banskej Bystrici. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

11 podporovaných zariadení, ďalšie prídu čoskoro

5G sieť Orangeu aktuálne podporuje 11 zariadení – ide o prevažne prémiové zariadenia značiek Huawei, Samsung, OnePlus a Xiaomi. K 12. 5. 2021 je zoznam kompatibilných smartfónov nasledovný:

  • Huawei P40 Pro, Mate 40 Pro
  • OnePlus Nord, 9 Pro
  • Samsung Galaxy S21 5G, Galaxy S21 Plus 5G, Galaxy S21 Ultra 5G, Galaxy A32 5G
  • Xiaomi Mi 10T Pro, Mi 10T Lite, Mi 11

Podpora pre ďalšie zariadenia bude pribúdať počas najbližších týždňov. Orange tiež plánuje postupne rozširovať 5G sieť a to do tých lokalít Slovenska, kde bude mať jej nasadenie zmysel z hľadiska zákazníckeho správania aj dostupných služieb.

Orange 5G na Slovensku
Orange 5G na Slovensku. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit