Netradičný reproduktor BenQ treVolo je zaujímavý kúsok už na pohľad a zaujme aj svojím zvukom.

Ide o reproduktor, ktorý používa elektrostatické membrány na plnšie šírenie zvuku do miestnosti. Ide o skutočne technologicky zaujímavý kúsok, ktorý ozvučí väčšiu obývačku. Membrány sú rozkladacie a to zabezpečuje šírenie zvuku do všetkých smerov. Má štyri zosilňovače, teda na každý menič jeden. V prednej časti sú ukryté dva basové meniče s priemerom 2,5“ a po stranách sú doplnené dva pasívne žiariče. Kovové telo dodáva celému reproduktora žiadanú stabilitu pri vyššom zaťažení.

 

Dá sa prepojiť priamo cez microUSB konektor alebo audio vstupom. Nechýba ani audio výstup. Akumulátor umožňuje napájanie po dobu zhruba 12-tich hodín. Reproduktor zároveň poslúži ako handsfree a môžete ho ovládať aj mobilnou aplikáciou BenQ Audio. Dostupná je pre systémy od verzie Android 4 a iOS 7. Tak ako je predné mriežkovanie tvorené kruhovými výrezmi, tak sú vyhotovené aj ovládacie prvky. Horná strana má tlačidlo napájania, ktorého kruh je podsvietený tromi farbami. Zostavu ovládania dopĺňajú tlačidlá na manažment hovorov a ovládanie hlasitosti. Párovacie tlačidlo Bluetooth je na zadnej strane.

BenQ používa na spracovanie zvuku vlastnú technológiu TrueSound, ktorá vyrovnáva frekvenčné straty a vykresľuje väčšie množstvo detailov vo svojom reprodukovateľnom spektre. To je pre tento model v rozsahu 60 ÷ 20 000 Hz.

Výrobca zahrnul do reproduktora tri režimy ekvalizéra, ktorému odpovedajú aj podsvietenia tlačidla napájania. Nastavenie Pure (zelené) je stavané na čistú reprodukciu s minimálnou korekciou ekvalizéra. Warm (červené) zvýrazňuje intenzitu basov, no nie príliš. Nakoniec režim Vivid (modrá) výraznejšie reprodukuje nízke tóny. Vhodné použitie je napríklad pri gitarových skladbách.

Kvalita zvuku je vynikajúca, bolo zaujímavé počúvať minimálnu zmenu kvality šírenia zvuku v rôznych polohách reproduktora. Najistejšie je však smerovanie predným panelom k vám. Tu však výrobca zamýšľal reprodukciu aj do strán, čo sa podarilo. A tak môžete mať treVolo umiestnené v rohu miestnosti ale aj vedľa TV. Ocenili sme všetky tri režimy vstavaného ekvalizéra. Sú nenásilné a ľahko si vyberiete ten správny pre aktuálne počúvané typy skladieb. Žiadne zložité korekcie pri každej skladbe a neustále vylaďovanie zvuku. Doslova nás zasiahli dynamické basy a zreteľné výšky. Stredy, ktoré si zvykneme vychutnať najviac na veľkých slúchadlách sa tu veľmi dobre prejavili. Konečne je tu reproduktor, ktorý stačí zapnúť, spárovať a o ostatné sa postará sám. Na vás je už len výber dobrej hudby.

Cena: 299 EUR
Zapožičal: BenQ

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.