Existuje viacero náznakov príchodu Windows 12.

Podľa doterajších informácií je pravdepodobné, že Microsoft sa pripravuje na vypustenie nového systému už na jeseň budúceho roku. S jeho rozšírením však nepočítame skôr ako v roku 2025. Aktuálne experimentuje s novými nápadmi a prvkami, ktoré by tento systém mohol obsahovať, napríklad plávajúcim Panelom úloh. Videli sme ho v tejto podobe už v minulosti na Windows 11. Išlo ale o zmenu prostredníctvom nástrojov tretích strán, ktoré nie sú oficiálne podporované a vykonávajú vlastné zásahy do systému.

windows 11 plavajuci panelZdroj: Windows Latest

Nové úniky a náhľady z rôznych vývojárskych konferencií výrobcu ukazujú, že táto funkcionalita by mohla byť dostupná priamo v systéme a nepotrebovali by ste na to iné aplikácie. Zatiaľ sa však o novom Windows 12 oficiálne nehovorí a viac sa spomína cloudové riešenie. To už je dostupné, no zatiaľ iba pre firemné účty. Bežní používatelia nemajú možnosť tento systém používať.

Microsoft na vývojárskej konferencii Build 2023 oznámil niekoľko doplňujúcich informácií pre Windows 11. Napríklad Copilot a integráciu umelej inteligencie priamo do systému. Zároveň naznačil, že pracuje na systéme novej generácie, čo by pravdepodobne mohlo naznačovať uvedenie Windows 12.

Zároveň hovoril o dizajne prototypu Next Valley, čo je pojem naznačujúci novú generačnú sériu. S týmto pojmom sme sa stretli už v minulosti. Zatiaľ sa nedá určitosťou povedať, akou cestou sa Microsoft vyberie, pretože hre je viacero verzii. Jednak tu máme stále Windows 11, ktorý pomaly naberá na trhovom podiely, ale to najmä v súvislosti s predajom nových zariadení. Tých popravde nie je taký počet ako si výrobca predstavoval a trhový podiel systému je necelých 24 %.

kalendar Microsoft Build 2023 a planovane udalostiZdroj: Windows Latest

V hre sú aj nasledujúce varianty a to rozšírenie Windows 365 do portfólia bežných používateľov a zároveň pripravovaný nástupca aktuálnych Jedenástok. Už v minulosti sme videli takzvanú produktovú smršť od tohto výrobcu a uvidíme, či príliš časté nasadzovanie nových verzií nebude nakoniec na škodu.

Príkladom je neochota prejsť na Windows 11 z Windows 10 tak, ako si to výrobca želal. Otázkou bude, či sa používatelia budú hromadne hrnúť do novej verzie, keďže ani Windows 11 sa ešte stále nedá považovať za zavedený systém akým je stále Windows 10 alebo ako bol svojho času Windows 7. Toto porovnanie ale nemusí celkom odrážať aktuálnu situáciu, pretože Windows 10 aj Windows 7 (už má ukončenú podporu) sú, resp. boli, na trhu podstatne dlhšiu dobu. Je teda logické, že sa stali zavedenými a viac odladenými.

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.