Možno ste o tom nevedeli, avšak iOS zariadenia a nová Apple TV podporujú špecifický segment herných ovládačov. So zariadením komunikujú prostredníctvom Bluetooth rozhrania, avšak s ne-Apple zariadeniami ich nespárujete. A takisto pre tento účel nevyužijete ani štandardný Bluetooth ovládač.

Mad Catz C.T.R.L.i

Mad Catz C.T.R.L.i je herné príslušenstvo, ktoré je licencované pre štandard MFi (Made For iPhone). V praxi to znamená, že pomocou rozhrania Bluetooth komunikuje iba s iPhonmi, iPadmi a novou Apple TV. S Androidom ho nepoužijete a ak by výrobca vyrobil totožný ovládač, avšak bez podpory štandardu MFi (on ho aj vyrobil, volá sa C.T.R.L.r), mohli by ste ho bez problémov spárovať s platformami Android, Windows, avšak nie s iOS. Ach, ten Apple. Aby ste si kvôli nemu kupovali špeciálny ovládač.

V predaji je aj rovnako vyzerajúca verzia pre Android a PC. Tá však nefunguje s iOS zariadeniami a naopak

V predaji je aj rovnako vyzerajúca verzia pre Android a PC. Tá však nefunguje s iOS zariadeniami a naopak

Zariadenie je dostupné v dvoch veľkostiach. Mad Catz C.T.R.L.i je štandardná verzia, ktorá rozmermi pripomína štandardný ovládač k PC alebo k hernej konzole. Najlepšie ho môžeme prirovnať k ovládaču pre Xbox 360. V predaji je aj Micro verzia, ktorá je menšia. Hoci je lacnejšia, pre pohodlnejšie hranie odporúčame štandardné vyhotovenie.

Ovládač sa z hľadiska ovládacích prvkov vyrovná konzolovým a počítačovým ovládačom. Má 4 akčné tlačidlá, smerový kríž a dve analógové páčky. Nechýbajú ani bočné tlačidlá. Opäť použijeme prirovnanie k ovládaču pre Xbox 360. Rozdiel medzi týmito dvoma gamepadmi je najmä z hľadiska kvality konštrukcie. Ten pre Xbox pôsobí masívnejšie a odolnejšie. Mad Catz má plastovú konštrukciu, je ľahký a pôsobí duto. Dokonca v našom kuse aj niečo hrkalo, avšak problémy s funkcionalitou sme nemali a pripojenie cez Bluetooth bolo stabilné. Zážitok z hrania je porovnateľný s počítačovými ovládačmi.

Bez tohto príslušenstva sa síce zaobídete, avšak hranie pomocou gamepadu je v porovnaní s dotykovým ovládaním o poznanie pohodlnejšie. Súčasťou balenia je špeciálna úchytka, vďaka ktorej prichytíte k ovládaču iPhone. Podobná úchytka pre iPady nie je dostupná, avšak vzhľadom k hmotnosti Apple tabletov to dáva zmysel. V balení nájdete aj dve AAA batérie, ktoré by mali vydržať 40 hodín hrania. My sme ich zatiaľ meniť nemuseli.

Nie každá iOS hra podporuje herné príslušenstvo. Predpokladáme, že ich počet bude naďalej rásť, dvojnásobne s uvedením novej Apple TV. Stránka AfterPad.com uvádza zoznam všetkých 867 iOS hier, ktoré sú s MFi ovládačmi kompatibilné. Niektoré hry profitujú z gamepadu viac, iné menej. Ak ste náročný hráč, ktorý považuje iPad a iPhone za novodobé prenosné herné zariadenie, potom ovládač odporúčame. A ak zvažujete aj kúpu novej Apple TV, je to o dôvod viac. Hranie pomocou diaľkového ovládača k Apple TV je v niektorých prípadoch nepohodlné.

Na trhu existuje viacero MFi ovládačov. Ich dostupnosť na Slovensku je problematická. Mad Catz ponúka v Micro verzii obchod m:zone (štandardnú verziu sme kupovali cez Amazon.de z Nemecka) a iStores má v ponuke ovládač Moga Rebel. Oba ovládače patria medzi najlepšie v kategórii iOS príslušenstva.

Cena: 49,99 EUR
Zapožičal: touchIT – produkt sme si kúpili

SteelSeries Rival 100

 

SteelSeries patrí medzi známych výrobcov herného príslušenstva. Model Rival 100 je novinka, ktorá prekvapí cenou. Myšky tejto značky sa obvykle pohybujú v cenovej rovine 70 eur a vyššie, testovaný model však kúpite za polovičnú cenu.

tip_steelseries_rival_100_nowat

Pri pohľade na vlastnosti je to poznať, avšak otázne je, či naozaj potrebujete 100 eurové myšky. Profesionálni e-športovci určite, avšak nám, pravidelným hráčom, model Rival 100 vyhovoval vlastnosťami aj dizajnom. Ten pôsobí symetricky, bočné tlačidlá sú však umiestnené iba v oblasti palca pre pravákov. Ich umiestnenie je veľmi dobré. Bočné plochy lemujú protišmykové kryty, ktoré sa nám páčili. Vyhovovali nám viac ako niektoré gumené povrchy.

Myš umožňuje využívať iba 2 profily, pričom si môžete nastaviť citlivosť od 250 do 4000 CPI. Výrobca v prípade modelov Rival použil optický senzor, v ponuke má aj laserové myšky. Pri testovaní modelu Rival 100 sme boli spokojní s jeho presnosťou pri nastavení 500 CPI, v prípade maximálneho nastavenia bola presnosť senzora horšia. A nie je to našou roztrasenou rukou, v tejto cenovej rovine nejde o nič atypické.

Tlačidiel je 6, pričom k dispozícii je naozaj vydarený softvér SteelSeries Engine. Ten umožňuje štandardné prispôsobenie nastavenia funkcií tlačidiel, vrátane klávesových skratiek a makier. Novinkou je prispôsobenie konfigurácie pre konkrétne hry a páčila sa nám aj funkcia GameSense. Zatiaľ ju podporujú iba tri hry – CS:GO, Dota 2 a Minecraft. Čaro funkcie spočíva v tom, že prispôsobuje zafarbenie svetla dianiu v hre. Svetlo na myške teda dynamicky reaguje na to, koľko máte života atď. Je to kozmetická vlastnosť, ktorá z vás lepšieho hráča nespraví (a možnože si ju často ani nevšimnete), avšak ide o príjemný efekt.

Rival 100 sa môže pochváliť dobrým pomerom cena/výkon. V tejto cenovej rovine jej konkuruje iba Logitech G300s. Rival však vyzerá elegantnejšie, veľmi pohodlne sa používa a ponúka aj pridanú hodnotu. Výrobca udáva životnosť 30 miliónov kliknutí, takže by mala vydržať aj náročné hranie. Ako sme spomenuli, odporúčame ju, ak chcete hrať s nižším nastavením CPI, na úrovni 500 až 1000. V prípade vysokých nastavení citlivosti je jej prevádzka menej presná – pre mnohých používateľov však stále postačujúca.

Cena: 34,99 EUR
Zapožičal: SteelSeries

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit