predchádzajúcej časti sme sa venovali základom HomeKitu, pričom sme podrobne rozobrali jeho funkcie a nastavenia. V druhej časti sa pozrieme na konkrétne zariadenia, ktoré sme v rámci HomeKitu dlhodobo používali a testovali ich využitie v praxi.

Ešte donedávna mal Apple veľmi prísne podmienky na získanie certifikácie „Works with Apple HomeKit“, a tak bolo dostupných podstatne menej zariadení, ako je tomu dnes. Apple zo svojich nárokov mierne upustil, čím sa na trh dostalo viac zariadení spolupracujúcich s inteligentnou domácnosťou HomeKit. Výhodou je, že základnou riadiacou jednotkou tejto domácnosti je váš iPhone, ideálne však iPad, Apple TV alebo HomePod, aby sa dali zariadenia ovládať a kontrolovať aj vzdialene. V teste sme mali rozličné zariadenia od rôznych výrobcov, ktoré nás zaujali a v bežnom živote majú praktické využitie. Samozrejme, zariadení s certifikáciou HomeKit je množstvo. Stačí si vybrať tie, ktoré budú vyhovovať vašim požiadavkám.

Pridávanie zariadení do aplikácie Domácnosť sme prebrali v minulej časti, ale rýchla rekapitulácia neuškodí. Každé zariadenie má na sebe alebo v balení špeciálny kód, ktorý cez aplikáciu domácnosť naskenujete alebo ho ručne zadáte. Následne sa zariadenie automaticky pridá do vášho zoznamu, odkiaľ ho môžete presmerovať do vytvorenej miestnosti a nastaviť jeho funkcionalitu, resp. správanie sa v scénach. Dôležitým faktom je, že väčšina zariadení disponuje aj vlastnou aplikáciou, ktorá ponúka zaujímavejšie možnosti a rôznorodé nastavenia. V aplikácii Domácnosť nájdete iba jednoduchý základ. Prioritou je však prepojenie jednotlivých zariadení tak, aby vytvárali zmysluplné scény a automatizovali rôzne procesy v domácnosti.

Osvetlenie

Svetlá sú elementárnym krokom k aktívnemu využívaniu inteligentnej domácnosti. Je to základ, ktorý sa používa najčastejšie, a preto sa dá ľahko zistiť, či si na inteligentnú domácnosť zvyknete alebo nie. V redakčnom teste sme mali svetlá Philips HUE, ktoré viacerí z vás poznajú. Okrem toho, že komunikujú s XY protokolmi, tak sú podporované aj v rámci HomeKitu. Testovali sme 3 rôzne druhy. Prvým je základ s riadiacou jednotkou (ďalej – RJ), tromi LED RGB žiarovkami a ovládačom. Druhá zostava je rovnaká, akurát neobsahuje RGB, ale iba obyčajné LED žiarovky (2700k). Do tretice to je dvojmetrový RGB LED pás (rozšíriteľný na 10 metrov).

Inštalácia a pridanie svetiel do systému vám nezaberie viac ako 5 minút. Svetlá sa dajú ovládať cez aplikáciu, ovládačom so stmievaním, ale aj bežným vypínačom. Nevýhodou je obmedzená funkcionalita v rámci HomeKitu. Meniť sa dá iba jas a farba svetla. Všetky testované žiarovky majú výbornú svietivosť (ekvivalent 60 W žiarovky) a klasický závit E27. V zásade nejde o nič prevratné, ale len do momentu, kým ich nezakomponujete do automatizácie. Odídete z domu a všetko automaticky zhasne. To je fajn, nie?

Dôležitým prvkom, ktorý posunul HomeKit o level vyššie, je Fibaro Single Switch. Relé, s ktorým zmeníte pôvodné osvetlenie na inteligentné. Inštaluje sa priamo do vypínača alebo zásuvky (230 V sieť), ktorú dokážete ovládať cez aplikáciu. Toto relé je použiteľné takmer kdekoľvek, vďaka čomu je to najmultifunkčnejšie zariadenie pre HomeKit. Základná funkcionalita je vzopnúť/vypnúť relé a meranie spotreby elektrickej energie (spotreba je pre HomeKit nedostupná). Dodajme, že inštalácia je zložitejšia a odporúčaná pre skúsenejších ľudí.

