Vysielače operátora Orange so solárnym napájaním majú šetriť náklady na energie a zároveň znižovať dopad na životné prostredie.

Dohromady 180 vysielačov so solárnym napájaním aktuálne prevádzkuje na Slovensku operátor Orange. V tomto roku ich spustil rovných 100 a ďalšia stovka má pribudnúť do konca decembra 2022.

V prvej fáze sa orientujeme na stožiare v extravilánoch miest a dedín. Ich výstavbu plánujeme už v najbližších mesiacoch výrazne akcelerovať a každý rok ich dať do prevádzky približne 250. Postupne solárne napájané vysielače rozšírime aj do miest a obcí, na strechy budov, a podobne. Zo všetkých našich základňových staníc, ktorých máme na Slovensku približne 2 600, sú až dve tretiny vhodné pre tento druh napájania,“ povedal Mariusz Gatza, generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko.

Operátor tvrdí, že s výstavbou solárne napájaných vysielačov začal už v roku 2015 a nesúvisí len s aktuálnou energetickou krízou a potrebou znižovať prevádzkové náklady. Hovorí, že celá skupina Orange sa zaviazala k znižovaniu emisií oxidu uhličitého (CO2) s prvoradým cieľom prispieť k ochrane životného prostredia.

Zdroj: Orange

Konkrétne má ísť o ich zníženie o 30 % do roku 2030 v porovnaní s rokom 2015. Následne do roku 2040 avizuje operátor dosiahnutie nulových emisií v súlade s Parížskou dohodou. Podľa Gatzu hľadajú aj ďalšie alternatívy a v prevádzke majú dokonca aj vysielač poháňaný energiou získanou z vetra.

Podľa prepočtov Orangeu dokážu pri prevádzkovaní stoviek solárne napájaných vysielačov ročne znížiť uhlíkovú stopu o desiatky tisíc kilogramov CO2. Spoločnosť odhaduje, že návratnosť investície do jednej solárne napájanej základňovej stanice, zohľadňujúc súčasné ceny energií, je šesť až sedem rokov.

Pri výstavbe základňových staníc so solárnym napájaním Orangeu pomáhajú dvaja dodávatelia, slovenská firma A2B a spoločnosť Huawei.

Zdroj: tlačová správa Orange

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.