Licencie a autorské práva sa týkajú aj tejto formy zábavného priemyslu.

„Zábavný“ portál Pornhub, ktorý vlastní spoločnosť MindGeek objavila potenciál v tom, ako zarábať, no nie vždy sa stretáva s pochopením vlastníkov autorských práv. Najmä však zastupujúcej organizácie DCMA, ktorá je dobre známa pre svoje požiadavky o zakazovanie nelegálnych filmoch z webov, ktoré ich šíria na internete. Téme sa venoval web TorrentFreak.

Deti Pornhubu

Pornhub si prešiel viacerými problémami. Jedným z najvypuklejších problémov vrcholil v decembri 2020, kedy sa po tlaku miliardára a manažéra hedžových fondov Billa Ackmana, Visa a Mastercard začali zaoberať týmto serverom. Išlo v prvom rade o problém s videami, ktoré boli proti dobre stanoveným spoločenským normám, ako náznak alebo priamo detská pornografia alebo videá znevažujúce ľudskú dôstojnosť. Konanie Ackmana a celú kauzu zostril práve článok zverejnený v denníku NY Times pod názvom The Children of Pornhub (Deti Pornhubu).

Spoločnosti Visa a Mastercard mali možnosť vďaka svojmu transakčnému systému overovať používateľov, ktorí za služby platia, no zároveň aj ľahko odstaviť Pornhub od príjmov. Presne to sa aj stalo a tak server musel prijímať platby v kryptomenách.

Tlak vyvinutý na server bol oprávnený a išlo najmä o to, čo sa naň pridáva, nie až tak, čo konzumenti pozerajú. To vyústilo do lepšej kontroly používateľov, ktorí nahrávajú obsah a je potrebné ich verifikovať. To, že sú profily verifikované, uvidíte pri videách ako aj používateľoch, ktorí ich nahrali. Dá sa hovoriť o interpretoch, keďže mnohí majú túto tvorbu ako profesionálnu činnosť. Pri overenej totožnosti sa zobrazuje biela fajka v modrom krúžku. Toľko k sporným videám alebo originalite zdroja, ktorých ich na server nahral.

Druhá téma je ale autorsky chránený obsah. Umelci môžu cez tento server poskytovať svoje služby a ponúkať spomedzi videí zadarmo aj platený obsah. Ceny sa zvyknú pohybovať radovo v eurách za video. Problém bol, že umelci boli ukrátení tým, že ich tvorba sa zadarmo objavovala na Pornhube. Zväčša nešlo o kompletné videá, no aj tak im to prakticky narúčalo biznis model.

Čistenie

Server v roku 2020 odstránil viac ako 540 000 video obsahu v reakcii na požiadavky DCMA. Je to pomerne vysoké číslo, keďže server ich hostil v tom čase takmer 14 miliónov. Odstránené videá mohli byť neskôr znovu pridané, podstatné bolo, aby prešli systémom overenia totožnosti. Je to účinný nástroj proti pirátstvu.

V roku 2021 bolo odstránených len takmer 9000 videí, čo predstavuje medziročný pokles na úrovni viac ako 98 %.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.