Optika od Orangeu je na Slovensku už 10 rokov.

Operátor na dnešnom neformálnom stretnutí s novinármi potvrdil veľkú investíciu vo výške 36 miliónov eur na najbližšie 2 roky. Ide o počiatočnú investíciu do projektu, ktorého cieľom je zvýšiť pokrytie optickým internetom na dvojnásobok.

Orange dnes túto službu ponúka pre 350-tisíc domácností v 19 mestách a má 70 tisíc zákazníkov. V blízkej budúcnosti plánuje poskytovať optiku v ďalších 38 mestách a dosiahnuť tak pokrytie 700-tisíc domácností. Využije na to nielen investície vo výške 36 miliónov eur, ale aj investície v ďalších fázach. V roku 2016 bude služba dostupná v mestách Galanta, Holíč, Šaľa, Skalica a Sereď. Zvyšné mestá budú pribúdať v budúcom roku a neskôr.

Mapa s lokalitami, ktoré Orange optikou dnes pokrýva (oranžové bodky) a ktoré plánuje pokryť (žlté bodky) do roku 2018

Mapa s lokalitami, ktoré Orange optikou dnes pokrýva (oranžové bodky) a ktoré plánuje pokryť (žlté bodky) do roku 2018

Realita vs. plán

Ivan Golian, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí Orangeu, však upozorňuje na to, že realita môže byť iná, ako je prezentovaný plán na mape. Dôvod je ten, že budovanie optiky nie je vždy iba v rukách operátora. Stavebné práce si vyžadujú povolenie stavebného úradu a vybavovanie povolení neprebieha vždy podľa plánu.

V lepšom prípade trvá dlhšie ako rok, v horšom prípade sa povolenie nepodarí získať. Toto sa netýka iba Orangeu, podobné situácie musia riešiť aj ostatní operátori.

orangeranajky-4

Ivan Golian, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí Orangeu, hovorí o rozširovaní pokrytia optiky

Podľa Goliana je problém v tom, že neexistuje jednoznačný štandard a výklad toho, či konkrétna spoločnosť stavia alebo nestavia vo verejnom záujme. Orange však nemusí vo všetkých mestách kopať optiku nanovo – „ak je to v danom meste možné, súčasťou plánu je, resp. môže byť, aj zdieľanie optických sietí s konkurenciou,“ dopĺňa Golian.

V praxi to teda znamená, že hoci má Orange vytvorený projekt, ktorý je pokrytý financiami, neznamená to automaticky, že sa dočkáte optiky vo vašom meste. A to aj napriek tomu, že sa dané mesto nachádza na mape medzi plánovanými lokalitami. Mapa prezentuje stav, ktorý Orange dosiahne za ideálnych podmienok.

Poskytovanie optiky nezáleží iba od toho, či ju chce operátor budovať

Poskytovanie optiky nezáleží iba od toho, či ju chce operátor budovať

Už 10 rokov

Orange poskytuje optický internet na Slovensku už 10 rokov. Službu spustil v roku 2006 v rámci testovacej prevádzky v Petržalke, Trnave a Piešťanoch. O rok neskôr štartovala služba komerčne vo 8 mestách (3 testovacie + 5 ďalších).

Používatelia preniesli od spustenia optiky viac ako 372 666 TB dát, pričom v tejto hodnote nie sú započítané dáta, ktoré prenáša digitálna televízia FiberTV. Objem dát by bol v takom prípade 2,5-násobne väčší. Mimochodom, čo sa služby FiberTV týka, operátor plánuje budúci rok uviesť na trh nový set-top box s podporou prehrávania video obsahu v rozlíšení 4K.

Orange takisto prezradil, že používatelia dnes prenesú v priemere 113 GB dát mesačne. Pred 8 rokmi to bolo 36 GB. 1/3 objemu tvoria video služby ako YouTube, Netflix má zatiaľ v dátovej prevádzke operátora „plíživý dopad„.

Prečítajte si aj:

Plány Orangeu. Zmena konceptu, rozširovanie pokrytia, nový TV set-top box a inšpiratívne predajne

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit