Prvky inteligentnej domácnosti už začínajú byť reálne použiteľné a dajú sa kúpiť aj na Slovensku. My sme si vyskúšali niekoľko zariadení od spoločnosti Belkin.

Wi-Fi kamera s nočným videním

Belkin NETCAM HD+ je kamera s podstavcom, ktorú umiestnite kdekoľvek do domácnosti. Stačí ju položiť na stôl alebo pripevniť na stenu. Napája sa externým adaptérom a ovládacie prvky na zadnej strane. Tie slúžia hlavne pri prvom nastavovaní kamery. To je celkom jednoduché. Najprv sa prepnete do režimu, keď kamera vytvorí svoju vlastnú Wi-Fi sieť a na tú sa pripojíte cez mobilný telefón (Android alebo iOS).

Ešte predtým si z príslušného obchodu nainštalujete aplikáciu NetCam. Pomocou nej sa pripojíte smartfónom na kameru a tu aj zadáte heslo na pripojenie kamery na domácu Wi-Fi sieť. Kameru ešte môžete pomenovať, aby ste vedeli, kde je umiestnená. Okrem obrazu môžete prenášať aj audio a to oboma smermi. Obraz na mobilnom telefón je jasný a čistý, kamera má aj nočné videnie. Prenesený hlas sa nám však zdal príliš tichý. Kamera dokáže spolupracovať aj so zariadeniami WeMo.
Cena: 161,24 EUR

Diaľkový spínač a detekcia pohybu

Ďalším zariadením je WeMo Switch+Motion, ktoré umožňuje zapnúť/vypnúť sieťové napájanie 230 V a tiež dokáže detekovať pohyb. Aj v tomto prípade najprv využijete vnútornú Wi-Fi sieť zariadenia a pripojíte sa naň. Cez aplikáciu WeMo nastavíte najprv zásuvku a potom detekciu pohybu. Obe budú pripojené na domácu Wi-Fi sieť. Zásuvka sa dá v aplikácii pohodlne ovládať, rovnako môžete v aplikácii nastaviť, čo sa má robiť v prípade rozpoznania pohybu. Napríklad vám príde správa, keď sa niekto pohybuje u vás doma. Všetko môžete robiť na diaľku so smartfónom s internetom.

BelkinZasuvky_vyd5_nowat

Pohybový senzor disponuje nastaviteľnou citlivosťou detekcie. Dĺžka kábla snímača je 1,8 metra, je ho ale možné predĺžiť káblom s koncovkou typu jack. Rozozná pohyb na vzdialenosť až 3 metrov a vďaka skosenej detekčnej ploche sníma pohyby pri zemi, ale aj pri strope miestnosti.
Cena: 91,79 EUR

O tom ako ovládať domácnosť na diaľku, sme rozprávali aj v Teleráne. Pozrite si video tu>>

Spínač a meranie spotreby energie

Belkin WeMo Insight Switch je zásuvka, ktorá umožňuje okrem diaľkového vypnutia a zapnutia aj zmerať odber elektrickej energie a zistiť, koľko vás prevádzka príslušného zariadenia stojí. Spôsob inštalácie je rovnaký, zásuvka má v tomto prípade na sebe výraznejšiu indikáciu zapnutého stavu.

V aplikácii máte potom viac možností na vyhodnotenie elektrickej spotreby, pričom sa dá nastaviť aj mena ako i cena jednej kWh elektrickej energie. Vo výsledku potom viete aj na diaľku zistiť, či je pripojený spotrebič v prevádzke alebo nie (deti sledujú TV bez povolenia). Zásuvka sa dá manuálne zapnúť alebo vypnúť aj bez smartfónu. So smartfónom spotrebič na diaľku vypnete a opäť máte možnosť zadať pravidlá, čo sa má vykonať v prípade zapnutia alebo vypnutia zásuvky.
Cena: 73,43 EUR

Inteligentné žiarovky

WeMo LED Lighting Starter Set je balenie dvoch žiaroviek a riadiacej jednotky, pričom umožňuje pomocou smartfónu nastaviť ich zasvietenie, zhasnutie, ale tiež aj plynulé stlmenie svetla. Svetlo môžete ovládať priamo v miestnosti, ale opäť aj na diaľku.

BelkinWeMoLEDLightingStarterSet_vyd5_nowat

Môžete tak zapnúť svetlo deťom hneď po príchode zo školy, prípadne dokážete simulovať prítomnosť v miestnosti, aj keď v nej nie ste. Žiarovky svietia teplým jasným svetlom a svietivosťou 800 lumenov odpovedajú 60 W žiarovke, pričom elektrický odber je len 10 W. Životnosť žiaroviek je 23 rokov.
Cena: 117,50 EUR

Všetky zariadenia sme mali zapožičané od spoločnosti Belkin

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.