Uniknuté údaje o používateľoch obsahujú telefónne čísla, celé mená, domácu adresu, e-mailovú adresu a zadaný životopis. Špecialisti v oblasti bezpečnosti varujú, že hackeri môžu tieto údaje použiť na odcudzenie ich Facebook identity a následné páchanie podvodov.

Tieto údaje sú od soboty bezplatne dostupné na hackerskom fóre a týkajú sa miliónov používateľov Facebooku. Je ich viac ako 533 miliónoch zo 106 krajín, vrátane viac ako 32 miliónov záznamov o používateľoch v USA, 11 miliónoch používateľov vo Veľkej Británii a prirodzene, sú tam aj údaje o Slovákoch.

Na uvedený problém ako prvý upozornil Insider a ten aj skontroloval vzorku uniknutých údajov. Overil si niekoľko záznamov porovnaním telefónnych čísel známych používateľov Facebooku s ID uvedenými v súbore údajov. Záznamy si tiež overili testovaním e-mailových adries z množiny údajov a s využitím funkcie obnovenia hesla na Facebooku bolo možné aspoň čiastočne potvrdiť telefónne čísla používateľov. Ukázalo sa, že sú to skutočné údaje.

V skutočnosti hackeri využili staršiu zraniteľnosť, ktorú spoločnosť opravila ešte v auguste roku 2019. Aj keď sú tak uniknuté údaje pár rokov staré, mohli poskytnúť cenné informácie pre kyber-zločincov, ktorí cielene zneužívajú osobné informácie ľudí za účelom podvodu.

Nie je to pritom prvýkrát, čo sa do nesprávnych rúk dostalo obrovské množstvo citlivých údajov používateľov Facebooku. Táto sociálna sieť sa zaviazala, že zakročí proti hromadnému zberu dát potom, čo spoločnosť Cambridge Analytica zhromaždila údaje o 80 miliónoch používateľov a to v rozpore so zmluvnými podmienkami Facebooku. Tie sa vtedy mohli zneužiť v amerických voľbách v roku 2016 na priame oslovenie používateľov tejto siete politickými reklamami.

Facebook by mal po tomto incidente upozorniť používateľov, aby zvýšili svoju ostražitosť kvôli možným podvodom. Či tak urobil alebo plánuje urobiť, nie je nateraz známe.

Zdroj: Business Insider

Na túto tému sme sa vyjadrili aj pre televíziu TA3

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.