Do skupiny multifunkčných zariadení patrí aj zásuvka Fibaro wall plug, ktorá má elegantný a kompaktný dizajn. To ale nie je všetko, základ úspechu je jej výborná funkčnosť. Keďže je to klasické rozšírenie 230 V zásuvky, tak do nej pripojíte skutočne čokoľvek, čo chcete ovládať vzdialene cez telefón. Ak zabudnete doma zapnutú žehličku, tak vďaka tejto zásuvke ju vypnete aj z práce.

Všetko pre vašu inteligentnú domácnosť a tento článok vám prináša SmarterHOME.sk:

Zabezpečenie

Obsiahlou témou je bezpečnosť, ktorá sa dá rozdeliť do viacerých skupín. My sme si vybrali na test zariadenia, ktoré neustále bdejú nad vaším domovom a vytvárajú tak pocit komfortu. V dobre vybavenej inteligentnej domácnosti by nemal chýbať snímač vytopenia – Fibaro Flood Sensor, a tiež snímač prítomnosti oxidu uhoľnatého – Fibaro CO Sensor. Oba snímače majú vysokú citlivosť a dostatočne účinné sirény. V prípade poplachu ich budete určite počuť, a tiež vám príde notifikácia v rámci aplikácie Domácnosť.

FIBARO CO

Ak chcete vytvárať praktické scény, určite nezabudnite na pohybový alebo dverový/okenný senzor. Vďaka nim sa môže spustiť celý rad zariadení. Všetko záleží na konkrétnej potrebe. V teste sme mali pohybový senzor – Fibaro motion sensor a dverový senzor – Fibaro door sensor.

FIBARO MOTION

Pohybový senzor je viacúčelový – sníma intenzitu okolitého svetla (Lux), a tiež aktuálnu teplotu. Dverový senzor sníma teplotu tiež. Tieto funkcie sú podporované aj v rámci HomeKitu. Všetky Fibaro snímače sú napájané batériou s dlhou životnosťou. Ak kapacita batérie klesne pod určitú úroveň, budete na to upozornení.

FIBARO DOOR

Kamera je v dnešnom svete prvok, ktorý má svoje opodstatnenie. Nielen v rámci bezpečnosti, ale aj komfortu. V teste sme mali Full HD kameru NETATMO Presence, ktorá je určená do vonkajšieho prostredia. Je pomerne veľká a napájaná z 230 V siete. Kamera disponuje silným LED svetlom a ôsmimi IR LED diódami, čím je zaručená dobrá viditeľnosť aj v noci. Samozrejmosťou je citlivosť na pohyb, ktorý deteguje veľmi presne.

FIBARO FLOOD

Náhľad zachytených udalostí je vidieť priamo v aplikácii s možnosťou stiahnutia. Súbory sú zaznamenávané na 8 GB microSD kartu (súčasť balenia), prípadne externé úložisko DropBox. Video má výbornú kvalitu a všetky reakcie zariadenia sú pohotové.

FIBARO PLUG

Nevýhodou je opäť slabá podpora nastavení v rámci HomeKitu, pričom treba využiť aplikáciu – Netatmo Security, aby ste nastavili zariadenie podľa predstáv. Táto aplikácia je prehľadná a ľahko sa v nej orientuje. V aplikácii Domácnosť sa spoliehate na zadané nastavenia, pričom vidíte LIVE stream z kamery a počujete zvuk. V rámci scén je možné využiť pohybový senzor na spustenie iných zariadení, a taktiež LED svetlo.

NETATMO PRESENCE

Posledným prvkom v kategórii bezpečnosť je zámok Danalock V3. Jednoduché a kvalitne spracované zariadenie zaujme už na prvý pohľad. Inštaluje sa bez nutnosti prispôsobovania konštrukcie dverí. Potrebná je iba špeciálna cylindrická vložka, ktorá je prispôsobená tomuto zariadeniu (nie je súčasťou balenia). Prioritná a jediná funkcia zámku je dvere zatvoriť/otvoriť. Motor je dostatočne silný a so zámkom nemá žiadny problém. Výhodou je nastavenie dĺžky zaklopenia jazyka dverí (cez aplikáciu Danalock). To je čas, keď sú dvere úplne otvorené a nemusíte použiť kľúč. Zámok je napájaný 4 batériami s dlhou životnosťou a dá sa ovládať aj manuálne – otáčaním.

Všetko pre vašu inteligentnú domácnosť a tento článok vám prináša SmarterHOME.sk:

Vykurovanie a čistý vzduch

Poslednou kapitolou sú zariadenia, ktorých funkcionalitu oceníte najmä v zimnom období. Ide o termostat (NETATMO smart termostat) s Wi-Fi modulom a radiátorovú hlavicu od totožného výrobcu (Smart Radiator Valve). Zaujme hneď dizajnom. Všetky prvky sú vyhotovené v imitácii skla. Termostat a radiátorová hlavica disponujú E-ink displejom, kde vidíte aktuálne nastavenie teploty. Klasický termostat nahradíte  inteligentným a celé vykurovanie budete mať vždy pod dohľadom. To platí aj pre radiátorové hlavice. Obe zariadenia sa inštalujú pomerne jednoducho a zaberie vám to iba pár minút. Základom zostavy je Wi-Fi modul, cez ktorý prebieha komunikácia. Ten môže byť umiestnený kdekoľvek v domácnosti.

Pri prvom nastavení je potrebná aplikácia Netatmo Energy – následne sa pridajú všetky prvky do aplikácie Domácnosť. Opäť je problémom funkcionalita. V rámci HomeKitu je možné vypnúť/zapnúť jednotlivé vykurovacie zóny alebo nastaviť teplotu. To je fajn, ale aplikácia Energy ponúka kompletné nastavenie s časovými úsekmi a rôznymi predvolenými programami. Termostat, ako aj radiátorová hlavica má teplotný snímač, vďaka čomu máte prehľad o aktuálnej teplote, čomu sa prispôsobuje aj kúrenie.

Všetky zariadenia a informácie o stave domácnosti na jednom mieste

Na záver je tu „tréner čistoty“, ktorý vás informuje o tom, aká je v miestnosti teplota, vlhkosť a kvalita vzduchu – NETATMO Healthy home coach. V natívnej aplikácii (Home Coach) vidíte aj úroveň hluku. Pri prvom nastavení si môžete určiť, v akej domácnosti sa zariadenie nachádza – či je tam alergik, malé dieťa a pod. Podľa tohto sa prispôsobujú varovania na zvýšené hodnoty. Funguje to výborne a v rámci automatizácie je možné vytvoriť scenár, keď sa v prípade zhoršenej kvality vzduchu spustí vetranie a pod.

Všetko pre vašu inteligentnú domácnosť a tento článok vám prináša SmarterHOME.sk:

Verdikt

Ak chcete s HomeKitom fungovať efektívne, budete potrebovať centrum domácnosti, ktoré bude neustále zapnuté a pripojené na internet. Môže to byť iPad, Apple TV alebo HomePod. Bez toho je dostupná iba základná tvorba scén, pokročilá automatizácia prichádza až s pripojením jedného z uvedených zariadení. Testované zariadenia sa dajú využiť a kombinovať mnohými spôsobmi, čo je najväčšia výhoda inteligentnej domácnosti. Aktivácia procesov môže byť riadená na základe času, počasia alebo podľa toho, kto je aktuálne doma – systém rozpoznáva členov rodiny.

V sekcii automatizácia si môžete nastaviť rôzne skratky, ako napr. príchod/odchod z domu, čomu prispôsobíte správanie zariadení. Všetko sa môže v okamihu zapnúť alebo vypnúť. Kombinácia zámku Danalock V3 a kamery Netatmo má výhodu, keď nie ste doma a potrebujete niekomu otvoriť dvere, napr. kuriérovi. Cez kameru zistíte, kto je pred dverami a následne mu otvoríte dvere. Po odchode ich opäť zavriete. Také jednoduché!

Aplikácia Domácnosť s jednoduchým zobrazením náhľadu kamery

Nie je to však iba o výhodách, počas testu sa nám stalo aj to, že niektoré zariadenia nechceli reagovať a museli sme ich nanovo pridať (Fibaro CO Senzor, Danalock V3). To by sa stávať nemalo a veríme, že postupne sa vychytajú aj takéto chyby. Výbornou správou ale je, že aplikácia Domácnosť bude integrovaná aj do nového macOS Mojave. Novinka bola oznámená na WWDC 2018.

Všetky zariadenia a špecifikácie nájdete na: SmarterHOME.sk

Prečítajte si aj:

Otestovali sme Apple HomeKit (1. časť)

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE