Ako roky plynú, môžeme sa stretávať s viacerými trendmi, ktoré sa veľmi rýchlo menia.

Rovnako môžeme sledovať, že čoraz viac ľudí chce žiť zdravo a aktívne. S tým sú spojené rôzne aktivity v prírode. V našich slovníkoch sa udomácňuje čoraz viac anglických výrazov, ktoré nahrádzajú označenia pre rôzne predmety, pojmy alebo aktivity. Z týchto slov sa u nás najvýraznejšie uchytilo slovo Outdoor, teda výraz, ktorý združuje všetko, čo súvisí s vonkajšími aktivitami.

Či sa vydáte na výlet do prírody, zabehnete si trail, či budete chcieť prenocovať niekde v lese, za výbavou, ktorú nosíte so sebou, stojí vývoj a hlavne moderné technológie. Nižšie v článku uvedieme oblasti, ktorým sa budeme v budúcich častiach série článkov „Outdoor od hlavy až po päty“ venovať podrobnejšie a pozrieme sa aj do ich „technologického zákulisia“.

Svietidlo kemp

Zdroj: TentWorld

Osvetlenie stále so sebou

Po krátkej prázdninovej odmlke znovu pokračujeme v seriáli Outdoor od hlavy po päty. Keďže sa blíži jeseň, poradíme vám, ako si najlepšie osvetliť cestu, pokiaľ vás počas aktivít zastihne tma, alebo chcete vyraziť na turistiku, či trail ešte pred svitaním.

Je veľmi dôležité, aby bolo každého vidieť, hlavne kvôli bezpečnosti všetkých, ktorí sa budú v rovnakom čase nachádzať s vami v prírode. Správny výber osvetlenia zabezpečí nielen dostatočný jas a smerovanie svetelného lúča, ale aj dostatočnú výdrž na jedno nabitie. Je preto praktické mať poruke čelovku a svetlo, ktoré bude vyhovovať vašim požiadavkám.

Akú čelovku vybrať na beh?

Pokiaľ beháte celoročne a neodradí vás ani tma a chcete počas noci ešte lepšie vidieť, práve pre vás sú určené ďalšie riadky. Zameriame sa aj na rekreačných športovcov, no dáme zopár tipov aj pre tých, ktorí sa chystajú na svoj prvý nočný ultra beh.

Motivácia na behanie po tme nám častokrát chýba iba z jedného dôvodu a tým je samozrejme svetlo. Pokiaľ vyskúšate a hlavne si vyberiete kvalitné osvetlenie, tak aj beh tmavým lesom bude už iba zábavou.

Čelovka

Zdroj: OutsideMagazine

Rekreačné behanie

Pokiaľ sa chcete po práci prebehnúť a vonku je už tma, ako zdroj svetla veľmi dobre poslúži verejné osvetlenie. Ako osobné svetlo si môžete pritom zobrať čelovku so základným výkonom alebo akékoľvek kompaktné príručné svietidlo. Ľahké bežecké čelovky majú okrem dostatočného svetelného výkonu a výdrže aj nízku hmotnosť, ktorá je hlboko pod 100 gramov.

Ako doplnkové svetlo sa však môže hodiť aj svietidlo do ruky, ktoré nemusí byť ani extrémne výkonné. Úplne stačí ak poskytne výkon niečo nad 100 lumenov. Z vlastnej skúsenosti takéto svetlo odporúčame vtedy, pokiaľ sa pohybujete v členitom teréne a okrem rozptýleného, prípadne bodového svetla, potrebuje jedno „flexibilné„, ktorým si viete posvietiť na miesto predpokladaného smeru pohybu.

Pri výbere čeloviek je dobré sa rozhliadnuť aj po doplnkových možnostiach uchytenia, napríklad pomocou obojstrannému klipu na čiapku alebo ruksak. Je vhodné si vyberať také svietidlo, ktoré viete využiť aj v bežnom živote, dovolenke alebo pri práci.

Čelovka

Zdroj: Running Warehouse Blog

Chcete si užiť aj nočný beh?

Náročnejších bežcov bude určite zaujímať dostatočný svetelný výkon, jednoduché nabíjanie a samozrejme aj hmotnosť. Netreba však zabúdať na ďalšie parametre, medzi ktoré zaradíme tvar svetelného kužeľa, odolnosť voči vplyvom počasia, alebo spôsob napájania a reguláciu výkonu. V neposlednom rade je dôležitá aj samotná farba svetla. Pokročilé čelovky majú samozrejme aj manažment spotreby energie.

Z konštrukčného hľadiska kvalitné čelovky sú vyrobené z materiálov ako je napríklad dural a sú aj anatomicky tvarované. Pri častom používaní čeloviek je alfou a omegou aj ich prevádzka. Odporúčame preto siahnuť po modeli, ktorý sa dá nabíjať, teda má vstavaný akumulátor. Nielenže nemusíte kupovať batérie, takisto nezaťažujete životné prostredie. 

Vymeniteľný akumulátor môžete jednoducho nabíjať cez bežný micro-USB konektor. Pokročilé čelovky disponujú viacerými režimami, vrátane “turbo” režimu, ktorý dokáže dosiahnuť krátkodobo svetelný výkon viac ako 500 lumenov. Táto možnosť sa hodí napríklad v neznámom prostredí, keď hľadáte správny smer a potrebujete sa zorientovať.

Čelovka na krátky trail

Čelovky so svetelným tokom 150 lumenov a správne zvoleným svetelným lúčom umožnia behať po lesných chodníkoch pomerne bezpečne. Pri výbere čelovky na behanie vyberajte takú, ktorá má čo najširší svetelný lúč s neutrálny až teplým farebným tónom, aby vás pri dlhom behu neboleli oči a mali ste aj dostatočne veľký periférny rozhľad. Rovnako sú tieto parametre potrebné na čo najlepšie vnímanie tvarov a farieb. 

Čelovka

Zdroj: Runner´s Goal

Čelovka na prehľadné trate

Okrem splnu mesiaca môže dobre poslúžiť  čelovka osadená diódou s denným odtieňom svetla, ktoré je o niečo chladnejšie, no dodáva pocit väčšieho výkonu. To dokážu bežci oceniť predovšetkým na prehľadných tratiach. A to je už iná romantika.

Dlhé nočné behy už nebudú problém

Ak ste vyznávači ultra behov viete (predovšetkým pretekári), že ich časť sa beží aj v noci. Vtedy je potrebné sa zamyslieť nad svetlom s dostatočným výkonom a predovšetkým výdržou. Je preto vhodné sa rozhliadnuť po čelovke s akumulátorom s väčšou kapacitou, alebo sa pripraviť na výmenu náhradných batérií, prípadne na použitie záložnej čelovky. 

Pri týchto čelovkách je potrebné počítať s ich vyššou hmotnosťou práve z dôvodu akumulátorov s vyššou kapacitou. Pokiaľ sa pozrieme na parametre, tak pri týchto modeloch sa môžeme poľahky pohybovať na hranici cez 1000 lumenov a hmotnosti približne 150 gramov.

Nám sa osvedčila čelovka Nitecore NU32 (aj keď priamo nepatrí do tejto kategórie). Disponuje diaľkovým reflektorom so zaostreným stredom a odtieňom dennej bielej farby. Táto kombinácie poskytuje dostatočne široký rozptyl svetla, pričom stredový lúč dokáže presne osvetliť konkrétne predmety. Viac sa dočítate v recenzii na tomto odkaze, alebo konci článku.

Doplnkové osvetlenie

Svetlo beh

Zdroj: Hartje

Aj pri nočnom behu platí pravidlo, že je dôležité nielen vidieť, ale hlavne byť videný. Praktickým doplnkom sa potom môžu stať športové nabíjacie svetielka. Aj keď tento typ osvetlenie je určený prevažne cyklistom, pokojne môže byť súčasťou výbavy aj pre bežcov. Ide o bezpečnosť.

Parametre, ktoré by mali mať čelovky na behanie a pohyb v prírode:

  • Kvalitný popruh, aby sa čelovka nekĺzala
  • Dostatočný svetelný výkon na požadovanú aktivitu
  • 3-5 režimov svetelného výkonu
  • Informatívne osvetlenie pri šere / hmle – väčšinou dve diódy s výkonom 5-20 lumenov 
  • Beh po asfalte či prehľadnej poľnej ceste 20-100 lumenov
  • Pre beh v teréne, v závislosti na šírke kužela 120-300 lumenov
  • Turbo režim 400 – 1400 lumenov
  • Biele / červené blikanie či SOS signál
  • Zamerajte sa na čelovky so zabudovaným akumulátorom v jednom tele so svietidlom
  • Stredne široký svetelný kužeľ je preferovaný väčšou časťou bežcov
  • Širší svetelný kužeľ je vhodný do neprehľadného terénu, kde je potrebné aj periférne videnie
  • Podľa možnosti sa vyvarujte adaptivnému prepínaniu režimov, ktoré predovšetkým v zime dokáže výrazne ovplyvňovať napríklad para z úst  a čelovka vtedy nevie vybrať vhodný režim
  • Čelovkám s veľmi úzkym bodovým kužeľom sa vyhnite úplne
  • Ovládanie režimov by malo byť čo najjednoduchšie 
  • Jednoduchá manipulácia s akumulátorom a nabíjaním
  • Vodoodolnosť je priam nutnosť
  • Nárazuvzdornosť
  • Kvalitné krycie sklo a optika
  • Ako zdroj energie odporúčame akumulátor, ktorý je možné jednoducho dobíjať cez micro-USB konektor

Celý seriál Outdoor od hlavy po päty nájdete na tomto odkaze.

Titulný obrázok: TopHeadsLamp

Prečítajte si aj:

Peter odporúča: Športujte aj po zotmení s nabíjateľnou LED čelovkou Nitecore NU32 (fotogaléria)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.