Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Víťazi budú bojovať o postup na svetové finále v Ženeve

Na zapojenie sa do robotickej súťaže stredoškolákov, ktorú organizuje občianske združenie FIRST Global Slovakia, ostáva už len niekoľko dní. Konkrétne sa oficiálne dá do súťaže zaregistrovať len do 1.5.2022.

Víťaz slovenského kola odcestuje na celosvetové finále, ktoré sa tento rok koná od 13. do 16. októbra v Ženeve.

Zaregistrovať sa môže 3 až 12-členný tím z akejkoľvek slovenskej strednej školy a jedinou podmienkou je, že všetci členovia tímu musia v dobe konania navštevovať strednú školu. Súčasťou tímu môže byť aj mentor, ktorý naopak nesmie byť študentom strednej školy a musí mať viac ako 18 rokov.

Účasť na FIRST Global zahŕňa riešenie hardvérovej, softvérovej a teamwork výzvy. Prvá menovaná je o vyvinutí, postavení a naprogramovaní robotickej ruky. Softvérová je zas o naprogramovaní virtuálneho robota, ktorý prechádza bludiskom a teamworková o efektívnom tímovom riešení problémov počas videohovoru.

Tímy zo súťaže FIRST Lego League, ktoré postúpili na celoslovenské finále majú možnosť uznať si skóre z niektorých disciplín (z celoslovenského kola) namiesto riešenia niektorých výziev – viac info firstglobal.sk

„Tento rok v októbri majú slovenskí stredoškoláci jedinečnú príležitosť reprezentovať Slovensko na celosvetovom finále robotickej olympiády FIRST Global v Ženeve. Na zapojenie sa do súťaže ostáva síce už len niekoľko dní, avšak na riešenie výziev majú praktický ešte celý mesiac. Tešíme sa na každý tím!,“ hovorí Adam Kukla, predseda FIRST Global Slovakia.

Americká nezisková organizácia FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) združuje stredoškolákov z celého sveta s cieľom inšpirovať mladých ľudí a viesť ich ku technológiám, strojárstvu a matematike. Víťazov súťaže z každej krajiny pozýva na celosvetovú výzvu v medzinárodnej robotickej súťaži FIRST Global. Tento rok sa finále bude konať na jeseň v Ženeve.

Značky: