Do konca roka chce pokryť 80 % populácie Slovenska.

Orange na stretnutí s novinármi oznámil tohtoročné plány z hľadiska rozširovania 5G siete na Slovensku. Cieľom je rozšíriť pokrytie zo súčasných 65,6 % až pre 80 % populácie Slovenska. 5G sieť tak bude dostupná vo všetkých slovenských mestách a obciach nad 4 000 obyvateľov i v ďalších vybraných lokalitách. Okrem samotného rozširovania 5G pokrytia plánuje Orange pokračovať aj v posilňovaní 5G kapacity v najväčších mestách.

Orange naďalej investuje aj do 4G siete a to hlavne v oblasti zvyšovania 4G kapacity v rurálnych oblastiach, kde obyvatelia nemajú prístup k optickému internetu a operátor tam registruje väčší dopyt po službe 4GNet. Vďaka zvyšovaniu kapacity bolo v roku 2023 dostupné 4G pokrytie s rýchlosťou 200 Mbps pre takmer 80 % populácie. Zároveň sa vďaka výstavbe nových BTS staníc rozšírila 4G sieť do ďalších 33 obcí.

Orange tiež potvrdil, že koncom februára 2024 definitívne vypol svoju 3G sieť. Tá fungovala od roku 2006 a umožnila prvýkrát v histórii video telefonovanie a využívanie internetu v mobilných telefónoch. Orange mal vďaka vyše 2000 BTS staniciam pokrytie až 96 % populácie Slovenska. Uvoľnené frekvenčné pásma 3G siete využije pre vysokorýchlostné 4G a 5G siete, vďaka čomu budú tieto siete ešte silnejšie, robustnejšie aj kvalitnejšie.

Orange a budovanie jeho 5G sieteZdroj: TOUCHIT
Orange a budovanie jeho 5G siete

Zdroj: Orange

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit