Nechať sa otestovať krátkym kvízom je dobrý nápad.

Google Phishing Test je stránka, na ktorej nájdete ukážky toho, ako vyzerajú emailové podvody. Absolvovať sa dá v češtine prípadne iných jazykoch a treba si všímať niekoľko základných vecí na správne odhalenie podvodu. Tu si preveríte, na čo si presne treba dať pozor a zároveň sa pri každej kvízovej otázke dozviete, aký je správny postup.

google phishing testZdroj: Google
google phishing test

Vyskúšali sme tento kvíz na sebe a dodávame, že v jednej odpovedi či ide o podvod alebo pravý email, sme sa pomýlili. Ukážka toho, ako sa podvodu dá naletieť aj keď viete, akou formou na nás útočia a v čom sa nás snažia oklamať. Niekedy totiž odlišnosť nie je na prvý pohľad vidieť a potrebujete pozorne prečítať internetovú adresu odkazu a porovnať ju s informáciou v emailovej schránke.

Preto vždy upozorňujeme na to, že pomýliť sa môžete vždy a jedno z vhodných riešení je nechať si poradiť antivírusom alebo prehliadačom či emailovým klientom. Ten podvod dokáže blokovať a používa univerzálny mechanizmus buď nahlásených stránok alebo nekonzistenciu v presmerovaní na podvodnú stránku.

Spoľahnite sa na váš prehliadač alebo poskytovateľa internetu a nesnažte sa dostať na stránky, o ktorých vás vopred informuje, že sú nebezpečné. Orange dokáže takúto službu filtrovať a upozorniť vás, keď sa doma chystáte navštíviť rizikovú stránku. Ide o službu Orange Online ochrana.

Zdroj: Google Phishing Test

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.