Ako roky plynú, môžeme sa stretávať s viacerými trendmi, ktoré sú raz tu a ani sa nenazdáme, už sú preč.

Rovnako môžeme sledovať, že čoraz viac ľudí chce žiť zdravo a aktívne. S tým sú spojené rôzne aktivity v prírode. V našich slovníkoch sa udomácňuje čoraz viac anglických výrazov, ktoré nahrádzajú označenia pre rôzne predmety, pojmy alebo aktivity. Z týchto slov sa u nás najvýraznejšie uchytilo slovo Outdoor, teda výraz, ktorý združuje všetko, čo súvisí s vonkajšími aktivitami.

Či sa vydáte na výlet do prírody, zabehnete si trail, či budete chcieť prenocovať niekde v lese, za výbavou, ktorú nosíte so sebou, stojí vývoj a hlavne moderné technológie. Nižšie v článku uvedieme oblasti, ktorým sa budeme v budúcich častiach série článkov „Outdoor od hlavy až po päty“ venovať podrobnejšie a pozrieme sa aj do ich „technologického zákulisia„.

Smart hodinky a pohyb vo voľnej prírode

Garmin fénix 5X Plus

Základnou výbavou každého turistu, alebo športovca, by mali byť inteligentné hodinky, ktoré dokážu sledovať niekoľko dôležitých parametrov výletu a športovej aktivity. V prípade, že aktuálne nemáte žiadneho smart pomocníka na ruku, na začiatok postačí aj aplikácia do smartfónu. Pokiaľ sa pozrieme na ponuku inteligentných hodiniek, tak medzi outdoorovo zamerané značky môžeme zaradiť Garmin, Suunto, Polar alebo napríklad aj novinku na našom trhu, značku Coros. Pre orientovanie v prírode sa dokonca aj dnes používajú profesionálne kompasy a buzoly, napríklad aj fínskeho výrobcu Suunto. 

Oblečenie, v ktorom sa budete cítiť dobre

Outdoor oblečenie

Zdroj: Uplifting environmental news

Počasie na horách je premenlivé a častokrát ani netušíte, aké bude o hodinu či dve. Základným pravidlom outdooru je zobrať si iba potrebnú výbavu, takže ťažká a zastaraná nemá v ruksaku svoje miesto. Tu platí pravidlo, že neexistuje zlé počasie, ale iba zle oblečený turista. Pri oblečení je vidieť z pohľadu rokov veľmi výrazný progres v technológiách, ktoré umožnia odevu veľmi efektívne odvádzať prebytočnú vlhkosť priamo od pokožky a pritom udržať teplo a sucho. A ak je treba, aj veľmi efektívne chránia pred dažďom alebo silným vetrom. Pre správne fungovanie je preto potrebné správne vrstvenie, aby každý jeden diel odevu plnil svoju funkciu správne.

Obuv pre ľahký pohyb v teréne

Outdoor Obuv

Zdroj: Switchback Travel

Správny výber obuvi je alfou a omegou outdooru. Je potrebné mať nohy v suchu, dostatočne spevnené, aby bol zabezpečený komfort na dlhé kilometre aj v náročnom teréne. Určite ste mali možnosť sa stretnúť so značkami ako napríklad Vibram, Gore-Tex, ktoré už majú vybudovanú celkom slušnú konkurenčnú základňu, čo dáva priestor veľkému množstvu výrobcov vyrobiť kvalitnú športovú a turistickú obuv.

Priamo s pohybom v prírode súvisí aj používanie palíc na turistiku alebo trail running. Tie dokážu zabezpečiť potrebnú stabilitu, ale aj ušetriť veľa cenných síl.

Stiahnite si našu príručku Fitness a zdravie úplne zadarmo tu>>

Príručka Fitness + zdravie z dielne TOUCHIT

Príručka Fitness + zdravie z dielne TOUCHIT, Zdroj: TOUCHIT

Do čoho sa zbaliť?

Outdoor ruksak

Zdroj: Deuter

Do prírody si určite nezoberieme ruksak, ktorý nosíme do mesta na nákupy. Aj tento kúsok výbavy musí spĺňať požiadavky na konkrétne používanie. Rovnako nie je vhodné si zobrať na krátky výlet expedičný model, ako aj malý “kamelbak” na viacdňovú túru. Vynikajúcou súčasťou moderných ruksakov je aj hydrovak, ktorý sa jednoducho naplní vodou a pomocou hadičky sa jeho obsah vyvedie v blízkosti úst.

Osvetlenie stále so sebou

Outdoor čelovka

Zdroj: Silva

Dôležité takisto je, aby bolo každého vidieť, hlavne kvôli bezpečnosti všetkých, ktorí sa budú v rovnakom čase nachádzať s vami v prírode, vrátane zvierat. Správny výber osvetlenia zabezpečí nielen dostatočný jas a smerovanie svetelného lúča, ale aj dostatočnú výdrž na jedno nabitie. Je preto praktické mať poruke čelovku a svetlo, ktoré budú vyhovovať náročným požiadavkám.

Šikovné náradie vždy poruke

Keďže je potrebné sa na výlety baliť s rozumom a nebrať žiadnu zbytočnú výbavu, šikovný viacúčelový pomocník sa určite hodí. Nikdy totiž nevieme, kedy budete potrebovať niečo odrezať, odpíliť alebo prevŕtať. Multifunkčné náradie zložíte do malého vrecka a v prípade potreby použijete jednu z množstva funkcií, ktoré ponúka.

Výbava pre “základný tábor”

Outdoor výbava

Zdroj: Dreamoverland

V prípade, že je pred vami dlhší niekoľkodňový trek, tak už počítate s tým, že si toho so sebou zoberiete viac. Či to bude varič, termovrecká, špeciálna strava, alebo ďalšia výbava, tak už dopredu  viete, že ruksak bude pomerne ťažký. 

Obývačka v prírode

Outdoor stany

Zdroj: Husky

Pokiaľ sa chcete v lese pohybovať voľne a aj meniť plány podľa potreby a nechcete prespávať v rôznych útulniach, je dobré si so sebou zobrať aj stan s ďalšou potrebnou výbavou, aby noc v horách bola zážitkom a nie utrpením. Dobrý spací vak a karimatka tento pocit iba vylepšia.

Celý seriál Outdoor od hlavy po päty nájdete na tomto odkaze.

Titulný obrázok: Winnebago

Prečítajte si aj:

Stiahnite si príručku Fitness a zdravie

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.