Aj v tejto oblasti je potrebné vyberať s rozvahou.

Do prírody si určite nezoberieme batoh, ktorý nosíme do mesta alebo na nákupy. Aj tento kúsok výbavy musí spĺňať požiadavky na konkrétny účel. Rovnako nie je vhodné si zobrať na krátky výlet expedičný model, alebo aj malý “kamelbak” na viacdňovú túru. Vynikajúcou výbavou moderných batohov je „hydrovak„, ktorý sa jednoducho naplní vodou a pomocou hadičky sa jeho obsah vyvedie v blízkosti úst.

Turistické batohy

Tento typ tvorí veľkú univerzálnu skupinu, ktorej modely sú určené aj na viacdňové turistické výlety. Patria sem všetky od najmenších plecniakov až po veľké krosná. Pre viacdňové pochody je vhodné siahnuť po odľahčenom modeli. Pred kúpou si poriadne vyskúšajte, či vám bude batoh vyhovovať. Pohodlie počas turistiky je veľmi dôležité.

Odporúčame kvalitné modely z pevnejších materiálov. Päťdesiatlitrové a viacobjemové batohy sa pohybujú v cene od 60 eur, tie lacnejšie sú skôr určené na výlety po okolí, jednoducho na kratšie vzdialenosti, kde je možné prípadné problémy riešiť pružnejšie ako niekde vysoko v horách.

Zdroj: Gamisport

Expedičné batohy

Expedičné batohy a krosny patria medzi kvalitatívnu špičku. Batohy sú spravidla z pevných a odolných materiálov, doplnené o veľa funkčných úchytov a úponov, často ergonomicky tvarované. Pri tejto kategórii je potrebné počítať s vyššou cenou.

Expedícia Outdoor

Zdroj: Insportline

Lezecké batohy, skialpové a freeridové

Samostatnou skupinou sú špeciálne batohy pre adrenalínové športy. Tieto batohy majú spravidla objem približne 40 litrov a sú vybavené množstvom držiakov na príslušenstvo. Často ide o odľahčené modely bez zložitého chrbtového systému. Samostatnú kapitolu tvoria lavínové batohy so vzduchovými vankúšmi.

Lezecký batoh Outdoor

Zdroj: Svet Outdooru

Ako vybrať správne?

Je potrebné dodržiavať dve zásady. Vybrať si iba taký batoh, ktorý bude vyhovovať svojim objemom a primeraným pohodlím. Batoh odporúčame pred samotnou kúpou vyskúšať, aby dobre sedel. Budete ho totiž používať počas túry dlhé a dlhé hodiny.

Na čo sa pri výbere zamerať?

  1. pre koho je batoh určený? 
  2. koľko toho potrebujete zbaliť? 
  3. aká bude dĺžka výletu / túry? 
  4. akú budete vykonávať aktivitu? 
  5. za akých poveternostných podmienok budete batoh používať? 

Pokiaľ si odpoviete na väčšinu týchto otázok, je vysoko pravdepodobné, že si vyberiete správne. 

Ako sa správne zbaliť?

Veľa turistov má vybudovaný svoj vlastný systém balenia. Niektorí si ho vypracovali rokmi praxe, no existuje niekoľko pravidiel, ktorými by sme sa mali riadiť všetci. Nezabúdajte utiahnuť všetky kompresné popruhy na batohu. Obsah sa potom nepohybuje po chrbte a je tak v maximálnej možnej miere umožnený flexibilný pohyb aj v ťažšom teréne. 

Medzi príručnú výbavu, ktorá by mala byť neustále poruke, patrí napríklad telefón, mapa, doklady, lekárnička, núdzové oblečenie, jedlo, alebo KPZ. V horskom prostredí je veľakrát počasie nepredvídateľné, takže je vhodné baliť tento obsah do viacerých nepremokavých obalov. 

Rozloženie obsahu batohu si naplánujte aj podľa času používania. Veci, ktoré budete potrebovať až večer, alebo sú menej potrebné, pokojne uložte v batohu nižšie.

Outdoor batoh balenie

Zdroj: NašaVoda

Seriál Outdoor od hlavy po päty nájdete na tomto odkaze.

Titulný obrázok: TopArmyShop

Prečítajte si aj:

Stiahnite si príručku Fitness a zdravie

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.