Operačný systém od Apple získal za posledné roky vynikajúce aktualizácie, pričom ťažil aj z experimentovania spoločnosti Microsoft. Zatiaľ čo inžinieri z Redmondu sa pokúšali zlúčiť desktop s dotykovým ovládaním, tí v Cupertine pracovali na tradičnej verzii ovládanej pomocou klávesnice a myši.

Nedostatok úplne nových vlastností v OS X 10.11 (El Capitan) naznačuje, že na prvom mieste je výkonnosť a stabilita. Samozrejme, že toto je veľmi subjektívne, najmä vtedy ak sa sama spoločnosť Apple vyjadruje o výkonnosti skôr vágne. Naozaj je možné súbory PDF otvoriť „až“ štyrikrát rýchlejšie ako predtým? Možno áno a možno aj nie. El Capitan však beží ako švajčiarske hodinky, dokumenty a aplikácie sa otvárajú v priebehu sekúnd, animácie vyzerajú veľmi hladko.

Problém s Wi-Fi pripojením alebo stabilitou pripojenia najnovšia verzia operačného systému vôbec nepozná a aj Bluetooth pracuje tak, ako má. Wi-Fi téma bola totiž veľkým problémom v prípade staršej verzie OS Yosemite. Toto je dôležité, keďže veľa funkcií OS X si zakladá práve na bezproblémovej konektivite a stabilnom pripojení.

Splitview: Rozdielne okná po oboch stranách obrazovky

V novej verzii OS je možné zobraziť dva programy súbežne v rovnakom čase na celej obrazovke. Každému z nich je priradená polovica displeja s možnosťou nastavenia vlastných proporcií okien.

Windows ponúkol podobnú funkcionalitu už v príp. OS Windows 7, ale v prípade OS X 10.11 ide o ešte lepšie riešenie. Stačí kliknúť a podržať zelené tlačidlo celej obrazovky, ktoré sa nachádza v ľavom hornom rohu každého okna. Následne sa tvar okna zmení pričom bude pripravené na presun. Okno ťahom presuniete na hornú časť obrazovky a následne kliknite na tlačidlo iného programu, ktorý automaticky vyplní jej druhú polovicu. V prípade, že chcete tento režim opustiť, stačí opäť kliknúť na tlačidlo celej obrazovky a programy sa vrátia do pôvodného stavu v podobe dvoch samostatných okien.

Rozdelené plochy po oboch stranách

Rozdelené plochy po oboch stranách

Zaostrené na vyhľadávanie: Vynovený spotlight

Vyhľadávanie cez vstavaný Spotlight je teraz intuitívnejšie a získané výsledky sú relevantnejšie. V ponuke je dokonca možnosť zadávania dotazov bežnou rečou v angličtine, čo považujeme za veľký prínos. Spotlight pomáha používateľom spresniť výsledky podľa dátumu, typu súboru a ostatnými filtrami, ale použitie týchto filtrov môže byť ťažké a často vyžaduje ovládanie boolean operátorov, napr. „nie“ a „alebo“.

V prípade novej verzie OS X 10.11 toto však už neplatí. Chcete nájsť dokumenty z apríla? Nechajte si ich jednoducho vyhľadať frázou „dokumenty od apríla“. Potrebujete vyhľadať dokumenty od apríla 2015? Pridajte na koniec dotazu 2015. Je to také jednoduché. Spotlight je zahrnutý aj do aplikácie Pošta, takže rovnakým spôsobom možno vyhľadávať aj emailové správy. Samotné okno vyhľadávania bolo presunuté a pozmenená bola aj jeho veľkosť. OS X ťaží z integrácie v celom operačnom systéme, pričom vyhľadávať možno aj priamo z okna na ploche.

Obr2_vyd2015_6_nowat

Cortana má v systéme Windows 10 svoje vyhradené miesto, pričom ak nefunguje hlasové vyhľadávanie, súbory začne prehľadávať Explorer. Môžete požiadať, aby Cortana našla napr. miestne reštaurácie alebo zmapovala smery. Apple je v tejto oblasti trochu pozadu, nakoľko Siri je obmedzená na mobilné zariadenia so systémom iOS.

Nové poznámky, presuny v mapách a ďalšie

Poznámky boli výrazne prepracované s dôrazom na médiá. Používatelia si teraz do svojich poznámok môžu pridávať odkazy, fotky a iné súbory spôsobom drag-and-drop. Aplikácia Poznámky však stále nemôže konkurovať komplexnejším aplikáciám z Windows, akými sú OneNote či Evernote.

Ak sa rozhodnete cestovať vlakom alebo autobusom, môžete sa teraz dostať do vybraných lokalít oveľa ľahšie ako v minulosti. Vďaka prepracovanej aplikácii Mapy sa nemôže stať, že by ste sa niekde stratili. Aplikácia Mapy ponúka všetko na naplánovanie trasy z bodu A do bodu B, vrátane siete verejnej dopravy, nasmerovania a možnosti plánovania.

spotlight_sports_vyd2015_6_nowat

Windows 10 taktiež obsahuje vlastnú aplikáciu Mapy, ktorá je v každom ohľade lepšia. Ponúka priame spojenia pre väčšinu miest na svete a poskytuje viac detailov vo svojich 2D a 3D podkladoch. Používatelia Macu sa musia stále spoliehať na Google Maps, ktorá je serióznou navigáciou.

Safari rozhranie dostalo dva menšie doplnky. Jedným z nich je možnosť pripínať stránky, resp. ich ikony na kartu so záložkami. Deje sa tak z dôvodu šetrenia miesta. Ďalej bola pridaná možnosť stlmenia zvuku na stránkach, ktoré obsahujú audio. Stačí kliknúť na ikonu reproduktora na otvorenej karte, ktorá prehráva zvuk.

Aplikácia Fotky prešla veľkou zmenou. Nové je rozhranie, ktoré teraz viac pripomína riešenie z iOS. Po novom obsahuje viac editačných nástrojov tretích strán. S vylepšenými nástrojmi a lepšou organizáciou poskytuje lepší výkon. Za pomoci efektov a filtrov možno pridávať jemné textúry, ktoré pozdvihnú vaše fotografie na novú úroveň.

Lepšia správa diskov v porovnaní s OS Windows 10

Zatiaľ čo priemerný používateľ si niektoré aktualizácie ani len nevšimne, veľa nadšencov sa teší z novej diskovej utility. Tá bola prepracovaná, aby poskytla intuitívnejšie, vizuálne rozdelenie disku. Podobné riešenie využíva aj Microsoft prostredníctvom modulu v Nastaveniach.

Apple takéto podrobnosti síce neponúka, ponúka však lepšie nástroje v prípade delenia či formátovania diskov. Vďaka špeciálnej utilite je delenie disku rovnako jednoduché ako manipulácia s koláčovým grafom. Windows 10 o takejto funkcii môže iba snívať.

Vyššia bezpečnosť a pohodlie

El Capitan nahrádza „dvojstupňový“ overovací systém novým „dvojfaktorovým systémom“, ktorý odosiela kód na všetky vaše dôveryhodné zariadenia. Či už to bude fungovať v praxi sa ešte len uvidí. Na záver ešte jedna zaujímavá funkcionalita. Určite sa vám už niekedy stalo, že ste nemohli nájsť na ploche kurzor. Vydaním El Capitana bude tomu koniec. Ak stratíte kurzor z dohľadu, stačí rýchlejšie pohýbať myškou a kurzor sa začne zväčšovať.

Dve posledné aktualizácie OS X – Mavericks a Yosemite, si zaslúžia pochvalu. El Capitan je akousi čerešničkou na torte. Vysoký výkon a stabilita nového OS na starších zariadeniach sa cení, ale ani staršia verzia Yosemite nie je pomalá alebo nestabilná. V skutočnosti tak neexistuje kritický dôvod, prečo aktualizovať na El Capitan. Možno z dôvodu, že je zadarmo. Nová verzia OS X nezaujme, ale ani nesklame.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní touchIT, č. 6/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: